Welke stable coin is nu het meest betrouwbaar?

Stablecoins worden sinds vorig jaar steeds populairder. Het lijkt er echter op dat het grootste deel van het cryptopubliek moeite heeft om het concept van stablecoins te begrijpen. Niemand is hier verantwoordelijk voor, vooral omdat ze een moeilijk te begrijpen concept zijn, zeker gezien het feit dat de meeste projecten niet klaar zijn voor grootschalig gebruik of gewoon white papers zijn. Deze post is bedoeld om u kennis te laten maken met het concept van stablecoins en een aantal ervan in meer detail te bekijken.

Wat is een stable coin?

Een stablecoin is een asset dat prijsstabiliteitskenmerken biedt, waardoor het geschikt is voor bepaalde functies zoals ruilmiddel of waardeopslag.

Stabiliteit is een must om ervoor te zorgen dat de munt op een zinvolle manier wordt gebruikt. Op dit moment zijn cryptocurrencies zoals Bitcoin niet erg effectief als het gaat om munteenheid of waardeopslag, vanwege de grote prijsvolatiliteit.

Dit kan de adoptie van cryptocurrency belemmeren, omdat spelers zoals bedrijven niet blootgesteld willen worden aan extreme valutarisico’s bij transacties in cryptocurrency.

Stablecoins profileren zich als een oplossing voor prijs stabiele cryptocurrency op de blockchain in een verder volatiele omgeving.

Hoe wordt de prijs verzekerd

Stablecoin-modellen kunnen verschillende varianten hebben, waarvan de belangrijkste zijn:

IOU Issuance Model hiermee wordt een bedrijf dat vermogen op een bankrekening of kluis houdt, om vervolgens tokens uit te geven die een beroep doen op de onderliggende waarde. Deze assets kunnen monetaire assets zijn, d.w.z. fiat currencies zoals de USD, maar ook fysieke assets zoals goud.

Crypto asset-collateralized model – Vergelijkbaar met het vorige, maar dan met de uitgifte van stablecoins die worden ondersteund door andere gedecentraliseerde cryptocurrency assets, zoals Ether. Deze methode omvat de extra zekerheden (wat betekent dat er meer crypto’s worden gehouden) van de hoeveelheid gecreëerde stablecoins, zodat eventuele prijsschommelingen in de stablecoin op een adequate manier kunnen worden opgevangen.

Seigniorage shares model In dit model worden de uitgegeven stablecoins in feite door niets ondersteund, maar in plaats daarvan wordt de voorraad stablecoins algoritmisch uitgebreid en gecontracteerd door bijvoorbeeld een smart contract, vergelijkbaar met de manier waarop centrale banken de fiat geldhoeveelheid controleren.

Tether (USDT)

Tethers zijn een soort digitale valuta die gebouwd zijn met behulp van de Omni Layer bovenop de Bitcoin blockchain en Ethereum blockchain. Elke tether wordt 1-op-1 ondersteund door de traditionele valuta in de reserves van Tether Limited. Het bedrijf achter Tether is ook verantwoordelijk voor de populaire exchange Bitfinex.

Terwijl Tethers verondersteld worden gesteund te worden door één Amerikaanse dollar is het niet mogelijk om ze via het Tether platform in te ruilen voor fiat. De USDT is ontworpen om altijd $1,00 waard te zijn, hoewel dit niet altijd het geval zou kunnen zijn.

Tether is al een tijdje de meest populaire stablecoin, maar het is ook een bron van veel controverses met veel mensen die betwijfelen of de Tethers daadwerkelijk door iets worden onderbouwd. Dan is er het feit dat je ze niet kunt inwisselen voor fiat. Daarom proberen mensen andere stablecoins te gebruiken

True USD

TrueUSD, onderdeel van het TrustToken asset tokenization platform, is een op blockchain gebaseerde stablecoin die, hoewel vergelijkbaar met USDT, een direct antwoord lijkt te zijn voor de problemen die de laatste tijd in Tether zijn waargenomen.

In het TrueUSD-systeem worden Amerikaanse dollars op de bankrekeningen van meerdere trustbedrijven die escrow-overeenkomsten hebben afgesloten gezet, in plaats van op een bankrekening die door één enkel bedrijf wordt beheerd. Volgens TrueUSD, wordt de inhoud van bovengenoemde bankrekeningen dagelijks gepubliceerd en zijn zij onderworpen aan maandelijkse audits.

Dai (DAI) en Maker (MKR)

Maker is een smart contractplatform dat Dai controleert en verkoopt. Gedecentraliseerd en betrouwbaar, het Maker-platform stabiliseert de waarde van Dai op één Amerikaanse dollar met behulp van externe marktmechanismen en economische incentives.

Het systeem omvat twee munten:

  • Makercoin – Een token met een volatiele prijs die wordt gebruikt om het Makerplatform te besturen dat verantwoordelijk is voor Dai.
  • Dai – Een prijsstabiele coin die geschikt is voor betalingen, besparingen of zekerheden, Dai is een Ethereum ERC20 token dat gekoppeld is aan $1 USD – elke Dai is $1 waard,

Gemini Dollar (GUSD)

Onlangs werd The Gemini dollar uitgegeven door Gemini Trust Company, LLC, een New Yorkse trustmaatschappij. Net als Paxos is de stablecoin onlangs goedgekeurd door de overheid van New York.

U.S. dollars die overeenkomen met de Gemini dollars zijn uitgegeven en in omloop bij de State Street Bank en Trust Company. Daarbovenop wordt het dollardepositosaldo maandelijks onderzocht door BPM, LLP, een geregistreerd openbaar accountantskantoor, om de 1:1 peg te controleren.

Ons besluit

Stronghold USD – stablecoin ondersteund door IBM op het Stellar Lumen-platform – één van de meest veelbelovende stablecoin-projecten die momenteel in ontwikkeling is.

 

De meest veelbelovende zijn:

  • TrueUSD
  • Gemini Dollar
  • USDC.

Dai is een goede keuze voor mensen die de voorkeur geven aan decentralisatie, maar het moet op meer exchanges worden genoteerd.

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

What's your reaction?

Leave a comment