Wat kunnen we leren van de prijsschommelingen uit het verleden en wat is de volgende stap?

 

    “Wat geweest is, zal weer zijn. Wat er gebeurd is, zal opnieuw gebeuren en er is niets nieuws onder de zon.”

 

Zo luidt het gezegde van de Prediker – een vleugje bijbelse wijsheid met onverwachte toepassingen in de wereld van de cryptocurrencies.

Bitcoin of een andere cryptocurrency is niet anders dan de andere asset class ervoor. Zij volgen dezelfde regels van vraag en aanbod waarbij een koper en een verkoper een wederzijds aantrekkelijke prijs overeenkomen. Net zoals de seizoenen veranderen, veranderen de financiële markten gaandeweg van warm naar koud en weer naar warm. Elk asset heeft zijn eigen unieke patronen en de verstandige belegger hanteert meestal een contra-cyclische aanpak.

Waar bepaalde markten decennia of zelfs eeuwen aan data hebben om op te vertrouwen, wendt de crypto asset class zich zo snel en makkelijk aan nieuwe markten dat de prijzen op steroïden werken. Tot nu toe heeft dit geresulteerd in extreme volatiliteit voor Bitcoin en zijn soortgenoten, maar elke boom-en-bust cyclus brengt een verhoogde adoptie die dient om de prijzen te stabiliseren. Naarmate het marktplafond van de coin groeit, zal het volume dat nodig is om de naald te verplaatsen toenemen.

Op deze grafiek kunnen we vrij duidelijk de wereldberoemde stijging zien die bitcoin tot $20.000 bracht in december en de daaropvolgende daling die 70% van die piek reduceerde.

Deze volgende grafiek ziet er misschien hetzelfde uit, maar wat het laat zien is dat de stijging van de prijs vrij sterk gecorreleerd is met volumes. Als nieuwe gebruikers meedoen, neemt de hoeveelheid geld toe die wordt verzonden.

Op 9 mei 2017 overschreden de bitcoinvolumes voor het eerst $500 miljoen en sindsdien zijn ze boven dit niveau gebleven.

Het mooie is dat het niet de eerste keer is dat dit gebeurt. Dit is ook niet de meest extreme groei die Bitcoin heeft gezien. Het komt zelfs nog niet eens in de buurt.

In 2011 steeg de prijs van 30 cent per munt naar 35 dollar in slechts enkele maanden tijd. Zoals we kunnen zien, werd deze enorme groei van 11.500% inderdaad gevolgd door een “crash” van 93% die terugviel tot $2.30. Uiteraard ging het nooit meer terug naar 30 cent.

De sterke stijging in 2011 was vooral te danken aan de adoptie van technische geeks en kleine economische journalisten. Zoals we hieronder zien, zorgde de prijspiek wel voor een blijvende volumestijging. In januari 2011 waren de gemiddelde transactievolumes minder dan $10.000 per dag, maar ze groeiden tot een stabiele $500.000 in december, enkele wilde pieken niet meegerekend natuurlijk.

De laatste grafiek verbindt het geheel met elkaar. Dit is een Logaritmisch style chart, die het makkelijker maakt om procentuele bewegingen te spotten. We zien hieronder de piek in 2011 en de retracement, die gevolgd werd door een lange periode van relatieve rust. In 2013 waren er twee verschillende stijgingen die de prijs naar een nieuwe piek boven de $ 1000 brachten.

De laatste run-up strekte zich uit vanaf medio 2015 en bereikte een hoogtepunt van $20.000 in december 2017. Zoals u ziet is de pull-back van dit jaar, die in de allereerste grafiek nogal verwoestend lijkt, als we de zaken in perspectief plaatsen is het nauwelijks waarneembaar. Als je in dit perspectief naar de prijspatronen kijkt, zie je ook een goede verklaring voor het feit dat sommigen een Bitcoin prijs van 100.000 dollar of meer verwachten.

Als de piek van 2011 werd opgewekt door insiders uit de sector, dan werd de piek van 2017 vooral gedreven door de middenklasse. Veel mensen hebben zich op deze unieke markt begeven om te trachten een beter rendement te behalen, ook al betekende dit een extra risico, terwijl er geen rente op hun spaargeld werd gegeven.

De volgende golf zal waarschijnlijk worden gestimuleerd door Wall Street en institutionele beleggers. De bitcoin futures van CBOE en de CME Groep werden in december uitgevoerd, wat onvoldoende bleek te zijn om de laatste opwaartse cyclus te doorstaan. Dit zou kunnen verklaren waarom de volumes op deze contracten tot nu toe uiterst laag waren. Niemand wil echt investeren als de prijzen dalen.

Zoals we in het verleden hebben gezien, wordt de huidige periode van ontspanning gebruikt om het netwerk verder uit te bouwen. Op dit moment worden er nieuwe apps en oplossingen ontwikkeld. Intussen gebruiken grote bedrijven van Wall Street deze tijd ook om overbruggingen van liquiditeit te bouwen en zichzelf, hun partners en hun klanten voor te bereiden op de volgende grote golf.

 

What's your reaction?

Leave a comment