Wekelijkse update 6 – 12 april

Wekelijks TA overzicht – Bearish 🐻

Totale Market Cap: ~ $196 miljard (~3%)
BTC Prijs: ~ $6,851 (~1.23%)
BTC-dominantie: 64.1%
Opmerkelijke movers: BitBay (~25%), ChainLink (~43%), Digibyte (~18%), Tezos (17%)

In de afgelopen week daalde BTC van het ~$6650-prijspunt naar het bereik van $6100-6300. Bitcoin heeft zicht meestal horizontaal bewogen en op een gegeven moment ging hij kort onder de $6k. Sinds donderdag is de prijs echter hersteld met meer dan 5% en zit hij weer aan de grens van $7000.

On-chain fundamentals vertonen nog steeds een trendbreuk van kleinere aantallen grote transacties (na de prijsdaling), naar grotere aantallen kleinere transacties. Dit duidt erop dat de normale tradingactiviteiten weer op gang komen nadat de beleggers in maart hun posities hebben gereviseerd en geconsolideerd.

De toename in actieve adressen en entiteiten weerspiegelt tevens een groter gebruik van het netwerk, in tegenstelling tot een kleiner aantal van de zogenaamde “big movers” die actief waren tijdens de capitulatiefase ten gevolge van de prijsdaling in maart.

Deze heropleving wijst erop dat de paniek die door de crash is ontstaan, mogelijk is afgenomen, waardoor er ruimte is voor herstel. Andere on-chain metrics ondersteunen deze interpretatie ook…

Markt dominantie

  • 1. Bitcoin
  • 2. Ethereum 8.9%
  • Two
  • 4. Tether 3.3%

BTC - Technische analyse & prijs analyse aan de hand van ruwe data

Positief scenario – De crypto-markt in het algemeen is deze week met 1,89% gestegen, tot een totale marktkapitalisatie van $197.487.618.785. Bitcoin blijft traden binnen de rising wedge. Pogingen om voet aan de grond te krijgen boven het niveau van $7450-7500 zijn tot nu toe niet gelukt. Het zwakke tradingvolume is één van de oorzaken. Bij een consolidatie boven het $7450 niveau zijn er goede redenen om aan te nemen dat Bitcoin op korte termijn het $7700 resistance-niveau zal testen.

Negatief scenario – Bitcoin is gedurende de eerste maanden van 2020 volop bezig met de consolidatie van zijn daling. Dit kunnen we zien doordat BTC/USD onder de 50 en 100 SMA weekly zit, terwijl de SMA weekly boven de 200 ligt. De markt blijft  zwak en als de bulls de 10K-barrière niet kunnen overwinnen, dan zal BTC/USD waarschijnlijk de rest van het jaar onder druk blijven staan (technisch gezien). In feite zou een andere bearish move onder de 4000 dollar waarschijnlijk kunnen leiden tot het 3000 niveau en als de bulls dit niveau verliezen, dan kan de cryptocurrency in een verkoopmodus raken en opnieuw de niveaus van begin 2017 gaan betreden; dat wil zeggen dat BTC/USD, conservatief gezien, 1000 dollar waard zou zijn.

BTC prijsanalyse aan de hand van data – Met behulp van de ‘In/Out of the Money Around Current Price indicator (IOMAP)’ zien we dat er een sterke resistance is tussen $7.100 en $7.300, waar bijna 1,2 miljoen adressen 818k BTC kochten voor een gemiddelde prijs van $7.238. Om opnieuw $7.500 te bereiken, moet Bitcoin 3 sterke niveaus van resistance doorbreken met meer dan 1,6 miljoen BTC in deze prijsklasse.

De gezondheid van het Bitcoin netwerk

Netwerk groei

Afgelopen week werden er gemiddeld zo’n 385,95 duizend nieuwe adressen per dag aangemaakt versus de 379,2 duizend adressen die per dag op nul kwamen te staan.

Hierdoor komt de totale netwerkgroei in de afgelopen 7 dagen op 47.210 adressen.

‘Large transactions’

In de afgelopen week hebben we gezien dat de “BTC-transacties van meer dan 100.000 dollar” een stijging van 29% kenden (ten opzichte van de voorgaande week).

Bovendien kwam het totale gecorrigeerde trading volume in de afgelopen week uit op $24.9 miljard, vergeleken met de week daarvoor was dat nog $19.34 miljard.

Bitcoin heeft op dit moment gemiddeld een totaal van $3.56 miljard aan dagelijkse transacties (On-chain), die meer dan $100.000 bedragen.

Onze 6 belangrijkste artikels

Aantal BTC-whales op het hoogste punt in meer dan 2 jaar

Het aantal whales (entiteiten met minstens 1000 BTC) is toegenomen naar aanloop van de markt crash van vorige maand, en is tijdens en na de crash alleen maar meer toegenomen. Dit suggereert dat de grotere marktspelers BTC aan het accumuleren zijn, wat een optimistisch teken is.

Dit niveau is niet meer bereikt sinds de All-Time-High van 2017. Dit cijfer werd echter wel bereikt tijdens een capitulatiefase (toen de wales aan het verkopen waren).

De laatste keer dat we dit aantal whales zagen was tijdens de accumulatiefase van begin 2016. Dit patroon wordt interessant als we het vergelijken met de laatste halving.

Deze trend houdt in dat de whales, ondanks de onzekere marktomstandigheden, ervan overtuigd blijven dat het nu een goed moment is om BTC te accumuleren, wat suggereert dat ze denken dat er nog meer ruimte is voor groei.

Apple en Google zijn bezig met het bouwen van coronavirus tracking in iOS en Android

Technologiereuzen Apple en Google gaan samenwerken om een technologische oplossing te ontwikkelen om de verspreiding van COVID-19 infecties op te sporen te midden van een groeiende wereldwijde pandemie.

Een aantal vooraanstaande volksgezondheidsautoriteiten, universiteiten en NGO’s van over de hele wereld hebben belangrijk werk verricht om opt-in technologie voor het traceren van contacten te ontwikkelen. Om deze zaak te bevorderen, zullen Apple en Google een uitgebreide oplossing lanceren met onder andere application programming interfaces (API’s) en technologie op besturingssysteemniveau om het volgen van contacten mogelijk te maken. Gezien de dringende noodzaak is het plan om deze oplossing in twee fasen te implementeren met behoud van een sterke bescherming rondom de privacy van de gebruiker“, aldus Apple in een verklaring op zijn website. Google publiceerde een identieke verklaring op zijn website.

In de eerste fase zullen de twee bedrijven “API’s vrijgeven die interoperabiliteit tussen Android en iOS-apparaten mogelijk maken door middel van apps van volksgezondheidsinstanties. Deze officiële apps zullen beschikbaar zijn voor gebruikers om te downloaden via hun respectievelijke app stores”.

Een dergelijk systeem zal waarschijnlijk een bron van bezorgdheid zijn met betrekking tot de privacy, en de techneuten hebben in dit bericht geprobeerd om dergelijke perspectieven te sussen.

“Privacy, transparantie en toestemming zijn hierbij van het grootste belang en we kijken ernaar uit om deze functionaliteit in overleg met geïnteresseerde belanghebbenden op te bouwen. We zullen openlijk informatie over ons werk publiceren, zodat anderen deze kunnen analyseren”, aldus de bedrijven.

De samenwerking komt dagen nadat Google een poging heeft gedaan om geaggregeerde, anonieme gegevens te publiceren die gebruikt kunnen worden voor COVID-19 hulpverlening.

De Zuid-Koreaanse Centrale Bank versnelt het proefproject voor digitale valuta om voet aan de grond te houden met andere landen

De Bank van Korea (BOK) heeft een nieuw pilot-programma gelanceerd voor een Central Bank Digital Currency (CBDC) te midden van zorgen dat andere landen het voortouw zouden kunnen nemen wanneer zij nog aan de zijlijn staan.

De Zuid-Koreaanse centrale bank zei op maandag dat het het CBDC-voorstel opnieuw had geëvalueerd na het opmerken van het feit dat andere industrielanden, met inbegrip van het buurland Japan en zijn dichte bondgenoot de V.S., zich sneller dan verwacht met hun eigen digitale valuta plannen vooruit bewegen.

Door hun afwachtende benadering op te geven, hebben de ambtenaren van BOK nu de centrale bank in een pilot-programma van 22 maanden geduwd – wat deze maand opgestart is . Deze fase zal dienen om de technische en wettelijke aspecten om fysiek geld te vervangen door een digitaal equivalent te kunnen beoordelen.

“De V.S. en Japan hadden nog geen plannen om een CBDC op korte termijn uit te geven, maar zij hebben onlangs hun houding veranderd teneinde onderzoek op het nieuwe gebied te verbeteren,”

Een ambtenaar meldde ook – “De BOK besloot ook om proactief te blijven in de snelle verandering van de betalingsomgeving in binnen- en buitenland, dus daarom gaan we het CBDC-proefsysteem opstarten en de technische en juridische kwesties rond de invoering hiervan controleren”.

Visa ondersteunt nieuwe Bitcoin-reward kaart voor lightning-vriendelijke Fold app

De Fold-applicatie, een mobiele applicatie die compatibel is met Lightning en die gebruikers in Bitcoin (BTC) beloont tijdens het winkelen, heeft zich aangesloten bij het Fintech Fast Track-programma van Visa.

Hierdoor kan de applicatie een nieuwe Visa co-branded kaart lanceren die BTC-beloningen kan geven voor retail aankopen.

Fold’s CEO Will Reeves zei dat Visa het bedrijf financieel zal ondersteunen en een toegewijd team zal samenstellen om de nieuwe BTC-beloningskaart op de markt te brengen.

Het nieuwe productaanbod met Visa zal de gebruikers van het bedrijf in staat stellen om een geïntegreerde service te gebruiken, met als onderscheidend kenmerk dat het de gebruikers in staat stelt om dollars uit te geven en BTC te verdienen in plaats van cryptocurrency uit te geven die belastbare feiten in gang zetten.

Lolli app en nu de Fold app..

Zowel Lolli als Fold App hebben een spectaculaire toename gezien in het online shoppen sinds de coronavirus-crisis.

De hele maand lang hebben we een volumestijging gezien,” aldus Reeves. Er is een toename van 110 procent ten opzichte van Q4 2019, en dit samen met “duizenden nieuwe gebruikers.”

Over het algemeen hebben bedrijven die retailgebruikers helpen bij de opbouw van Bitcoin over het algemeen goed gepresteerd ten opzichte van de algemene markt.

Ethereum DeFi-projecten zijn het afgelopen jaar met bijna 800% gegroeid

Volgens een nieuw rapport van DappReview is het volume van de dapp-transacties het afgelopen jaar heel sterk toegenomen, waarbij de DeFi projecten die op Ethereum zijn gebouwd het voortouw nemen.

EOS, Tron en Ethereum zijn verantwoordelijk voor 99% van alle dapp-transacties en het volume is het afgelopen jaar vertienvoudigd.

De DeFi-projecten op basis van Ethereum zijn volgens DappReview met 778% gegroeid

Ondanks de chaos op de markten was 2019 een goed jaar voor de gedecentraliseerde toepassingen (dapps) en vooral voor de opkomende DeFi-sector.

Uit het nieuwe rapport van DappReview blijkt dat het aantal dapp-transacties in het eerste kwartaal van 2020 vertienvoudigd is ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

En het zijn vooral de drie belangrijkste smart-contracting chains-Ethereum, EOS en TRON – die de leiding hebben genomen. Maar het zijn vooral de op Ethereum gebaseerde DeFi-projecten die zich echt onderscheiden van de rest. Het transactievolume met betrekking tot deze dapps is het afgelopen jaar met bijna 800% toegenomen, aldus het rapport. De meeste van deze DeFi-projecten maken gebruik van ERC-20 tokens in plaats van de oorspronkelijke ether token (ETH).

Over het geheel genomen is het transactievolume van ETH-gebaseerde dapps groter dan 5,6 miljard dollar, een stijging van meer dan 650%. Meer dan 80% van dit volume kwam door middel van ERC-20 tokens, vooral degenen die gebruikt worden binnen exchanges en finance apps. Deze soort dapps hadden transactievolumes van $2,34 miljard en $2,95 miljard.

Venezolanen hebben een nieuwe manier gevonden om cryptocurrencies te versturen, en dit zonder internet

Een slechte internet service zal voor de Venezolanen geen belemmering meer zijn om met crypto te betalen. De Venezolaanse exchange Criptolago kondigde eerder deze week de lancering aan van een dienst die cryptotransacties verwerkt via een sms – zonder dat er een internetverbinding nodig is.

Volgens de exchange werd het initiatief gelanceerd naar aanleiding van een oproep van president Nicolas Maduro, die er op aandrong dat bedrijven betalingsmechanismen moeten ontwikkelen die parallel lopen met het traditionele banksysteem. De president benadrukte de noodzaak om offline betalingssystemen te creëren die compatibel zijn met de nieuwe Petro cryptocurrency.

Maar de petro wordt niet door Criptolago uitgekozen. De beurs heeft offline transacties mogelijk gemaakt voor alle tokens die op zijn platform staan vermeld. Met andere woorden, de Venezolanen kunnen nu Petro, Bitcoin, Litecoin, Dash en Glufco (het gelijknamige teken van de Venezolaanse crypto-investeringsbank) sturen zonder dat er een internetverbinding nodig is. Het platform heeft ook een module die transacties in Bolivars (de nationale fiatvaluta) mogelijk gemaakt.

Voorlopig is de service alleen beschikbaar voor geregistreerde gebruikers, maar het onboarding proces blijft relatief eenvoudig. Het echte probleem voor de Venezolanen is misschien wel het vinden van een aangenaam tarief voor hun Petros.

Crypto gebruik in Venezuela

Maar al vóór Criptolago, konden Venezolanen cryptocurrencies versturen met sms’jes. De meest populaire oplossing op dit moment is Dash Text – een offline wallet die wordt gepromoot door de Dash Core Group.

Er zijn momenteel meer dan 8.000 actieve en geactiveerde wallets in de Verenigde Staten, Colombia, Spanje, Brazilië en Venezuela. Maar hoewel het veelbelovend klinkt, hebben offline betalingen nog een lange weg te gaan voordat ze mainstream worden. Dash Text heeft sinds januari 2019 ongeveer 6.456 offline transacties gerapporteerd. Van die transacties kwam de overgrote meerderheid (6.105) alleen al uit Venezuela.

Save the best for last

Na de crash van 50% in maart zijn er veel redenen om bearish te zijn over Bitcoin. Door de recente liquiditeit daling van de crypto-markt hebben sommige traders de handdoek in de ring gegooid, de crash dwong velen ertoe om de ruimte te verlaten.

Maar volgens een prominente macro-investeerder blijkt er zich een trend te ontwikkelen die “niet bullisher kan zijn voor Bitcoin“.

Bitcoin wordt door deze factor gestimuleerd

Volgens Dan Tapiero – de oprichter van DTAP Capital en Gold Bullion International en eveneens een Bitcoin-bull- is de recente prijsactie in de investeringswaardige bedrijfsobligatiemarkt “echt buitengewoon, misschien wel eens in een mensenleven”.

Hij keek naar de onderstaande grafiek, waaruit blijkt dat de index van bedrijfsobligaties na een ernstige correctie van 20% vrijwel het hoogste niveau ooit heeft bereikt, wat het gevolg is van het feit dat de Federal Reserve tientallen miljarden dollars per week aan obligaties heeft gekocht om de economie te stabiliseren.

Het gekke is dat deze trend nog lang niet voorbij is, aangezien de Amerikaanse monetaire autoriteit heeft aangekondigd dat ze in de toekomst onbeperkt obligaties zullen blijven bijkopen om de ineenstorting van bedrijven te voorkomen.

Volgens Tapiero kan dit “niet nog meer bullish zijn voor goud en Bitcoin“, verwijzend naar het feit dat met deze monetaire beslissingen de kans op een buitenproportionele inflatie snel zal gaan toenemen.

Zal Bitcoin naar de 20.000 dollar gaan….

Inderdaad, volgens veel prominente investeerders en leidinggevenden uit de sector zullen de maatregelen van de Federal Reserve en de overheid om liquiditeit in de economie te pompen, Bitcoin alleen maar meer aantrekkelijker maken.

Wat betreft de vraag waarom hij dit denkt, heeft hij erop gewezen dat het monetaire en fiscale beleid dat regeringen en centrale banken hanteren om een recessie af te wenden de aanleiding hiervan zijn:

“Iedereen weet dat de verschuiving op ons afkomt, daarom zullen centrale bankiers en politici al hun instrumenten inzetten voor dit probleem. En ik herhaal, dat is inflatoir, want meer fiatgeld zal het aanbod van onroerend goed en arbeidskrachten doen slinken. Er zijn maar twee mogelijkheden om te bezitten tijdens de overgang naar wat het nieuwe systeem, en dat is goud en Bitcoin”.

Crypto-term van de week:

Anti-witwaspraktijken (AML) – Een reeks internationale wetten die zijn uitgevaardigd om criminele organisaties of personen die geld witwassen door middel van cryptocurrencies te beperken tot cash geld.

Andere niet te missen artikels (URL-link bijgevoegd naar het desbetreffend artikel):

1.Coronavirus heeft de inkomsten van Crypto Scammers voor zo’n 33% weggevaagd. Uit onderzoek blijkt dat de winst die wordt gemaakt door cryptocurrency scams sinds begin dit jaar aanzienlijk is gedaald. De gemiddelde omzet van oplichters is van 800.000 dollar (midden van januari) gedaald naar minder dan 300.000 dollar (begin van april) – vrijwel volledig vanwege de dramatische marktdaling.

2.De populaire analist PlanB tweette dat, in tegenstelling tot de populaire opinie binnen de cryptogemeenschap, de lancering van gereguleerde futures in december 2017 geen invloed heeft gehad op de Bitcoin prijs. De analist voegde eraan toe dat de prijs van BTC binnen het bereik van het Stock to Flow (S2F) model bleef, en dat de BTC-fluctuaties ook zonder de lancering van Bitcoin futures hadden plaatsgevonden.

3.De FED (Federal Reserve van de VS) heeft een aanvullend stimuleringspakket van maatregelen ter ondersteuning van de economie goedgekeurd. Er zal zo’n 2,3 biljoen dollar extra worden toegewezen. Van dit bedrag zal 600 miljard dollar gebruikt worden om te zorgen dat er kredietstromen naar kleine en middelgrote ondernemingen gaan.

4.Het ‘Bitcoin Fund’ is net gelanceerd op de Toronto Stock Exchange. Dit is het eerste publieke Bitcoin-fonds dat genoteerd staat op een grote wereldwijde beurs. Gemini is geselecteerd als de custodian voor dit fonds.

6.Op Forbes’ nieuw uitgebrachte miljardairslijst bezet Amazon CEO Jeff Bezos de eerste plaats met een nettowaarde van $113 miljard, gevolgd door Microsoft-oprichter Bill Gates, modemagnaat Bernard Arnault en de Amerikaanse investeerder Warren Buffett. Vier leden van de cryptocurrency-industrie werden ook genoemd op deze lijst. Deze leden zijn onder andere de mede-oprichters van Bitmain, Micree Zhan en Jihan Wu, Ripple mede-oprichter Chris Larsen, en Coinbase president Brian Armstrong. Hun persoonlijke rijkdom wordt geschat op respectievelijk 3,3 miljard dollar, 1,8 miljard dollar, 2,6 miljard dollar en 1 miljard dollar.

 

Aankomende event

– Nothing special to report –

What's your reaction?

Leave a comment