Wekelijkse update 9 – 14 december

Wekelijks TA overzicht – Bearish

Totale Market Cap: $197,2 miljard (+0,8%)
BTC Prijs: $7.260 (-4,62%)
BTC Dominantie: 66.7%
Opmerkelijke stijgers van deze week: THETA (+14,4%), Kyber Network (+19,7%), Enigma (+13,4%).

De cryptomarkt was deze week behoorlijk saai. Op enkele opmerkelijke uitzonderingen na, zoals Tezos, Chainlink en Matic, schommelden Bitcoin (BTC) en de belangrijkste altcoins in een krappe range en hadden ze een bearish parallellisme. De herstelpoging van begin deze week mislukte op het niveau van de lokale resistance levels, wat door sommige cryptocurrency experts werd geïnterpreteerd als een bewijs van zwakte.

De totale kapitalisatie van alle digitale assets in omloop is de afgelopen zeven dagen nauwelijks veranderd, terwijl het marktaandeel van Bitcoin daalde van 66,9% naar 66,6%, dit door de sterke groei van de hierboven vermelde altcoins.

De markt had een ietwat bearish karakter te midden van een heftige rally in de wereldwijde risicodragende assets. Deze beweging werd veroorzaakt door berichten over een naderende handelsovereenkomst tussen de VS en China en het doorslaggevende resultaat van de plotselinge Britse verkiezingen.

Het feit dat BTC zich deze week goed staande heeft gehouden, temidden van de “risk-rally”, is een klein pluspunt voor de bulls. Ook al toont Bitcoin een zekere vorm van stabiliteit, toch blijft de algemene trend nog steeds negatief. Wij zijn ervan overtuigde dat de huidige “sideways trading” nog steeds een onderdeel van de post-crash consolidatie is.

Het trendmodel is over het algemeen ‘bearish’ en aangezien de altcoins technisch gezien zeer zwak blijven, blijven de vooruitzichten voor de sector over de hele lijn zeer somber. De komende dagen zullen van cruciaal belang zijn voor het marktsegment. Want ook al is er een belangrijke daling vermeden, toch liggen de eerdere “swing lows” niet ver onder hun huidige prijsniveaus. De kans is nog steeds groot dat er een grote terugval zal ontstaan en de bulls hebben een uitgesproken positieve koerswijziging nodig om dit te voorkomen.

BTC/USD, 4-chart analyse

BTC stond op zaterdag iets hoger, en werd op dat moment in de buurt van het $7.200-niveau verhandeld. Dit prijsniveau heeft het grootste deel van de week de bovenhand gehad. Bitcoin blijft op een zekere afstand van zijn zogenaamde ‘november low’. Ondanks de relatieve stabiliteit van BTC, is de globale dalende trend nog steeds intact en is de kans op een nieuwe daling in de komende weken vrij groot.

Bitcoin wordt op het moment van schrijven (15 dec) verhandeld tegen een koers van ~$7.260, een stijging van +0,7% ten opzichte van vrijdag. Op de daily chart handelt BTC nog steeds onder zijn 21-, 50- en 100-day EMA support lijnen en is hij er gisteren eveneens niet in geslaagd om zijn 100-day EMA lijn te doorbreken. De RSI zit rond ~37.5, wat wijst op een matig bearish momentum.

Bitcoin geeft nog steeds verkoopsignalen op beide time-frames, met support-zones in de buurt van $7.000, $6.750 en $6500, en met resistance-zones in de buurt van $7.400, $7.600, $7.800 en $8.200.

ING is naar verluidt bezig met het ontwikkelen van een custody service

Het custody-project, dat op dit moment uitgewerkt wordt in Amsterdam, staat nog in zijn kinderschoenen en is één van de diverse blockchain-initiatieven van de bank.

ING “ziet steeds meer opportuniteiten op het gebied van digital assets, voor zowel asset backed als native security tokens”, schrijft de bank in een schriftelijke verklaring aan Reuters.

ING concentreert zich vooral op de ontwikkeling van de technologie achter digital assets, lees blockchain, zodat haar klanten op een conforme manier toegang krijgen tot de opkomende sector. ING is al bij een aantal blockchain-initiatieven betrokken, waarbij haar toegewijde ontwikkelingsteam in april heeft aangegeven dat zij werken aan privacy-technologie, de zogenaamde “bulletproofs“, om op die manier klantgegevens te verbergen.

Het werkt ook aan blockchain-based trade finance als onderdeel van het Marco Polo-project van het consortium R3 en een ander project in samenwerking met ABN Amro, eveneens een Nederlandse bank. In januari heeft ING een vijfjarige licentieovereenkomst met R3 getekend voor het gebruik van haar Corda Enterprise platform.

Als ING overstapt op het beheer van cryptocurrencies, dan zal het één van de allereerste traditionele financiële instellingen zijn die dit doet. Verder zijn er nog enkele kleinere banken, zoals Julius Baer en de Zwitserse Arab Bank, overgegaan tot het aanbieden van deze service.

Het project komt er omdat gevestigde financiële bedrijven zich bezighouden met het aanbieden van custody en andere services voor zowel cryptocurrencies, zoals Bitcoin, als andere soorten digital assets.

Volgens onderzoek is 92% van de asset managers bullish over de blockchain technology

Volgens State Street Corporation zei 94% van de 101 grote asset managers en eigenaren die gereageerd hebben, dat ze ofwel digitale assets onder management hebben of van plan zijn om ze toe te voegen in 2020.

Meer dan een derde (38%) zegt dat ze van plan zijn om hun participatie uit te breiden. Nog eens 45% zal ten minste hun huidige investeringen handhaven. Slechts 6% is niet van plan om te investeren in digital assets.“Het is een opwindende tijd voor technologie en innovatie in de industrie, en uiteindelijk zullen investeerders kunnen genieten van nieuwe technologieën en een breder scala aan keuzemogelijkheden om hun portfolio’s uit te breiden”.

De deelnemers waren afkomstig van grote bedrijven, voornamelijk bedrijven met ten minste 100 miljard dollar aan assets under management, aldus Brendan Paul, een woordvoerder van State Street. Met 2,95 biljoen dollar aan beheerd vermogen en 32,9 biljoen dollar in beheer is State Street volgens S&P Global Market Intelligence de 12e grootste bank van de VS.

“Het onderzoek bevestigt wat we al enige tijd geloven – de toekomst is helder voor… [bedrijven die van plan zijn om] de allocaties van digitale assets-gerelateerde investeringen te verruimen”, aldus Nadine Chakar, hoofd van de State Street’s Global Markets business unit, in een verklaring.

Als het in 2020 aankomt op investeringen van trading technologie, dan zal blockchain en distributed ledger technology (DLT) waarop het ontwikkeld is nog groter zijn dan artificial intelligence (AI) en machine-learning, aldus de ondervraagde asset managers.

Twitter wil zijn platform verplaatsen naar de blockchain

De social media-gigant stelt op dit moment een team samen om een open, gedecentraliseerde standaard voor social media te ontwikkelen, zo kondigde Twitter’s CEO aan.

Jack Dorsey, de eigenzinnige CEO van Twitter en Square, kondigde aan dat Twitter een team van vijf personen financiert om te werken aan een gedecentraliseerde social media standaard, Bluesky genaamd.

Op dit moment is de CTO van Twitter, Parag Agrawal, op zoek naar iemand om het initiatief te leiden. Het Bluesky team is van plan om ofwel te werken aan een reeds bestaande

gedecentraliseerde social media standaard, zoals Steem (een voorloper van EOS), of om er één te ontwikkelen. Het is waarschijnlijk dat het Bluesky-team een blockchain component zal zoeken of integreren in het project.

De vraag is echter of Twitter als bedrijf wel baat heeft bij dit protocol. Het creëren van een nieuwe gedecentraliseerde sociale media standaard kan de macht van het Twitter platform – en dus ook de mogelijkheid om geld te verdienen – weghalen.

Dorsey stelt echter dat dit de sociale mediagigant in plaats daarvan in staat zou stellen zich te richten op innovatie en een gezonder online discours op te bouwen.

“Het zal ons in staat stellen om toegang te krijgen tot- en bij te dragen aan een veel groter corpus van publieke conversaties. We concentreren ons op het ontwikkelen van open advies-algoritmen, die gezonde conversaties bevorderen en ons dwingen om veel innovatiever te zijn dan in het verleden”.

In maart lanceerde Dorsey Square Crypto, een project vergelijkbaar met Bluesky. Square Crypto is nog een vijfpersoonsteam dat fulltime werkt aan het verbeteren van het Bitcoin-ecosysteem in het kader van Twitter.

Jack Dorsey wedt dat decentralisatie de weg van de toekomst is. Of het vanaf hier enkel blauwe wolken zullen zijn, is nog onzeker.

Nike heeft nu een patent voor blockchain-gebaseerde sneakers genaamd 'CryptoKicks'

In een document gepost op het Amerikaanse Patent and Trademark Office en gedateerd 10 december, verklaarde Nike dat het van plan is om unieke ID’s te genereren en ERC 721 tokens te maken voor sommige schoenen. Mensen kunnen deze tokens “ontgrendelen” door fysieke schoenen aan te schaffen en deze tokens kunnen dan gekoppeld worden aan unieke eigenaar-ID’s om aan te tonen dat het hun eigendom is. Naast representatie van een digitale schoen, kan de token ook de zogenaamde genotype-informatie van een digitale schoen bijhouden, inclusief specifieke attributen, kleuren, stijlen, achtergronden.

Het patent beschrijft het als “digital asset for footwear/cryptokicks” en beschrijft ook de verschillende manieren om het te gebruiken. Eén van die manieren is een Ethereum ERC721 of ERC1155 token dat gebruikt wordt om een fysieke schoen te authenticeren en te verhandelen. De token worden ontgrendeld bij de aankoop van de overeenkomstige fysieke schoen via een 10-cijferige identificatiecode en de identificatiecode van de eigenaar.

Het systeem wil een methode bieden om de authenticiteit van de goederen te garanderen, zodat kopers “een nieuw paar zeer gewilde sneakers kunnen kopen van een geverifieerde verkoper die de sneakers van geauthenticeerde herkomstgegevens kan voorzien”.

Bakkt gaat live met Options, Cash-Settled Futures producten

Het digitale platform van de Intercontinental Exchange (ICE), Bakkt, heeft de 1ste gereglementeerde Bitcoin (BTC) options- en cash-settled futures in de V.S. gelanceerd, genaamd “Bakkt BTC (USD) Monthly Options” en Bakkt BTC (USD) Cash-Settled Futures.

Het nieuws werd aangekondigd in een blogbericht door Bakkt COO Adam White, die vermeldde dat Bakkt zijn BTC (USD) Monthly Futures gebruikt als een “benchmark contract dat de basis vormt voor de ontwikkeling van complementaire producten gebaseerd op de behoeften van al zijn klanten”.

Het cash-settled Futures product is een nieuw contract dat eerst beschikbaar zal worden gesteld op een goedgekeurde beurs in Singapore, de ICE Futures Singapore.

Ethereum heeft met succes de Istanbul upgrade afgerond

Ethereum heeft met succes de op block #9.069.000 geïmplementeerd, dit is de 3de systeembrede upgrade van 2019. Met de “Istanbul” upgrade is het de 8e hard-fork van het Ethereum netwerk ,met de eerste codewijzigingen die in juni 2019 zijn goedgekeurd.

Met de “Istanbul” hard-fork  upgrade zijn er zes “Ethereum Improvement Proposals (EIP’s)” ingevoerd

De 6 voorstellen ter verbetering van het Ethereum (EIP’s), hebben er voornamelijk voor gezorgd dat het netwerk beter bestendigd zal zijn tegen een Denial-of-service (DDos) aanval (EIP 1344). De EIP 152 zorgt voor een betere interoperabiliteit met equihash Proof-of-Work (PoW) cryptocurrencies, zoals zcash.

Misschien wel een van de belangrijkste problemen die wordt aangepakt met de Istanbul hard fork is de schaalbaarheid van het netwerk. De oprichter en bedenker van Ethereum, Vitalik Buterin zei in augustus nog dat de Ethereum-blockchain bijna vol is en dat schaalbaarheid een groot knelpunt is.

Om dit aan te pakken wordt met EIP 2028 de gas-prijs verlaagd. Hiermee hopen de ontwikkelaars dat de bandbreedte van het netwerk kan worden verhoogd door toe te staan meer data in een een block te verwerken. Dit zou op den duur de schaalbaarheid van het netwerk moeten verbeteren.

Istanbul is een upgrade voor Ethereum 1.x. Naar verwachting zal Ethereum 2.0 een grotere

impact gaan hebben aangezien het netwerk dan over zal stappen op het Proof-of-Stake (PoS) protocol. Buterin stelde eerder dit jaar dat Ethereum 2.0 veiliger dan Bitcoin zal zijn en dat de overstap soepel zal verlopen. Deze overstap zal naar verwachting in 2021 worden doorgevoerd.

En tot slot

Belangrijk!! – Deze week stonden er verschillende onderwerpen op de agenda die betrekking hebben op de regelgeving

De Verenigde Staten en Europa willen graag hun aandeel in de sector krijgen voordat het te laat is. Daarom stelt de New Yorkse toezichthouder een nieuw regelgevend kader voor voor de listing van coins en tokens. Volgens de voorgestelde verordening zullen de ondernemingen die eenmaal de wettelijke goedkeuring voor de uitgifte van coins hebben gekregen, nieuwe coins kunnen invoeren zonder extra toestemming te vragen.

De New York State Department of Financial Services (NYDFS) verzamelt op dit moment publieke opmerkingen over het plan dat gebaseerd is op een evaluatie van het bestaande virtuele valuta kader.

Europa staat in het middelpunt van de stablecoins

Volgens het nieuwe hoofd van de Europese Centrale Bank moet de Unie de curve voor blijven. Tijdens haar eerste persconferentie van de ECB die volgde op de beslissing over het monetair beleid, stelde Lagarde voor dat de toezichthouder de doelstellingen van het potentiële stablecoins-project zou definiëren alvorens verder te gaan.

“Proberen we de kosten te verlagen? Proberen we de tussenpersoon uit te schakelen? Proberen we een inclusieve financiering zonder kosten? Er is een hele reeks doelstellingen die kunnen worden nagestreefd”.

Zij merkte ook op dat andere wereldwijde regelgevers, waaronder de bank van Canada en de Bank of England, hun stablecoins projecten verder gaan ontwikkelen, wat betekent dat er vraag is naar dergelijke producten.

Crypto-term van de week:

Seed phrase – Een memotechnische zin (ook bekend als mnemonic seed- of seed-phrase) is een lijst van woorden die achtereenvolgens worden gebruikt om toegang te krijgen tot uw crypto of om deze te herstellen. Deze lijst dient voor één ieder geheim te worden gehouden. Het is een standaard in de meeste HD wallets.

Nog enkele opvallende krantenkoppen (met de desbetreffende links):
  1. Crypto exchange Binance kondigde een samenwerking aan met peer-to-peer (P2P) crypto trading platform Paxful om het als een Binance fiat gateway te kunnen gebruiken. Binance-gebruikers zullen in staat zijn om Paxful te gebruiken om Bitcoin (BTC) te kopen met 167 verschillende fiat valuta’s, waaronder het Britse pond, euro en meer.
  2. Voormalig directeur van het Digital Currency Research Institute bij de People’s Bank of China (PBoC) Yao Qian leidt naar verluidt een afdeling voor nieuw technology supervision, opgericht door de Chinese Securities Regulator.
  3. Hardware wallet fabrikant Ledger heeft de nieuwste versie van de Ledger Live applicatie aangekondigd, met de toevoeging van Tezos (XTZ) en de Tezos staking support.
  4. China is eindelijk van plan om de 1ste echte test van zijn central bank Digital Currency (CBDC) uit te voeren, deze zal nog voor het einde van 2019 worden uitgevoerd in de stad Shenzhen.
  5. Microsoft’s blockchain-enabled cloud service Microsoft Azure kondigde op 6 december nieuwe services voor het beheer van blockchain data en tokenization
  6. QuadrigaCX-schuldeisers vragen om bewijs dat de Cotten dood is, een advocatenkantoor dat gebruikers van de inmiddels verdwenen crypto-uitwisseling QuadrigaCX vertegenwoordigt, wil dat onderzoekers het lichaam van de voormalige CEO opgraven
What's your reaction?

Leave a comment