Welke oplossingen kunnen crypto weer tot leven wekken? DEEL 1

In 2017 zagen we een waanzinnige markt naar absurde hoogtes stijgen alvorens van een klif te storten. ICO’s die $20 miljoen ophaalden als je nog maar even met je ogen knipperden zitten nu in een strijd om 1 miljoen op te halen. Er beginnen links en rechts projecten te falen, kijk naar Substratum en NEM, hun Github’s veranderen langzaam aan in “spooksteden”.

Toezichthouders zijn hard aan het werk om crypto te reguleren. Op die manier verdrijven ze misschien

wel de kleinere investeerders en alles wordt nu ook nog eens vertraagd door de huidige situatie met overheidssluiting ect…. KYC, AML en gecentraliseerde stoorpunten behoren tot de norm waar de SEC zich op focust.

Alleen geaccrediteerde investeerders (rijke mensen), kunnen investeren en meer geld verdienen met hun geld. In plaats van mensen te laten beslissen wat ze met hun eigen geld moeten doen, vinden regelgevers dat de buschauffeur, de leraar en de dokwerker te dom zijn om te investeren en dat ze met deze regels zich tegen zichzelf beschermen.

Wat betreft trading: Het is duidelijk, als je geen deskundige of ervaren trader bent, dan bloed je waarschijnlijk langzaam leeg of je hodl’t .

In het bull jaar van 2017 kon iedereen als het ware een pijltje gooien en geld verdienen met traden, want alles ging toch maar 1 richting uit en dat was naar boven. Elke newbie of youtuber begon zich een expert te noemen met ‘bewezen’ resultaten maar moeilijk was het niet. 2018 is een heel ander verhaal geweest, na 12 pijnlijke maanden van sleur ging er meer dan 80% van de cryptowaarde in rook op. De vele die zich in 2017 trading experts noemden zijn net als de prijzen in rook opgegaan en hebben dan ook alles over boord gegooid wat met crypto temaken heeft.

Crypto heeft de hype niet waargemaakt

Facebook en Google zijn nog steeds megamonopolies en ze lopen niet het risico om snel gedecentraliseerd of gedemocratiseerd te worden. De primaire use-case voor crypto is nog steeds speculeren of het printen van geld om nieuwe projecten te financieren alvorens een enkele regel code wordt geschreven of voordat een klant zich aanmeldt.

En laten we eerlijk zijn, we kopen nog altijd geen koffie met onze cryptocurrencies of we gaan nog altijd niet shoppen op Amazon om het vervolgens te betalen met crypto.

Met als conclusie dat “The unbanked are still unbanked”

En het overgrote deel van ons geld komt nog steeds door via directe storting, niet door een smart contract. Dit is gewoon de harde realiteit van nu en dat zal nog wel even duren ook. Als we massa-adoptie willen krijgen in deze niche-markt dan is het gebruik van dit alles de eerste grote stap.

Misschien was u één van de mensen die dacht: “Deze keer is het anders! Het is geen luchtbel. Het is de nieuwe wereldorde!

Het enige wat we moesten doen is alles decentraliseren en de kettingen van financiële dienstbaarheid van ons afgooien om vervolgens in een nieuwe wereld van rijkdom en kansen te stappen. Een nieuwe start voor de mensheid, een transformatie van bewustzijn en bla bla…

Dan, had je het mis.

Maar je had ook gelijk.

Wanneer hype zijn omslagpunt bereikt

Een bubble is een bubble en niets kan de fundamentele fysiologie ervan veranderen. Wat omhoog gaat moet ook naar beneden komen.

Maar…

Crypto zal de wereld veranderen.

Het gaat gewoon langer duren dan we hadden verwacht. En er is niets goed of slecht. De droom van

een gloednieuwe wereld waar smart contracts objectief gezien eerlijke systemen creëren is een jongensdroom en dat zal altijd zo blijven, dit omdat mensen deze smart contracts nog steeds zelf zullen moeten schrijven en deze mensen zullen altijd onvolkomenheden hebben of fouten maken.

Je kunt rekenen op drie dingen in het leven:

  1. Dood.
  2. Belastinggeld.
  3. Mensen die het allerergste en slechtste doen in naam van de waarheid.

Je kunt het menselijke gegeven niet corrigeren, hoe hard je het ook probeert.

Maar betekent dit dat we moeten ophouden met proberen? Betekent dit dat de Dr. Doom’s uit de wereld gelijk hebben en dat blockchains niets anders zijn dan verheerlijkte overhyped databases en dat crypto alleen maar goed is voor drugsdealers en oplichters? Nee.

We leven in een wereld van dualiteit

Iets kan zowel overhyped zijn als de wereld veranderen.

AI is er vijftig jaar lang niet in geslaagd om één van haar doelstellingen te bereiken en toen was het plotseling de motor achter alles, van rijrichtingen tot zoekmachines, terwijl het je stem begreep of met de auto door drukke straten van de stad reed. Net als bij AI zal crypto een omslagpunt bereiken waar de hype terugvalt en het echte zaken gaat doen die van belang zijn.

Wat is er nodig om ervoor te zorgen dat de technologie haar potentieel waarmaakt, dat Dr. Doom en de andere doemdenkers zich vergist hebben en zo nuttig worden dat we ons niet kunnen voorstellen hoe het leven ervoor was?

Met andere woorden, wat is er nodig om crypto weer tot bloei te laten komen?

In deze 2-delige reeks gaan we bespreken wat hiervoor nodig is. Laten we eens een kijkje nemen.

Het verleden en de toekomst

Je hoeft geen hekel te hebben aan crypto of je hoeft niet verblind te zijn voor de mogelijkheden zoals Dr. Doom om te weten wat er niet werkt en wat er wel werkt.

Kritisch denken is onze beste vriend in het leven. Zonder kritisch denken creëren we geen oplossing voor een probleem. Dus laten we eens kritisch en eerlijk kijken naar crypto en zien wat niet werkt, zodat we kunnen beginnen na te denken over wat de oplossing kan zijn.

Dit is niet de eerste keer dat we met problemen van crypto geconfronteerd worden.De gekende grote problemen zullen door de crypto gelovigen opgelost moeten worden om de technologie echt van de grond te krijgen.Hiervan is nog niet één probleem opgelost.

De meest gekende zijn onder andere:

  1. Schalingsproblemen.
  2. Het verwijderen van centrale knelpunten.
  3. Distributie.
  4. Killer apps.
  5. Overstijging van het internet.

1. Schalingsproblemen

Het schalingsprobleem is gekend in de crypto en ontwikkelaars zijn er volop mee bezig. We weten al hoe we gedistribueerde, gecentraliseerde systemen kunnen schalen. Maar gedecentraliseerde systemen zijn nog steeds ongelooflijk nieuw en het grote onderwerp van PhD-niveau onderzoek..

Als je denkt dat schaalvergroting neerkomt op alleen grote blocks, dan heb je het mis.

De traditionele cloud systemen schalen lineair. Als u meer servers toevoegt, voegt u meer capaciteit toe. Een goed ontworpen cloud systeem kan bijna onbeperkt blijven groeien als je systemen in de structuur steekt. Netflix blijft capaciteit toevoegen, zelfs nu steeds meer mensen ’s nachts films streamen.

Het is verrassend voor veel nieuwkomers in crypto dat, ongeacht het aantal servers dat u toevoegt, u niet meer capaciteit krijgt, u gewoon meer veiligheid krijgt. Dat is een probleem, maar het is al aan het veranderen, aangezien nieuwe architecturen evolueren. Wij willen schaalbaarheid en veiligheid.

Als het op Bitcoin aankomt, zit de schaalvergroting al in een stroomversnelling. Het Lightning Network groeit met de dag. We verwachten dat het tegen het 2e kwartaal van 2019 volledig operationeel zal zijn en dat het veel van de problemen van Bitcoin’s vermogen permanent teniet zal doen.

Sommige mensen denken dat Lightning Network niet alle uitdagingen van het netwerk zal oplossen. Maar dat maakt niet veel uit. Nogmaals, zelfs als de critici gelijk hebben en LN niet het einde blijkt te zijn, vergeet dan niet dat we nog in de begindagen van de gedecentraliseerde consensustechnologie zitten. Steeds meer ideeën zullen in het collectieve probleemoplossend bewustzijn blijven vloeien en ergens is er een kind met een whiteboard en een droom om het voor eens en voor altijd op te lossen.

2. De centrale knelpunten

Er zijn vandaag de dag twee grote gecentraliseerde knelpunten in crypto:

  • Exchanges.
  • Mining.

Crypto architecten zouden eraan moeten werken om beide paradigma’s zo snel mogelijk te verwijderen uit het crypto ecosysteem.

ASIC-mining is zeker efficiënter dan GPU-mining, maar de critici hebben gelijk dat het nog steeds een absurde hoeveelheid energie verspilt. Zelfs crypto die zich richten op het volledig gedecentraliseerd houden van de mining, verslinden nog steeds de gelimiteerde energiecapaciteit van over de hele wereld.

Maar dat is niet het grootste probleem met mining. Ondanks de milieu verwoestende voetafdruk zijn er duizenden slechtere energiedrainages in de wereld, zoals auto’s en landbouw. Crypto kan en zal de stroomtoevoer van hun netwerken verminderen. Ze kunnen er beter snel bij zijn, want het ergste van grote miningbedrijven is dat ze een gemakkelijk en duidelijk doelwit zijn voor centrale machten.

Tot nu toe hebben we nog niet veel pogingen gezien om miners uit te schakelen, maar naarmate het ecosysteem groeit, kun je erop rekenen. We hebben al pogingen gezien om miners te registreren en ook het verbieden van grootschalige mining-farms. Wij verwachten dat zulke ‘aanvallen’ in de toekomst alleen maar zullen toenemen naarmate de centrale machten zich meer paranoïde opstellen en meer onder druk komen te staan van een economische ineenstorting.

Exchanges zijn het tweede knelpunt. Ze zijn een doelwit voor al te ijverige en reactionaire regelgevers en hackers. Zij zijn uitgegroeid tot de belangrijkste brug tussen het oude financiële systeem en het nieuwe, maar ze zijn ongelooflijk kwetsbaar voor juridische en technologische aanvallen.

We hebben nu gedecentraliseerde exchanges nodig. Maar zelfs gedecentraliseerde exchanges worden opgestart door mensen en hebben vaak webinfrastructuur nodig om te draaien, waardoor ze kwetsbaar zijn, zoals we zagen bij de Ether Delta hack. Zelfs als je de blockchain niet kunt hacken, zijn de exchanges nog steeds afhankelijk van fragiele webtechnologie die al tien jaar lang door geavanceerde aanhoudende dreigingen wordt bedreigd en die kwetsbaarheden hamsteren die ze nooit melden. Webtechnologie is een lappendeken van veilige en onveilige frameworks en het is niets anders dan een kaartenhuis.

We moeten de webtechnologie voorgoed achter ons laten!

Het antwoord is atomic swaps. We hebben een universeel coin swap protocol nodig.

Dan wordt het verhandelen van coins net zo eenvoudig als het monitoren van prijsstromen en het versturen van een transactie vanuit uw wallet. Dat zal een einde maken aan gigantische targets en gecentraliseerde opslagplaatsen van slecht beveiligde persoonlijk identificeerbare informatie die gemakkelijk gehackt kan worden en verloren gaat.

Crypto is programmeerbaar geld. We moeten elk aspect ervan programmeren om het probleem van de verwarde plaatsvervanger voorgoed weg te werken. Elke actie in de financiële wereld van vandaag de dag, van trading, escrow, tot erfenis van bezittingen, moet direct in het programma gebeuren zonder de noodzaak van “trusted third parties”.

3. Distributie

De cryptocurrencies van vandaag hebben een gouden kans gemist. Ze bedachten hoe ze geld konden drukken zonder een centrale autoriteit, maar ze gebruikten dezelfde oude distributiemethode die we vandaag de dag hebben, top-down.

De snelste en meest liquide manier om een nieuw economisch ecosysteem op te starten is door de manier waarop we geld verdelen, te veranderen. Net zoals we in videogames coins krijgen voor het uitvoeren van allerlei acties zouden we coins kunnen distribueren op het moment van creatie om bijvoorbeeld te chatten of om verhalen en andere dingen waar we van houden op sociale media te delen.

Om de één of andere reden lijken mensen vaak te denken dat als we spreken over airdrops dat we het hebben over gokgeld.

Airdrops zetten niemand aan om het geld te gebruiken of deel te nemen aan het systeem. Het systeem is kapot omdat er geen stimulansen zijn voor mensen om dat geld naar websites te laten doorstromen. Ik koop geen geld om weg te geven. Maar als ik geld “gewonnen” heb om elke dag dingen mee te kunnen doen, dan is dat een ander verhaal.

We hebben het over programmeerbaar geld dat rechtstreeks aan mensen wordt geleverd voor nuttige acties op het netwerk. Dit is niet het model van de geschiedenis. Het heeft geen parallel. Het is nooit ergens geprobeerd, nooit eerder. Het is een revolutionair model dat niet past bij een eerder idee.

Waarom willen we dit?

Want als we snel geld kunnen verdelen over een groot ecosysteem van economische spelers, dan kunnen we het fiat knelpunt voorgoed omzeilen. Als wij niet langer door het oude systeem hoeven te navigeren en het geld omzetten in het nieuwe systeem, dan verandert alles.

Denk erover na.

Als mensen eenmaal kunnen leven van crypto zonder reden om het “dirty paper” van de oude wereld aan te raken dan hebben we een totaal nieuwe manier van zakendoen die snel en onstuitbaar wordt.

Waarom?

Omdat afhankelijkheden tot knelpunten leiden.

Op dit moment is crypto volledig afhankelijk van het huidige monetaire systeem. Als je nog steeds genoeg in fiat moet sparen om een auto te kopen of je moet je crypto omzetten in fiat om die auto te kopen, dan heb je een knelpunt.

Maar als je genoeg kunt verdienen met het economische spelletje dat letterlijk is gemaakt met programmeerbare coins, dan kun je overleven en alleen crypto laten schitteren, wat betekent dat al die knelpunten totaal irrelevant zijn geworden.

Als wij geen fiat meer hoeven om te zetten in crypto, dan moeten we helemaal niet meer volgens de oude regels spelen. Het zal een parallel economisch besturingssysteem zijn voor de hele wereld.

En dat is hoe geld en mensen voor altijd vrijgesteld worden.

4. Killer-apps

Tot nu toe hebben we het alleen over infrastructuur gehad. Niemand koopt infrastructuur, maar vandaag de dag hebben we veel projecten die het equivalent van DNS en TCP/IP aan het publiek aanbieden. Met zoiets als: “Vraag hier uw domeinregistratie aan!” Uiteindelijk geeft niemand om de infrastructuur. Zij geven om de apps die bovenop die infrastructuur draaien. Wat we nodig hebben zijn killer apps.

Dus wat is de killer app?

Op dit moment zijn er veel projecten in gang gezet om dit te realiseren. Wij vermoeden steeds meer dat dit gewoon de nieuwe manier van communiceren wordt/is.

Mensen zijn bijzonder omdat we communiceren en verhalen vertellen. We creëren denkbeeldige realiteiten waarin we allemaal kunnen geloven, zodat we samen kunnen werken aan een groter geheel. Het is geen verrassing dat e-mail, de browser en gecodeerde berichtenverkeer de moordende platforms van het net zijn. Ze gaan allemaal over het creëren en verspreiden van informatie en communicatie. Ze gaan allemaal over verhalen.

Crypto heeft nu zijn Netscape-moment nodig.

Programmeerbaar geld is niet genoeg. We hebben de interface nodig voor dat geld. Zodra gewone mensen een verbazingwekkend mooie applicatie hebben die functioneel identiek is aan de gecentraliseerde apps die ze gewoon zijn, terwijl ze ook ongelooflijke nieuwe functies leveren waarvan ze niet wisten dat ze die nodig hadden, is het spel voorbij.

Gewone mensen geven niet om privacy en veiligheid totdat het door oorlog of depressie van hen wordt weggerukt. In plaats daarvan zal de killer crypto app hen gewoon privacy en veiligheid moeten geven zonder dat ze weten dat het ingebouwd is.

5. Overstijging van het internet

Tot slot, als we dat allemaal gedaan hebben, is er nog een laatste stap en deze kan u verrassen. Overstijgen van het net.

Netwerken zijn de toekomst.

Het internet wordt steeds meer gedomineerd door onverschillige centrale bandbreedteproviders die honderden miljoenen dollars hebben uitgegeven om het verkeer van concurrenten te dwarsbomen, zodat ze een shitty Netflix-alternatief dat zij bezitten door uw strot kunnen rammen. De autoritaire regeringen hebben de protocollen van het web vervormd om er een observatiestaat van te maken. Democratische machten zijn niet ver achterop en kunnen zelfs nog verder ontwikkeld worden door ons de illusie van vrijheid te geven terwijl ze elk ding dat we ooit op het web zeggen of doen, tenietdoen. Vroeger dachten we dat we de klanten waren van social media bedrijven zoals Facebook, maar nu weten we dat we het product zijn en dat de adverteerders de klanten zijn.

Het zal alleen maar erger worden als AI-supercharges toezicht houden.

De communicatieplatforms van morgen hebben niet alleen robuuste end-to-end encryptie nodig zonder de mogelijkheid van backdoors, maar ze hebben ook de kracht nodig om over het net te kunnen springen en het voorgoed achter zich te laten. Die eerste stap is om van het internet niets anders te maken dan een onoverzichtelijke laag die geen rekening houdt met de gecodeerde apps die erbovenop draaien. Daarna is het tijd om het net te overstijgen en over te stappen naar netwerken, pure peer-to-peer relaisnetten.

Conclusie

Schalingsproblemen, geen killer app, centrale knelpunten zijn allemaal opsommingen van hierboven die nog altijd niet opgelost zijn geraakt. Elk van dit gekend probleem staat nog steeds overeind, hoewel het Lightning Network en enkele andere projecten vooruitgang boeken op het gebied van schaalbaarheid.

Neem bijvoorbeeld killer apps. Je kunt proberen om je moeder te begeleiden doorheen het proces van het aanmelden op een exchange, deze KYC’ed te krijgen, 2FA (two factor authentication), geld van haar bankrekening over te maken, crypto te kopen en het naar een wallet te versturen.

Stel je nu voor dat je dit allemaal moet doen om het op een crappy app op je telefoon te krijgen.

Het zal niet gebeuren.

We zouden liever twee mijl lopen op gebroken glas dan dat alles te doen om een app te krijgen die me betere restaurant suggesties geeft.

Vandaag de dag, als je Instagram wilt uitproberen, ga je naar de app store, klik op installeren en een minuut later ben je op zoek naar foto’s van gelukkige mensen die veel cooler zijn dan jij. Instagram heeft geen crypto nodig om iets te doen. Het verdient zijn geld aan het apparaat dat u doelbewust hebt gekocht, en dat zit nu in uw zak. Het staat bekend als de smartphone.

Uw telefoon adverteert beter dan elk ander reclamesysteem uit het verleden. Het luistert naar uw woorden en het maakt zelfs gebruik van AI om erachter te komen welke advertenties u wilt zien. Adverteerders uit het verleden wisten nooit hoeveel mensen een Cola kochten, maar nu weten zij exact hoeveel advertenties je op Facebook hebt aangeklikt. Door deze clickfunnels weten ze al jouw interesses!

Totdat we crypto apps hebben die niet alleen alles doen wat Instagram doet, maar het ook beter doet, dit alles in combinatie met het creëren van een superieur economisch model om die reclame-juggernaut te vervangen of aan te vullen, om nog maar te zwijgen over gloednieuwe functies waar je niet zonder kunt leven, zal de wereld van de crypto app nergens snel veranderen.

Dit is een grote opdracht, maar dat is waar we op dit moment tegenstander van zijn.

 

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

What's your reaction?

Leave a comment