Western Union treedt toe tot de wereld van blockchain

Western Union (Global money transfer service) heeft een patent aangevraagd voor een nieuw betalingssysteem op basis van cryptovaluta. Het nieuws, dat voor het eerst door CCN werd gemeld, is een teken dat wereldwijde aanbieders van betalingsdiensten zich richten op blockchain en cryptovaluta voor veiligheid, liquiditeit en snellere overdrachten.

Ingediend patent

Het dossier van Western Union werd donderdag bij het Amerikaanse Patent and Trademark Office gepubliceerd in een samenvatting die een nieuwe methode beschrijft om de veiligheid van elektronische betalingen te verhogen. Het patent, dat oorspronkelijk in december 2016 werd ingediend, stelt een biometrisch verificatiesysteem voor om ervoor te zorgen dat verzenders transacties toestaan. Deze vorm van verificatie vereist vingerafdrukken, stemherkenning of netvlies-scan.

Volgens de officiële documenten is het voorgestelde systeem van Western Union ontworpen als een hulpmiddel voor algemene doeleinden, wat betekent dat het geschikt is voor de meeste soorten elektronische netwerken, met inbegrip van cryptovaluta.

Met betrekking tot de integratie van cryptovaluta vermeldt de patentaanvraag het volgende:

“In verschillende vormen kan het netwerk voor elektronische overboekingen worden geconfigureerd voor het ondersteunen en uitvoeren van overboekingen van verschillende soorten valuta’s, waaronder traditionele en/of digitale valuta’s, gecentraliseerde en/of gedecentraliseerde valuta’s, cryptovaluta en elk ander betaalmiddel (bijv. creditkaarten of -certificaten, punten in een gebruikerssysteem, enz.”

Ripple is te duur

In februari kondigde Western Union al aan dat het Ripple xRapid-systeem voor bepaalde betalingscorridors ging getest worden. Destijds was het bedrijf bezig met het onderzoeken van mogelijke blockchainactiviteiten voor de onderliggende activiteiten, inclusief een focus op transactieverwerking, settlement, regelgevende technologieën en digitale identiteit.

Grofweg zes maanden in de proeffase, zei de CEO Hikmet Ersek van Western Union dat zijn bedrijf geen kostenbesparingen heeft kunnen waarnemen. Het gebruik van XRP-systemen voor grensoverschrijdende betalingen is nog te duur.

Ersek vertelde Fortune vorige maand het volgende: “Wij worden altijd bekritiseerd dat de Western Union niet rendabel is, blah blah blah, maar wij zagen dat deel van de efficiëntie nog niet tijdens onze tests. In de praktijk is het nog steeds te duur.”

Hoewel Ersek niet in detail wil gaan waarom xRapid geen efficiëntieverbeteringen heeft opgeleverd, suggereert het patent van Western Union dat het bedrijf al geruime tijd nadenkt over de integratie van de blockchain.

Wat Ripple betreft, hebben al verschillende verwerkers van betalingen zich aangesloten bij xRapid, waaronder MoneyGram, één van de grootste concurrenten van Western Union. Het proefproject xRapid heeft ook steun gekregen van onder andere MercuryFX en IDT.

What's your reaction?

Leave a comment