Wekelijkse update 5 – 11 augustus

Bitcoin’s status als een wereldwijde safe haven is deze week nog groter geworden, aangezien de belangrijkste en meest invloedrijke cryptocurrency zijn waarde heeft weten te behouden in een tijd van onrust op de markten, dalende aandelenkoersen en omgekeerde rendementscurves.

Opvallend, is dat Bitcoin de enige cryptocurrency in de top vijf is die deze week winst heeft geboekt en één van slechts drie in de top 15 die hetzelfde deden. Hoewel Bitcoin’s dominantie goed is voor de long-term investeerders, gaat dit ten koste van de altcoins, die hun marktaandeel hebben zien dalen tot iets meer dan 30%. Volgens Max Keiser van het Keiser-rapport is het slechts een kwestie van tijd voordat de altcoins dood zijn.

Bitcoin dominantie nadert de 70%

Om te zeggen dat Bitcoin de best presterende cryptocurrency van de afgelopen zeven dagen is, zou een enorme understatement zijn. De cryptocurrency is in die periode meer dan 12% gestegen, waardoor het bij iedere rally dichter bij de $12.000 komt. Bitcoin werd deze week meerdere malen boven dit niveau verhandeld, inclusief een hoogtepunt van $12.325 op 6 augustus.

Voor de bulls, is er een duidelijke doorbraak boven de 12.000 dollar nodig om de markt hoger te krijgen. Als Bitcoin op dit niveau wordt afgewezen, zou het de tweede opeenvolgende lagere high betekenen sinds juni.

Bitcoin’s allure als safe haven komt niet alleen tot uiting in de onderliggende prijs, maar ook in Bitcoin’s marktaandeel. Het zogenaamde BTC dominantie-percentage, wat het percentage van BTC’s totale marktkapitalisatie in kaart brengt, bereikte op vrijdag een piek van bijna 70%, het hoogste percentage in meer dan 28 maanden.

Eerder deze week twitterde Max Keiser dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de BTC dominantie 80% bereikt.

“Wees niet de laatste die uit de alts in BTC gaat switchen,” zei Keiser op 6 augustus.

De voortdurende breakout van Bitcoin duwde de crypto marktkapitalisatie op dinsdag steeds dichter naar de 320 miljard dollar. Tegen Vrijdag, werd de markt gewaardeerd op iets meer dan $302 miljard, wat neerkomt op een weekwinst van $17 miljard.

Buiten Bitcoin, Binance coin en Monero, waren de netto bijdrage van de belangrijkste cryptocurrencies overweldigend negatief.

Bitcoin en goud bewegen in lock-step.

Bitcoin heeft zijn waarde bewezen in het licht van de stimulerende maatregelen van de centrale bank, de wereldwijde handelsoorlogen en de dalende aandelenmarkten. Nu handelt het voor het eerst in drie jaar tijd in lock-step met fysiek goud.

Dit is onderwerp staat dan ook centraal in het nieuwe rapport van Bloomberg met de titel “Bitcoin Is dancing in tandem with gold again”.

Met behulp van correlatiecoëfficiënten, waarbij 1 erop wijst dat de assets zich in perfecte lock-step bewegen en -1 dat ze zich precies in tegengestelde richting bewegen, vond Bloomberg dat de correlatie tussen bitcoin en goud in het afgelopen jaar 0.496 was. In de laatste drie maanden, is het cijfer gestegen tot 0,827. Sinds 8 mei zijn de twee assets 58% van de tijd met elkaar in lock-step gegaan.

Het verslag, opgesteld door Tim Culpan, wordt afgesloten met het volgende:

“Zesenzestig dagen van trading data zijn statistisch misschien niet significant, maar dat betekent niet dat dit genegeerd moet worden. Het bewijs groeit dat investeerders – terecht of onterecht – Bitcoin zien als een toevluchtsoord in tijden van commotie”.

 

Het goud piekte op woensdag voor het eerst in meer dan zes jaar voorbij $1.500 per troy ounce. Uiteindelijk bereikte het een piek van 1.519,60 dollar per troy ounce op de Comex-divisie van de New York Mercantile Exchange.

Obligatiemarkten sturen sterke recessie waarschuwingen.

Men hoeft niet ver te zoeken om te begrijpen waarom assets als goud en Bitcoin zich samen met elkaar bewegen. De obligatiemarkten van Duitsland tot de Verenigde Staten zenden een sterk signaal uit dat de wereldeconomie zich in de richting van een economische crisis beweegt.

Voor de eerste keer ooit is de gehele rentecurve van Duitsland negatief. De 30-jarige Bund-rente was de laatste dominosteen die omviel, met analisten die waarschuwen voor een sterkere rentedaling.

In de Verenigde Staten staat de rendementscurve waarover iedereen zich zorgen maakt, dicht in de buurt van de grootste recessiewaarschuwing sinds de financiële crisis. De grafiek van de Amerikaanse rentevoeten daalt steeds verder, waardoor de 10-jaars rente van de Amerikaanse staatskas onder het 2-jaars tarief dreigt te belanden. Bank of America waarschuwt dat deze inversie een “voorbode is van verhoogde recessierisico’s.”

De volatiliteit in de obligatiemarkt is een gevolg van de bezorgdheid van investeerders omtrent de handelsspanningen in de V.S. en China, een vertragende wereldeconomie en de capitulatie van de centrale bank. Op maandag hebben deze angsten ervoor gezorgd dat de Amerikaanse beurs zijn slechtste handelsdag van 2019 bereikte.

Onze 6 belangrijkste artikels van deze week.

Coinbase onderzoekt de ondersteuning voor 8 nieuw altcoins

Op maandagavond werd via een blogpost van Coinbase medegedeeld dat er 8 nieuwe altcoins overwogen worden om te listen.

Volgens de blog:

“Vandaag kondigen we aan dat we de mogelijkheid onderzoeken om een reeks nieuwe assets toe te voegen…. Deze nieuwe assets omvatten, in alfabetische volgorde: Algorand, Cosmos, Dash, Decred, Matic, Harmony, Ontology en Waves”.

Zoals altijd, zullen de overheids- en nationale reguleringswetten inspraak hebben in welke gebieden de nieuwe geliste assets zullen worden blootgesteld.

Coinbase opmerkingen:

“Onze beslissing om de nieuwe assets te ondersteunen vereist een grondige technische en compliance evaluatie en kan in sommige rechtsgebieden onderworpen worden aan de goedkeuring van de toezichthouders. Wij kunnen daarom niet garanderen of en wanneer één van de bovenstaande assets al dan niet zal worden genoteerd op Coinbase.”

Interessant is vooral dat er tussen deze Altcoins een enorme variatie is. Dash bestaat al sinds 2014 en

richt zich op de niche van onmiddellijke betalingen in cryptografie met de keuze voor optionele privacy. Aan overzijde hebben we Ontology – een product van de ICO boom 2017-2018, dat zich specialiseert in het bouwen van een blockchain infrastructuur voor verschillende use-case scenario’s.

Lezers herinneren zich waarschijnlijk nog Cosmos van de Binancelijst in april. Zoals vaak het geval is met Binance, heeft het trade volume van Cosmos bij het betreden van de exchange een paar wenkbrauwen doen fronsen, en dat is nog maar zachtjes uitgedrukt.

Changpeng Zhao (CZ) van Binance tweette destijds:

“Hier is een project dat weigerde om zelfs maar met een exchange te praten over een notering (en we hebben een goede relatie met hun techneuten), maar toch is het gelist. De goede technologie wint!”

Onze mening:

Coinbase gaat verder met de gedurfde verklaring dat het van plan is om op zijn minst 90% van de totale cryptocurrency market cap op te sommen. De blog beweert:

“Na verloop van tijd verwachten we dat onze klanten van over de hele wereld via Coinbase toegang zullen hebben tot minstens 90% van alle digitale assets in omloop via Coinbase”.

Deze uitspraak is waarschijnlijk een typische marketinghype. De Digital Asset Framework checklist die Coinbase gebruikt om cryptocurrencies te beoordelen kan onmogelijk door 90% van de digitale assets die er zijn, geaccepteerd worden. Dat zou hetzelfde zijn als zeggen dat 90% van alle Amerikaanse activiteiten het zou halen om naar de NASDAQ of Dow te gaan. Het Digital Asset Framework stelt bepaalde eisen aan projecten en hun teams waaraan het grootste deel van de altcoin-markt waarschijnlijk niet aan zal voldoen.

Blockstream lanceert een Bitcoin "mining farm"

Blockstream heeft een Co-locatie minin -service gelanceerd en heeft inmiddels het Fidelity Center for Applied Technology en de oprichter van LinkedIn, Reid Hoffman, als klanten.

Op donderdag 8 augustus, kondigde de Bitcoin en blockchain technologie firma een nieuwe mining service aan, Blockstream Mining, samen met een op BetterHash-gebaseerde miningpool, “de Blockstream Pool”. Onder leiding van cryptograaf Dr. Adam Back is Blockstream het meest bekend om zijn bitcoin-sidechain ecosysteem, het zogenaamde Liquid Network.

Blockstream Mining biedt co-locatie services aan in heel Noord-Amerika met de meest recentste vestiging in Georgië. In de aankondiging werd vermeld dat er ongeveer zo’n 300 megawatt, of 300.000 kilowattuur energie, per klant ter beschikking wordt gesteld.

Deze machines hebben een gemiddeld elektriciteitsverbruik van ongeveer 3 kWh per apparaat met een hashrate van ongeveer 55 terahashes per seconde. Dat zou de rekencapaciteit van het Bitcoin-netwerk met ongeveer zes exhashes per seconde kunnen verhogen (1 exhash = 1 miljoen terahash).

Blockstream beweert dat haar mining inspanningen ongeveer één procent van Bitcoin’s wereldwijde hashrate uitmaakt. De toekomstige relatie tussen Blockstream’s self-mining en Blockstream Mining werd niet gespecificeerd.

Blockstream kondigde ook de lancering van de Blockstream Pool aan, die het BetterHash mining protocol gebruikt. Het werd in 2014 geïntroduceerd door het Blocskstream-project OpenHash. BetterHash decentraliseert mining pool besluiten, zoals welk block gemined moet worden door de individuele eigenaars. Voorstanders pleiten voor verdere decentralisatie en democratisering van de Bitcoin-mining.

Blockstream Pool is de afgestudeerde versie van een eenjarig testnet en is beschikbaar voor Blockstream mining klanten. Vanaf nu is Blockstream mining alleen nog maar beschikbaar voor ondernemingen en instellingen.

Walmart is van plan om zijn eigen stablecoin te ontwikkelen.

De retailgigant Walmart is mogelijk bezig om een fiat-backed digitale currency te ontwikkelen. De indiening, die door het Amerikaanse Patent and Trademark Office (USPTO) op donderdag werd gepubliceerd, beschrijft een methode om “een digital asset te genereren door de digitale munt te koppelen aan een gewone munteenheid”, wat neerkomt op een fiat-gekoppelde stablecoin.

Het zou ook huishoudens met een laag inkomen die bankieren duur vinden kunnen voorzien van de keuze om “om met het vermogen van een instelling om te gaan die het grootste deel van hun dagelijkse financiële en productbehoeften kan leveren”, aldus de indiening.

Walmart’s patent aanvraag geeft verder aan dat haar digitale valuta een gratis of goedkope plaats lijkt te bieden om geld op op te slaan. “De digitale munteenheid kan een kosteloze of goedkope plaats bieden om rijkdom op te slaan die kan worden besteed, bijvoorbeeld bij detailhandelaren en indien nodig, gemakkelijk kan worden omgezet in cash. Dergelijke accounts kunnen zelfs rente opleveren”.

Het voegt hieraan toe: “De digitale valuta kan gekoppeld zijn aan een nationale valuta, zoals de Amerikaanse dollar, zodat er gemakkelijk geld kan worden toegevoegd of opgenomen. De digitale valuta waarde kan in bepaalde gevallen ook aan andere digitale valuta’s gekoppeld worden”.

Verder wordt in de aanvraag ook vermeld dat digitale valuta de krediet- en debetkaarten kan elimineren zonder dat er cash geld nodig is, en ook gebruikt kan worden voor voedselbetalingen.

Walmart is één van de meest werkzame spelers in de blockchain-ruimte en heeft tot nu toe meer dan 54 patenten voor blockchain-gerelateerde zaken aangevraagd. Onlangs lanceerde Walmart China een blockchain platform om levensmiddelen te volgen, variërend van vers vlees tot rijst en paddestoelen. De retail-reus nam onlangs ook deel aan een tweede test waarbij de farmaceutische blockchain wordt getest om de supply chains naast IBM, KPMG en Merck te volgen.

Mastercard wil de fake luxeproducten aanpakken door middel van een blockchain tracking-oplossing.

Mastercard zal een nieuwe blockchain-based product tracking oplossing demonstreren tijdens een aankomende showcase van vrouwelijke mode-ontwerpers.

De betalingsgigant kondigde op vrijdag aan dat het “limited-edition samenwerkingen” zal ondersteunen die vrouwelijke ontwerpers en kunstenaars in samenwerking met Fred Segal Sunset en MADE in de kijker zullen zetten.

De eerste collectie van het initiatief zal een demonstratie bevatten van Mastercard’s blockchain tracking platform genaamd Provenance, dat, zo staat er, klanten inzicht biedt in het traject dat de producten afleggen op weg naar de etalage.

Sherri Haymond, de uitvoerende ondervoorzitter van Mastercard van Digitale Partnerschappen, zei:

“Door gebruik te maken van innovatieve technologische oplossingen, kunnen we de verhalen vertellen van de producten die consumenten kopen”.

Hoewel dat mooi klinkt, is het in het algemeen gericht op het tegengaan van een duistere kant binnen de mode-industrie – het overwicht van namaakproducten.

Het kaartbedrijf citeerde dat het Global Brand Counterfeiting Report 2018 schatte dat de verliezen van de wereldwijde online handel in namaakgoederen in 2017 alleen al uitkwam op 323 miljard dollar. Van die schade werd berekend dat luxemerken een financiële klap van 30,3 miljard dollar ondergingen.

Mastercard zei dat het van plan is om de Provenance-oplossing samen met andere (niet nader genoemde) partners te gebruiken “om een duidelijk register van traceerbaarheid te bieden, dat bedoeld is om bij te dragen aan het vertrouwen van de consument “.

Ook andere initiatieven op het gebied van blokkades en cryptografie zijn misschien ook op komst. Mastercard is al een tijdje aan het adverteren voor blockchain experts, en recentelijk heeft het geprobeerd om verschillende executives in te huren om een mogelijk crypto- en walletproject te begeleiden.

Zilliqa werkt samen met Chainlink om een datagestuurd ecosysteem te ontwikkelen

Het publieke blockchainplatform Zilliqa maakt nu gebruik van gedecentraliseerd Oracle-netwerk Chainlink om haar smart contracten van stroom te voorzien.

Zilliqa, dat in 2017 werd gelanceerd, gebruikt een techniek die sharding heet om databases op te splitsen in eenvoudig te beheren secties, die op hun beurt zijn ontworpen om de schaalbaarheid van het netwerk te helpen vergroten zonder de veiligheidsfuncties ervan te beperken. Sindsdien heeft het netwerk de nodige inspanningen geleverd zijn mainnet te lanceren en aan Coinbase Pro toegevoegd te worden. Nu heeft het besloten om dichter bij de data van de echte wereld te komen door de integratie van Chainlink, die onlangs ook op Coinbase is opgenomen.

Door dit te doen, zal de publieke blockchain in staat zijn om externe data feeds op te halen en te bevragen, waardoor realtime toegang tot wisselkoersen, marktprijzen, stemresultaten en weersvoorspellingen van andere publieke blockchains en providers van cloud-diensten mogelijk wordt.

Alles wordt mogelijk gemaakt door een op maat gemaakte adapter van Chainlink die ontwikkelaars en gebruikers toegang geeft tot de datafeeds die ze nodig hebben. De adapter is ook ontworpen om de betrouwbaarheid en schaalbaarheid van Zilliqa te vergroten, omdat niemand verantwoordelijk is voor het manueel updaten van de datafeeds.

IBM lanceert een nieuw blockchain platform voor data management van leveranciers.

Tech-gigant IBM en blockchain bedrijf Chainyard hebben samen een nieuw blockchainnetwerk voor supply chain management ontwikkeld. IBM kondigde het platform aan in een persbericht dat op 5 augustus met Cointelegraph werd gedeeld.

Naast IBM zijn de stichtende leden van het Trust Your Supplier-netwerk ook het Amerikaanse brouwersbedrijf Anheuser-Busch InBev, de technische bedrijven Cisco, Lenovo, Nokia, Nokia, Schneider Electric, het Britse farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline en het telecommunicatiebedrijf Vodafone. Het product is gebaseerd op het IBM Blockchain Platform en heeft als doel handmatige, tijdrovende processen te elimineren en het risico op fraude en fouten te verminderen.

Bij de release, Trust Your Supplier creëert een digitaal paspoort om de identiteit van de leverancier op het blockchainnetwerk aan te geven, zodat leveranciers informatie kunnen delen met de geselecteerde kopers binnen het netwerk. Door het platform in te zetten, kunnen gebruikers naar verluidt de tijd en kosten verminderen die gepaard gaan met het kwalificeren, valideren en beheren van nieuwe leveranciers. Renee Ure, chief supply chain officer voor de Lenovo-datacentergroep, zei:

“Blockchain heeft de capaciteit om bedrijven die aan boord komen volledig te hervormen en hun leveranciersnetwerk voor de toekomst te managen. Door middel van Trust Your Supplier zullen zowel inkopers als leveranciers de inkoopvoordelen van de blockchain zien in de vorm van besparingen in kosten, complexiteit en snelheid”.

Vorige maand, is ook de Amerikaanse tech-gigant Seagate in samenwerking met IBM de proeffase ingegaan van zijn blockchain project dat bedoeld is om de strijd aan te gaan met nagemaakte harde schijven (HDD’s). Het project heeft tot doel fabrikanten, integratoren en zakenpartners te helpen om de herkomst van harde schijven beter te verifiëren door gebruik te maken van IBM’s Blockchain Platform.

En tot slot.

Hoewel Bitcoin op dit moment nog niet de status van wereldwijde safe haven heeft bereikt, blijkt uit de recente resultaten dat beleggers het gebruiken als een hedge voor het opvangen van risico’s. Voor veel beleggers kan dit paradoxaal lijken, gezien Bitcoin’s extreme volatiliteit ten opzichte van traditionele assets. (Interessant is wel dat de volatiliteit in Bitcoin met de loop der jaren is afgenomen in plaats van toegenomen.)

Volatiliteit of niet, er is over Bitcoin’s rendement geen discussie mogelijk, in de afgelopen tien jaar. Als centrale banken zich ertoe zouden engageren om de koopkracht van hun valuta’s te vernietigen, dan zullen assets zoals Bitcoin na verloop van tijd nog waardevoller worden.

Crypto-term van de week:

Mining-pool – Een opstelling waarin meerdere miners hun rekenkracht combineren om schaal- en concurrentievoordelen te behalen bij het vinden van het volgende block in een blockchain. De winsten worden opgesplitst volgens verschillende overeenkomsten, afhankelijk van de mining pool. Een andere term hiervoor is Group Mining.

Nog enkele opvallende krantenkoppen (met de desbetreffende links):

Bitcoin Bull Draper verdubbelt de prijs van Bitcoin naar $250.000 BTC-prijsdoelstelling –   Tim Draper, een prominente durfkapitalist uit Silicon Valley, heeft onlangs één van zijn hoge prijsprognoses verdubbeld. De cryptocurrency expert, legde uit dat hij gelooft dat de cryptocurrency tegen 2022 zo’n $250.000 waard zal zijn. Hij voegde eraan toe dat, mocht de tijdlijn van 2022 niet uitkomen, dat hij verwacht dat Bitcoin die prijs ten laatste in het eerste kwartaal van 2023 zal bereiken.

80% van Tether wordt gecontroleerd door iets meer dan 300 adressen – Volgens een rapport van Bloomberg zijn er 318 adressen die 1 miljoen dollar of meer aan Tether tokens (USDT) bevatten. Deze vaststelling suggereert dat de distributie van Tether beperkt is tot slechts enkele spelers. Deze grote houders, ook wel walvissen genoemd, zijn onder meer de in Malta gevestigde Binance en de in Hongkong gevestigde Bitfinex. Dit type gecentraliseerde holding kan de reputatie van de coin in de toekomst mogelijk schaden.

Samsung biedt nu 17 Crypto Apps aan –  Samsung’s online dapp store die in maart 2019 gelanceerd werd, genaamde Blockchain Keystore, is uitgegroeid van 4 applicaties tot een totaal van 17 applicaties. De vier originele dapps waren onder meer een password wallet, een game, een social media app en een facturatie-app, terwijl de nieuwe dapps een assortiment van producten omvatten, van de social media-app Anpan tot de entertainmentapp The Hunters.

Thailand wil crypto onder de anti-witwas voorschriften brengen – De Thaise toezichthouders tegen witwaspraktijken willen de wetgeving van het land aanpassen zodat er ook cryptocurrencies in kunnen worden opgenomen.

De CFTC Fintech Chef die toezicht hield op de eerste blockchaintests vertrekt – Volgens een verklaring die vrijdag is vrijgegeven, verlaat de directeur van LabCFTC en de belangrijkste innovatie directeur, Daniel Gorfine, zijn positie om een baan in de particuliere sector na te jagen. Tijdens zijn twee jaar bij het agentschap heeft Gorfine het LabCFTC-project geleid, onderwijsmateriaal over virtuele valuta’s vrijgegeven en een acceleratie-programma gelanceerd om interne blockchaintoepassingen te testen.

Mastercard is een team aan het opbouwen voor de ontwikkeling van een crypto, walletprojecten –  De betalingsgigant Mastercard is op zoek naar een aantal professionals in de blockchain, waaronder een aantal senior functies, in een duidelijke poging om cryptocurrency en wallet producten te ontwikkelen.

Het hoofd van product management voor cryptocurrency en wallets, zal volgens de beschrijving, worden geacht “het voortouw te nemen bij het bedenken, definiëren, ontwerpen en ontwikkelen van innovatieve cryptografische oplossingen voor de valuta, met inbegrip van wallet oplossingen” en moet ook ervaring hebben op dit gebied.

Events deze week:

12 augustus – 

  • PIVX – test wallet
  • WAX – Upgrade to EOS V1.8
  • PundiX – systeem upgrade
  • Zilliqa – Accelerator deadline

14 augustus – 

  • Selfkey – Bank account marktplaats

15 augustus – 

  • ICON – INCONSENSUS P-rep verkiezingen
  • Waltonchain – Burn programma

16 augustus – 

  • Siacoin – V1.4.3 update

 

 

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment