Wordt 2019 het jaar van accumulatie?

Hoewel Bitcoin op het punt staat om de verliezende streak van januari door te zetten naar vijf opeenvolgende jaren, zal 2019 volgens Eric Thies, een bekende technische analist, het jaar zijn van gestage accumulatie voor de cryptocurrencie. In de tussentijd verwachten traders dat de bearmarkt zijn climax zal bereiken zodra er een nieuwe bodem wordt verbroken.

Het accumulatie jaar

Door de te beweren dat 2019 voor Bitcoin een accumulatiejaar zal worden, heeft Thies de aandacht getrokken. De bear markt die zich in 2015 heeft voorgedaan, was een jaar dat Bitcoin een aanzienlijke volatiliteit vertoonde, maar in een lagere trading range. Na de recentste prijsdaling van Bitcoin, zou 2019 een vergelijkbaar jaar kunnen worden.

“Vergelijkbaar met 2015, zou 2019 het jaar van de accumulatie kunnen worden”, zei Thies. Dit betekent dat Bitcoin wellicht een interessante investering zal zijn rond de $2.000-$4.000 – zelfs met wilde prijsschommelingen.

Het volatiliteitsbeleid van Bitcoin is de afgelopen twee maanden drastisch veranderd. Na een periode van ongekende kalmte steeg de volatiliteit naar een hoogtepunt van negen maanden (tegen het einde van december). De volatiliteit zal in de nabije toekomst wellicht een belangrijke factor blijven, aangezien de technische strijd aanhoudt.

Circulatie groeit

Dat Bitcoin zeer volatiel zal blijven, wordt bevestigd door de recente instroom van het nieuwe digitaal geld dat in omloop is bijgekomen. Anonieme eigenaren met slapende Bitcoin wallets zijn sinds de maand oktober steeds vaker actief, dat wil zeggen dat hun activiteit mogelijk al voor de prijsdaling van november plaatsvond.

Uit cijfers van Flipside Crypto is recentelijk gebleken dat de slapende Bitcoin wallets in de laatste 30 dagen alleen al 60% van de marktcirculatie voor hun rekening namen. Sterker nog, de actieve Bitcoin voorraad is sinds de zomer met maar liefst 40% toegenomen. Dit leidt uiteraard tot een hogere verwachte volatiliteit.

Als dat nog niet genoeg is, dan moet je bedenken dat 1.000 adressen samen 85% van de aangeboden Bitcoin zijn. Zoals Bloomberg onlangs constateerde, bleven veel van deze eigenaars aan de zijlijn staan bij de bull-run van 2017 en de daaropvolgende daling ervan. Als er weer slapende accounts actief worden, dan is er een goede reden om aan te nemen dat de whales de markt opnieuw willen betreden.

Wat zal er gebeuren met de kleinere tokens

Zoals BitMEX CEO Arthur Hayes onlangs suggereerde, zullen tokens en kleine blockchain netwerken met zwakke fundamenten en gebruikersnetwerken het moeilijk krijgen in 2019.

Vooral als Bitcoin nog een andere correctie ondergaat voordat er een bodem wordt bereikt, wellicht aan het einde van het tweede kwartaal 2019, zullen illiquide en low market cap crypto assets een vrije val meemaken zonder verkoopdruk, wat resulteert in grote verliezen ten opzichte van zowel Bitcoin als de Amerikaanse dollar.

Nog niet voor vandaag

Dat Bitcoin tegen lagere prijzen aantrekkelijker zal worden, is logisch, vooral omdat er in de komende jaar meer institutionele beleggers toegang krijgen tot de cryptomarkt. Maar dat betekent niet dat de accumulatie van de ene dag op de andere zal plaatsvinden. Eerdere bear cycli hebben ons geleerd dat downtrends zich 1-2 jaar kunnen uitrekken voordat er enige merkbare accumulatie plaatsvindt. Het enige verschil deze keer is dat er meer mensen bij betrokken zijn en meer aandacht voor de prijs.

Om het huidige potentieel van Bitcoin aan te tonen en waarom 2019 een aantrekkelijk jaar zal worden om je holdings te versterken, is het nuttig om na te denken over de jaarlijkse dieptepunten van de cryptocurrency in plaats van de hoogtepunten. Hieronder is een snelle momentopname van de jaarlijkse dieptepunten van Bitcoin die teruggaat naar 2012:

  • 2012: $4
  • 2013: $65
  • 2014: $200
  • 2015: $185
  • 2016: $365
  • 2017: $780
  • 2018: $3,200

Traders zijn geneigd om zich te concentreren op de afwezigheid van nieuwe all-time highs, als indicatie dat de markt nergens naartoe gaat. Niets is minder waar, deze cijfers tonen duidelijk aan dat BTC in de afgerlopen 7 jaar een solide investering is in bijna elke periode (dit is natuurlijk niet het geval als je tijdens de piek van 2018 koopt).

Vergis je niet: technische analyse en marktsentiment laten duidelijk zien dat er meer ellende in het verschiet ligt voor Bitcoin en de bredere cryptocurrency markt. Maar omdat de long-term waardepropositie blijft bestaan, is er een sterke reden om aan te nemen dat we de laatste bullmarkt nog niet hebben gezien. Ondertussen, kunnen de prijzen van 2019 uitgroeien tot een unieke koopkans voor degenen die de boot twee jaar geleden hebben gemist.

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

What's your reaction?

Leave a comment