Wekelijkse update 7 -13 januari

De weken van constante vooruitgang in de cryptomarkt zijn op donderdag uit elkaar gevallen, doordat Bitcoin zijn ergste daling sinds november tegemoet ging. De snelle en plotselinge val van Bitcoin leidde tot een marktwijde correctie, met onder meer Ethereum, Bitcoin cash en Litecoin.

De markt kende deze week een plotselinge prijsdaling

De cryptomarkt ondervond op donderdag een sterke en plotselinge daling na de val van Bitcoin, dit met 5% in minder dan een uur tijd. De toonaangevende digitale valuta blijft een grote aantrekkingskracht uitoefenen op de algemene markt, die assets zoals Ethereum, XRP, Bitcoin cash en andere blootstelde aan een hevige verkoopdruk.

Vóór de selloff, was Bitcoin erin geslaagd om de $4.000 opnieuw te bemachtigen, waardoor de totale cryptomarktkapitalisatie zich richting de $138 miljard heeft bewogen. Sindsdien is het gedaald tot 123,5 miljard dollar. Er was geen directe aanleiding voor de daling, wat waarschijnlijk betekent dat technisch handelen de grootste factor is.

De belangrijkste assets lijden aan wekelijkse verliezen, waarvan Ethereum en Bitcoin cash de grootste procentuele daling ondergingen. Tron is wel op schema gebleven door een wekelijkse winst van ongeveer 5% te pakken, dit nadat de coin een hoogtepunt van 5 maanden wist te bereiken.

Ethereum

Na bijna een verdubbeling in prijs over een periode van drie weken, is Ethereum donderdag met meer dan 14% gedaald. Door deze felle daling viel ether in termen van marktkapitalisatie terug naar de derde plaats, waardoor XRP terugkeerde naar nr. 2.

Ethereum had een sterke impuls gekregen in aanloop naar de langverwachte technologische upgrade. Constantinople is gepland om live te gaan tussen 14 en 18 januari, en zal de broodnodige upgrades naar het netwerk brengen. De hard-fork creëerde een gevoel van noodzaak voor vele investeerders en miners, die hun block reward zullen zien dalen van 3 ETH naar 2 ETH. De upgrade zal nauwelijks merkbaar zijn voor de gemiddelde gebruiker, maar wordt beschouwd als een essentieel onderdeel van de ontwikkelingsroadmap, inclusief verdere verbeteringen voor de schaalbaarheid.

Japan keurt 17e crypto-exchange goed

De belangrijkste financiële regelgever van Japan, het Financial Services Agency (FSA), kondigde op vrijdag aan dat het de registratie van Coincheck als crypto-exchange heeft goedgekeurd. In het kader van de Payment Service Act van het land, moeten alle cryptobeurzen zich registreren bij de FSA.

Coincheck had al sinds september 2017 bij de FSA een aanvraag tot registratie ingediend. De regelgevingsinstantie heeft in datzelfde jaar 16 crypto-exchanges goedgekeurd, terwijl ze Coincheck bleven evalueren. De beurs werd geclassificeerd als een “bevoorrechte handelaar”, wat betekent dat het werd toegestaan om te handelen zolang de FSA de aanvraag beoordeelde.

De goedkeuring van Coincheck komt meer dan een jaar nadat de aanvraag werd ingediend. De laatste crypto-exchange die door de FSA werd goedgekeurd was Bitocean op 26 december 2017. De hack van Coincheck in Januari leidde ertoe aan dat het agentschap de goedkeuringsprocedure en het toezicht op de crypto-exchanges ging verstrengen, waardoor 13 van de 16 erkende exchanges de markt moesten verlaten. Desondanks vertelde de FSA eind 2018 aan news.bitcoin.com, dat meer dan 190 crypto-exchange providers hun plannen voor markttoetreding hebben aangegeven.

Thailand opent zijn deuren voor crypto

De crypto-industrie is sterk aan het groeien in Thailand en Zuidoost-Azië omdat de regelgevende instanties de industrie met de juiste regelgeving legaliseren. De SEC in Thailand is zeer proactief bezig geweest met het reguleren van cryptobedrijven en heeft onlangs aangekondigd dat het ministerie van Financiën 4 licenties voor digitale assets toekent aan cryptobedrijven.

De SEC kondigde ook aan dat 7 cryptogerelateerde ondernemingen een aanvraag hebben ingediend om de juiste licentie te krijgen om in het land te opereren onder de Emergency Degree on Digital Asset Businesses B.E. 2561 (2018). Voorafgaand aan het besluit om de licenties te verlenen, kregen deze bedrijven voorlopige rechten om te exploiteren.

De cryptogerelateerde bedrijven die zijn goedgekeurd voor het verlenen van licenties zijn onder andere 3 crypto-uitwisselingen: Bitcoin Exchange Co Ltd, Bitkub Online Co Ltd, Satang Corporation, en 1 makelaar in digitale assets, Coins TH Co Ltd.

Wat de andere drie aanvragers betreft, werden aan twee van hen nl. Cash2coin Co Ltd en SEADEX (SEADEX) de licentie geweigerd omdat zij niet voldeden aan de goedkeuringscriteria.

Over het geheel genomen is de trend in heel Azië vrij positief wat betreft cryptocurrency en blockchain. Overheden zijn proactief bezig met regelgeving en het stimuleren van innovatie, en nieuwe cryptogerelateerde bedrijven. In 2019 kunnen we veel nieuwe ontwikkelingen en innovaties in de crypto- en blockchain-industrie verwachten.

De europese bankautoriteit (EBA) roept op om actie te ondernemen

In een nieuw rapport dat op 9 januari door de Europese Bankautoriteit (EBA) is gepubliceerd, wordt aanbevolen om verder onderzoek te doen naar cryptocurrency en wordt er opgeroepen om in 2019 een aantal acties te ondernemen in de sector van crypto’s.

In het onlangs uitgebrachte document geeft de Europese bankwaakhond (EBA) toe dat cryptocurrency en cryptogerelateerde bedrijven niet onder het recht van de Europese Unie vallen.

Zoals vermeld in de samenvatting van het document:

Doorgaans zijn activiteiten rond crypto-assets geen gereguleerde diensten in het kader van de EU-wetgeving inzake bankzaken, betalingen en elektronisch geld, en bestaan er risico’s voor consumenten die niet op EU-niveau worden aangepakt.

 

Nu de EBA zich ervan bewust is geworden dat de cryptosector een nieuwe standaardisatie van de regelgeving nodig heeft om aan de Europese wetgeving te voldoen, hebben zij de Europese Commissie aanbevolen om verdere analyses uit te voeren zodat er actie ondernomen kan worden. De EBA is van mening dat dit een broodnodige stap is om oneerlijke regelgevingsarbitrage uit te bannen en beleggers te beschermen.

Al met al is er behoefte aan duidelijke regelgeving in de blockchain- en crypto-industrie, zodat bedrijven kunnen floreren en investeerders kunnen worden beschermd. De EBA is aan deze noodzaak tegemoet gekomen en we mogen verwachten dat we in 2019 een aantal wetswijzigingen zullen meemaken.

Ethereum Classic onderging een zware 51% attack

Op 5 januari, heeft Ethereum Classic een zware 51% attack ondergaan, waardoor ze 88.500 ETC konden stelen. Dit komt overeen met een waarde van meer dan $400.000.

Bitfly, Coinbase, Poloniex en Kraken hebben allemaal aangekondigd dat ze de aanval hebben bevestigd. Veel exchanges en platforms hebben ETC-gerelateerde services stopgezet totdat de aanvallen zijn verdwenen.

Coinbase ontdekte 11 afzonderlijke deep chain reorganisaties, waarvan er negen double spending mogelijk maakten.

Dat gezegd zijnde, daalde de prijs van ETC zeer snel als reactie op de aanval, waardoor het 10 procent van zijn waarde verloor op 24 uur tijd. In de loop van de aanval ging Ethereum Classic van $5,50 naar $4,90 per coin. Wat in termen van crypto een eerder beperkte daling is.

De aanvaller werd geïdentificeerd en de actie eindigde op 7 januari, doordat de totale mining power van de hacker onder de 50 procent zakte, maar let op want deze situatie kan tijdelijk zijn

De russische regering toont meer en meer interesse in crypto

De Russische econoom Vladislav Ginko heeft gezegd dat hij verwacht dat de Russische regering in het eerste kwartaal van 2019 minstens 10 miljard dollar van haar nationale reserves zal investeren in Bitcoin. De investering, zo gelooft hij, zal helpen om een deel van de schade van de Amerikaanse sancties te verlichten.

De Russische president Vladimir Poetin heeft eerder gesproken over de relatie tussen de Russische economie en de Amerikaanse dollar,

We hebben geen enkel motief om af te stappen van de Dollar. Het is de dollar die zich van ons losmaakt. Diegenen die dergelijke beslissingen maken, schieten niet in hun eigen voet, maar op een kwetsbaardere plaats, hoger op het lichaam.

 

Ginko heeft gezegd dat de beweging zou kunnen komen binnen een paar weken. Het zal interessant zijn om te zien welk effect het al dan niet op de markt kan hebben.

De 23e rijkste man ter wereld investeert in de crypto-exchange Bakkt

De eigenaar van de venture capital onderneming Horizon Ventures, Li Ka-shing, is de nieuwste voorstander geworden van het cryptocurrency platform Bakkt die zwaar investeert in Bitcoin. “Bitcoin-backers” zijn er in overvloed en dit van over de hele wereld, maar de miljardair Li Ka-shing met zijn 90 jaar ervaring, die bekend staat als Superman, staat daar ver boven.

Li, heeft een geschatte waarde van ongeveer 34,9 miljard dollar, die al een aantal belangrijke doorbraken wist te veroorzaken in de cryptowereld en dit aan het einde van zijn zakelijke carrière. Deze doorbraken zijn Bitpay in 2013 en Blockstream in 2016, via zijn bedrijf Horizon Ventures. Bitpay wist ook een andere “Superman” aan te trekken, namelijk de Britse Virgin-ondernemer Sir Richard Branston, die ook zo’n 30 miljoen dollar van zijn geld investeerde in de Bitcoin betaalservice.

Het Bakkt-project heeft zijn lancering al tweemaal achter elkaar uitgesteld, waarvan de planning nu gepland is voor begin 2019, in overeenstemming met de procedure en de planning van CFTC.

En tot slot

De langste regeringsluiting in de geschiedenis van de V.S. zal ongetwijfeld ook gevolgen hebben voor Wall Street, tenzij Democraten en Republikeinen binnenkort tot een oplossing kunnen komen. Er zijn al aanwijzingen dat de federale sluiting de beleggers zorgen baart, wat extra druk kan uitoefenen waardoor het Trump-beleid tot een compromis zou kunnen komen.

Bitcoin zal een belangrijk support niveau moeten verdedigen. De mogelijkheid om $3.500 te houden kan bepalen of de markt overgaat in een volwaardige capitulatiemodus of herstel. De hard fork van Ethereum zal ook van belang zijn voor de cryptotraders, die de technische vooruitgang van ether zullen gaan evalueren.

Nog enkele opvallende krantenkoppen (met de desbetreffende links):

Goldman Sachs-Backed Circle zegt dat het all-in is op Crypto – Het bedrijf, dat in 2013 begon als een Bitcoin (BTC) betalingsoplossing, heeft zich in de laatste bear cyclus gedistantieerd van digitale assets. In 2016 haalde het zelfs Bitcoin uit zijn Circle Pay app. Het bedrijf benadrukte dat het binnenkort zijn retailaanbod zal uitbreiden.

Ripple kondigt partnerschap aan met 13 nieuwe financiële instellingen, waarvan slechts 5 voor gebruik van XRP – Dertien andere financiële instellingen hebben zich bij het RippleNet aangesloten, waardoor het totale aantal bedrijven op dat netwerk op 200 komt. Vijf van deze nieuwkomers (JNFX, SendFriend, Transpaygo, FTCS en Euro Exim Bank) zullen Ripple token (XRP) gebruiken voor liquiditeit.

ICE gaat Bakkt lanceren te midden van een nieuwe concurrentie, genaamd MEMX – De exchange, bekend onder de naam Members Exchange (MEMX), die door negen leden, waaronder Bank of America Merrill Lynch, Charles Schwab, Citadel Securities, E-TRADE, Morgan Stanley, Fidelity Investments, TD Ameritrade, Virtu Financial en UBS zal worden opgericht, zal voor institutionele en particuliere beleggers beschikbaar worden gesteld.

Cryptoscammers maken gebruik van Ethereum hard fork – Alles lijkt erop zowel Ethereum Nowa (ETN) als Ethereum Classic Vision (ETCV) het werk is van oplichters. Ze willen namelijk de private keys van Ethereum-holders vastkrijgen.

Er worden dagelijks bijna 5 nieuwe Cryptocurrency ATM’s wereldwijd geïnstalleerd– Het aantal wereldwijd geïnstalleerde cryptogeldautomaten (ATM’s) is de 4.000 gepasseerd, zo blijkt uit de gegevens van de industriestatistieken aggregator Coin ATM Radar.

UNICEF Frankrijk accepteert nu donaties in het DAI-token – Het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF), dat in Frankrijk is opgericht, heeft aangekondigd dat het nu donaties in de DAI-cryptocurrency accepteert. De DAI-cryptocurrency wordt toegevoegd aan een steeds meer groeiende lijst van geaccepteerde cryptomunten.

Events deze week:

14 januari – 

 • Dash – Dash core V0.13 lancering
 • Eveny – Second blockchain week

15 januari – 

 • Mithril – Atomic Drop MCX
 • Steem – Testnet release

16 januari – 

 • Ethereum – constantinople fork
 • Event – crypto finance conference

17 januari 2019 – 

Tron – Nitron sSummint 2019

18 januari – 

 • Waltonchain – mainnet update + testen
 • Event – UIB summit

19 januari –

 • PunidX – Blockchain Tokenomics AMA
 • Binance – Coin burn
 • Waves – VST airdrop announcement
 • Waves – Bounty program
 • Waves – WVSX fork

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment