Wekelijkse update 6 – 12 mei

De Bitcoin bullmarkt schakelde op zaterdag in een hogere versnelling toen de prijzen voor het eerst sinds september de $7.000 naderden. Deze parabolische stijging  onderstreepte de rally die al meerdere maanden aan de gang is. Het verrassingseffect van deze stijging was toch groot voor de cryptomarkt omdat er deze week een aantal negatieve krantenkoppen verschenen, waaronder een $40 miljoen Binance hack, een mogelijke rechtszaak tegen Bitfinex en een democraat die denkt dat digital assets moeten worden verboden.

Voor het eerste sinds de rally, zijn Bitcoin en de altcoins sterk van elkaar gaan verschillen. Buiten Ethereum (ETH), registreerden alle grote coins tot zaterdag een wekelijkse daling, waarvan sommige zelfs met dubbele cijfers. Door de ommekeer van vrijdag op zaterdag, werden al deze negatieve percentages teniet gedaan.

Bitcoin: $6.000 en verder….

De Bitcoinprijs bereikte deze week een belangrijke mijlpaal, dit omdat hij voor het eerst sinds november de 6.000 dollar wist te passeren. Een paar maanden geleden toen de “cryptowinter” nog actief was, leek een terugkeer naar dit prijsniveau zeer onwaarschijnlijk, althans op de korte termijn.

De mijlpaal werd officieel bereikt op woensdag of donderdag, afhankelijk van uw tijdzone. Bitcoin wist snel de 6.000 dollar aan te tikken om zo verder te stoten naar nieuwe prijsniveaus die richting de 6.100 dollar gingen. Op 11 mei zette deze really zich verder en sloten de large-cap altcoins zich aan bij Bitcoin, dit was het begin van deze rally. Na maanden van angst, onzekerheid en twijfel, zijn traders en informele observatoren zich nu aan het mengen om de markt te betreden uit angst om alles te missen (FOMO).

De Bitcoinprijs bereikte zaterdag op Bitfinex een piek van 6.889,80 dollar, zijn hoogste prijs sinds begin september. De BTC/USD prijsnotering was op de meeste grote exchanges ongeveer hetzelfde, een teken dat de zogenaamde Bitfinex premium is afgezwakt. De snelle stijging van Bitcoin zette zich tot laat in de nacht voort en tikte hierdoor een prijswaarde van iets minder dan $7.200 aan. Dit komt overeen met een winstpercentage van 12,5%.

De grootste en meest invloedrijke cryptovaluta is deze week met 18% gestegen, 34% over de afgelopen 30 dagen en maar liefst 80% sinds begin 2019. De prijs is meer dan verdubbeld ten opzichte van zijn laagste punt in december.

De marktkapitalisatie van Bitcoin bereikte op zaterdag een piek van $122,1 miljard. Het totale marktaandeel van Bitcoin schommelt nu ongeveer rond de 58%, dit is het hoogste percentage sinds december 2017, volgens CoinMarketCap.

Ben je geïntrigeerd door de recente prijsstijging van Bitcoin, dan hebben we goed nieuws voor jou. Trade.be heeft hierover recent nog een interessant artikel gepubliceerd nl. 5 redenen waarom Bitcoin zo sterk is gestegen!

De prestaties van Bitcoin zijn op dit moment beter dan die van de altcoins

Large-cap altcoins zijn de belangrijkste stijgers geweest van de eerste crypto-rally, met een verdubbeling, verdrievoudiging en zelfs verviervoudiging in prijs gedurende de eerste vier maanden van het jaar van o.a. Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH) en Binance Coin (BNB). Maar de laatste weken is er wel iets veranderd, want deze en andere coins werden tot en met zaterdag geconfronteerd met een neerwaartse correctie. De correctie was op dat moment nit raar of verwonderlijk, gezien het tempo en de intensiteit van de vorige rally.

Met uitzondering van een paar stablecoins en minder bekende small-caps, kenden bijna alle top-100 cryptocurrencies op zaterdagavond een sterke prijstoename. Binnen de top 25, was er geen enkel asset in het rood.

De totale marktkapitalisatie steeg van vrijdag op zaterdag met maar liefst 28 miljard dollar. De markt piekte net boven de 222,4 miljard dollar, het hoogste prijsniveau sinds augustus, volgens CoinMarketCap. Vanaf januari 2019 is de markt sterk beginnen stijgen. Als het de komende weken aan dit tempo verdergaat, dan zal het niet lang duren vooraleer de martkapitalisatie wordt verdubbeld. De marktkapitalisatie is sinds januari al meer dan 76% gestegen.

Bitcoin is momenteel bezig aan een drie maanden durende winning streak en het ziet er naar uit dat het door de rally klaar is om het te verlengen met een vierde maand. Het onderzoeksteam van SFOX maakte dezelfde evaluatie in zijn maandelijkse crypto-volatiliteitsverslag, waarin het al een “bullish” vooruitzicht gaf voor Bitcoin.

Hoewel het dominantieniveau van Bitcoin sinds december 2017 naar zijn hoogste niveau is gestegen, zijn de grootste en meest invloedrijke altcoins eindelijk toegetreden tot de nieuwe rally.

40 miljoen dollar Binance hack

De crypto rally werd op woensdag even gepauzeerd nadat er aan het licht kwam dat Binance, ’s werelds grootste digital asset exchange, een beveiligingsbreuk van $40 miljoen had ervaren. De daders gingen ongeveer met 7.000 bitcoin (BTC) aan de haal, dit door een gecoördineerde aanval op de hot wallet van Binance.

Zoals CCN rapporteerde, leidde Binance op dinsdag aan een high-profile veiligheidsbreuk nadat hackers een groot aantal API-keys en two-factor authentication codes hadden kunnen verkrijgen, die hen vervolgens toegang boden tot gebruikersaccounts. Vanaf daar gebruikten de hackers een verscheidenheid aan technieken, met inbegrip van phishing, virussen en andere aanvallen. Dit resulteerde in de gecoördineerde diefstal van 7.000 BTC, wat ongeveer overeenkomt met 40 miljoen dollar (aan de prijzen van 7 mei).

CEO Changpeng Zhao (CZ) heeft via Twitter maatregelen genomen om gebruikers op de hoogte te brengen van het onderzoek en het plan om de gevolgen van de diefstal te beperken. Hij verzekerde gebruikers dat de transacties, stortingen en opnames niet zouden worden beïnvloed omdat Binance met wat “ongepland serveronderhoud” te maken had.

Binance heeft ondrtussen beloofd om “aanzienlijk te renoveren” in haar veiligheid als gevolg van de aanval, waaronder het aanbrengen van belangrijke wijzigingen in de “API, 2FA, en de intrekking van de validatiegebieden,” zo schreef CZ in een blog post op vrijdag.

Fidelity zal binnen enkele weken beginnen met het aanbieden van cryptocurrency trading

Fidelity Investments, dat eerder dit jaar is begonnen met een custody service om Bitcoin op te slaan, zal binnen enkele weken ’s werelds populairste digitale asset voor institutionele klanten kopen en verkopen.

De firma uit Boston, één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, creëerde Fidelity Digital Assets in oktober in een gok op een groeiende interesse van Wall Street voor het traden en het beschermen van digitale valuta’s. De onderneming is een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. Het plaatst Fidelity ook een stap voor op zijn belangrijkste concurrenten, die tot dusver grotendeels aan de zijlijn zijn gebleven. De firma zei in oktober dat ze begin dit jaar “over-the-counter trading execution” en “order routing” voor Bitcoin zouden aanbieden.

Fidelity zou samen met de makelaars E*Trade Financial Corp. en Robinhood trading cryptovaluta aanbieden aan haar klanten, maar Fidelity richt zich enkel op institutionele klanten en niet op retailbeleggers. Een studie die op 2 mei door Fidelity werd vrijgegeven, toonde aan dat 47 procent van de institutionele beleggers denkt dat digital assets de moeite waard zijn om in te investeren.

“Op dit moment hebben we een selecte groep klanten die we op ons platform ondersteunen”, zei Fidelity woordvoerster Arlene Roberts in en e-mail. “Wij zullen onze services in de loop van de komende weken en maanden blijven uitrollen op basis van de behoeften, jurisdicties en andere factoren van onze klanten. Momenteel, wordt de dienstverlening toegespitst op Bitcoin”.

Bitcoin 'Zeer Risicovol', geen echte valuta

Een student vroeg de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, naar zijn standpunt over Bitcoin. Draghi vertelde de student dat cryptocvaluta’s geen valuta’s zijn, maar “zeer riskante” assets.

De centrale bankier stelde vervolgens vragen over het ontstaan van de cryptocurrencies.

“Bitcoins of iets dergelijks zijn niet echt valuta’s, het zijn assets. Een euro is een euro, vandaag, morgen, over een maand, is het altijd een euro. En de ECB staat achter de euro. Wie zit er achter de cryptocurrencies? Het zijn dus zeer, zeer risicovolle assets, waarvan de waarde, zoals u hebt gezien, sterk schommelt.”

Draghi gelooft niet dat cryptovaluta’s een significante impact hebben op bestaande fiat-gebaseerde economieën.

“Op dit moment zijn ze niet belangrijk genoeg in hun entiteit om onze economieën op een macro-manier te kunnen beïnvloeden”.

Hij is van mening dat het slechts speculatieve assets zijn die wellicht behoefte hebben aan regulering. Het macro-effect van cryptocurrencies is nog niet zichtbaar.

Frankrijk van zijn kant heeft het voortouw genomen bij het bevorderen van een blockchainomgeving. Landen als Malta en Estland hebben ook een zeer pro-business, pro-Bitcoin omgeving gecreëerd, zozeer zelfs dat tal van blockchainbedrijven deze plaatsen hun officiële thuis noemen.

Hebben deze toevluchtsoorden nog een lange toekomst voor de boeg, of zullen de regeringen in de EU uiteindelijk besluiten om de lat voor investeringen in cryptocurrencies hoger te leggen? Als de opmerkingen van Draghi een indicatie zouden zijn voor de algemene opinie over crypto, dan lijkt het heel goed mogelijk dat er op termijn een dergelijke regelgeving zal ontstaan.

Facebook verandert zijn policybeleid wat betreft crypto-ads

Facebook blijft zijn crypto-inspanningen opvoeren, de sociale mediagigant gaat namelijk zijn 2018-verbod van crypto-advertenties op zijn platform afbouwen. Hierdoor zullen dus meer crypto-gerelateerde bedrijven in staat zijn om hun producten te promoten op het grootste sociale media netwerk ter wereld.

Facebook zei In een blog post op woensdag, na te hebben geluisterd naar een feedback, het volgende: “Na de beoordeling van de doeltreffendheid over het beleid, heeft het bedrijf besloten om niet langer een voorafgaande goedkeuring te eisen voor advertenties die betrekking hebben op blockchaintechnologie, nieuws uit de industrie, onderwijs of gebeurtenissen die te maken hebben met cryptovaluta. Gebruikers moeten wel nog steeds voorafgaande goedkeuring krijgen voor advertenties die cryptocurrencies promoten.”

Een breed scala aan crypto-gerelateerde advertenties hoeft nu helemaal niet meer vooraf goedgekeurd te worden. Het lijkt er wel op dat alleen de advertenties die ICO’s en andere crypto-projecten promoten, gescreend zullen worden door Facebook, zoals gewoonlijk.

Microsoft geeft toolkit vrij voor miljoenen ontwikkelaars op Azure

Microsoft heeft aangekondigd dat het een Ethereum (ETH) blockchain development kit heeft uitgebracht op Microsoft Azure, het cloud computing platform van Microsoft.

De kit is uitgebracht als een uitbreiding op Microsoft’s Visual Studio Code. De nieuwe uitbreiding geeft ontwikkelaars meer functies en mogelijkheden, zodat ze gebruik kunnen maken van Microsoft’s Azure Blockchain Service of het openbare Ethereum netwerk. De aankondiging vermeldt ook dat Solidity en Truffle worden ondersteund.

De GitHub-pagina beschrijft de uitbreiding als volgt,

Azure Blockchain service is een managed Ethereum service die u kunt implementeren en interageren met Solidity-contracten en integreren in andere op Azure Flow, Logic Apps of storage services zoals SQL Server of Cosmos DB.

De uitbreiding wordt zowel op Windows als MacOS ondersteund en is hier beschikbaar.

Microsoft heeft zijn steentje bijgedragen aan het stimuleren van de blockchainontwikkeling, en heeft zelfs individuen betaald om op de Ethereum blockchain te ontwikkelen.

112 miljoen dollar aan obligaties op Ethereum gekocht door Franse bank

Een afdeling van Société Générale SA heeft 100 miljoen euro (112 miljoen dollar) gedekte obligaties aan aan zichzelf verkocht. Bloomberg was de eerste die de ontwikkeling rapporteerde.

De bank had eerder al gezegd dat ze onderzochten hoe de Distributed Ledger Technology (DLT) gebruikt zou kunnen worden om de kosten te verminderen en de afrekening te versnellen. De obligaties werden geregistreerd op de Ethereum blockchain.

Evangelisten verwachten dat het gebruik van security tokens, oftewel virtuele representaties van assets zoals onroerend goed en aandelen, sterk zal toenemen.

De “tokenized securities” is een snelgroeiende omgeving, dit terwijl de traditionele financiële bedrijven terughoudend zijn geweest om het te omarmen. Evangelisten verwachten dat het gebruik van security tokens, oftewel virtuele representaties van assets zoals vastgoed, aandelen, goud en kunst, in de toekomst zal toenemen. Ze zouden kunnen uitgroeien tot een asset class van 24 biljoen dollar in het komende decennium, aldus Finoa, een digitaal-asset bedrijf in Berlijn.

“De proliferatie van tokenisatie zal zich binnen de financiële wereld voordoen, maar verwacht niet dat dit op korte termijn mainstream zal worden”, zegt Romal Almazo, die de crypto- en blockchainpraktijk leidt bij Capco, een financieel-technologisch adviesbureau. “Deze markt zal jaren nodig hebben om goed te rijpen en te evolueren.”

Onlangs heeft Frankrijk een wetgeving goedgekeurd ten gunste van de cryptocurrencies, waardoor de levensverzekeringssector van $2 biljoen de mogelijkheid heeft om cryptobeleggingen aan te bieden aan haar klanten via gespecialiseerde professionele fondsen. Frankrijk geeft ook veel geld uit aan blockchain en algemene technologische innovatie en heeft zijn collega’s in de EU gevraagd om hun voorbeeld te volgen op het gebied van cryptoregulering.

En tot slot

Sommige analisten beargumenteren graag dat Bitcoin niet in een bullmarkt zit, maar in een langdurige accumulatiefase. Het verschil komt op dit moment grotendeels neer op de semantiek.

Sinds het dieptepunt van december is de Bitcoinprijs meer dan verdubbeld en heeft de crypto-markt in totaal al zo’n $93 miljard teruggewonnen ten opzichte van zijn dieptepunt. Het marktsentiment is duidelijk veranderd, en dit werd in januari al duidelijk.

Hoewel de weg van de minste weerstand op dit moment nog steeds hoger lijkt te zijn, zouden traders de sterke kans op grote shakeouts in de komende maanden niet uit het oog mogen verliezen. Dit is volkomen normaal en in overeenstemming met de vorige cycli van Bitcoin (bullish, bearish of omgekeerd). Voor long term beleggers die willen kapitaliseren op de vierjarige cyclus, zullen deze koersschommelingen niet veel uitmaken. Want als je kijkt naar een 20x of 50x rendement, heeft het geen zin om te verdwalen in al die weken van de dagelijkse prijsacties.

Nog enkele opvallende krantenkoppen (met de desbetreffende links):

Berichtgeving “Giant” WeChat verbiedt handelaars van Crypto Trading – WeChat, de dominante berichtenapplicatie in China van technologiegigant Tencent, heeft zijn betalingsbeleid aangepast om te voorkomen dat handelaren op het platform zich bezighouden met activiteiten die verband houden met crypto.

FBI grijpt naar de populaire zoeksite DeepDotWeb voor het witwassen van geld – De FBI heeft DeepDotWeb, een vergelijkingszoeksysteem en nieuwswebsite over dark webmarkten, in beslag genomen en de FBI beschuldigt het bedrijf van het witwassen van geld. De politie arresteerde in vijf landen de vermeende operatoren, waaronder twee Israëliërs en moderatoren in Frankrijk, Duitsland en Nederland, tijdens een ingrijpende internationale razzia die dinsdag werd bekendgemaakt. Verder haalde de FBI de .com en .ui sites neer, om deze vervolgens in beslag te nemen.

Het volume van ether-transacties op DApps registreert een nieuwe All-Time-High – Ether (ETH) volumes op gedecentraliseerde applicaties (DApps) hebben een nieuwe high geregistreerd, maar de nieuwe DApps die op de chain komen zijn significant lager, zo meldde crypto analytics bedrijf Diar op 6 mei. Het volume van ether dat in april op DApps werd verhandeld, brak het vorige record dat afgelopen december met een kleine verschil was vastgesteld. Diar merkt op dat dit een vier maanden durende groeitrend is in de volumes op de chain, met 776.000 ETH aan afgehandelde transacties.

Starbucks wil met behulp van de Blockchain Service van Microsoft koffie volgen – Starbucks is op weg om consumenten meer informatie te geven over haar koffieproducten door gebruik te maken van een blockchainsysteem dat de bonen van “boerderij tot kopje” volgt. Hiervoor werkt de productieketen samen met Microsoft om de Azure Blockchain Service in te zetten voor het traceren van koffieverzendingen van over de hele wereld, zodat de supply chains “digitaal en in realtime traceerbaar” zijn.

Warren Buffett noemt Bitcoin een ‘gokapparaat’ – Warren Buffett’s aversie tegen bitcoin is net geëscaleerd. “Het is een gokapparaat waarmee veel fraude mee is verbonden. Buffett had eerder bitcoin al “rattengif in het kwadraat genoemd,” en Berkshire’s vice-voorzitter Charlie Munger zei dat de handel in cryptocurrencies “alleen maar zwakzinnigheid” is.

Een vroegere investeerder klaagt cryptocurrency firma OneCoin aan over het zogenaamd exploiteren van een piramideschema van $4 miljard – OneCoin, die naar verluidt een piramideschema van 4 miljard dollar runde, is aangeklaagd door een investeerder. De rechtszaak zegt dat de investeerder, Christine Grablis 130.000 dollar verloor sinds ze voor het eerst investeerde in OneCoin in 2015. “OneCoin’s directeuren en promotors bedrogen investeerders wereldwijd voor 4 miljard dollar in wereldwijde investeringen in een cryptocurrency die nooit echt heeft bestaan”.

Events deze week:

15 mei – 

  • Bluzelle – MEIER vrijgave
  • iExec RLC – V3 vrijgave

16 mei – 

  • Celer Network – de toekomst van layer 2

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment