Wordt Ethereum cryptokoning? [EthCC]

Ethereum en Bitcoin. Het zijn momenteel de twee grootste cryptocurrencies en ons gevoel zegt ons dat dit nog even zo zal blijven. Bitcoin staat momenteel als koning van de crypto bovenaan de lijst qua marketcap, maar hoe lang zal dit blijven duren? Zal de ‘flippening’ dit jaar nog plaatsvinden en Ethereum de troon over nemen, of zal Bitcoin heer en meester blijven?

Wij zonden één van onze kenners naar de Ethereum Community Conference (EthCC) in Parijs, waar hij drie dagen lang de laatste nieuwtjes te horen kreeg omtrent Ethereum, blockchain en veel opkomende projecten.

Zijn verhaal lees je hier.

Donderdag 8 Maart, 4u30 in de ochtend ging mijn wekker af. Vroeg, dat was het zeker, maar desalnietemin had ik zin in de drie dagen die mij te wachten stonden. Ik had namelijk een ticket bemachtigd voor de Ethereum Community Conference, wat één van de grootste Ethereum conferences is. Het hielp zeker dat Parijs redelijk goed bereikbaar is. Een TGV over de grens, lokale trein in Parijs zelf en een stukje te voet was genoeg om bij het hotel te raken. Luxe hotel? Nee, maar wel praktisch! Het lag slechts op een kwartier wandelen van het Conservatoire national des arts et métiers, waar de conferentie plaats vond. Aangekomen, stond mij een lange rij te wachten, waardoor ik helaas één van eerste toespraken moest missen. Het viel me al snel op dat, het type mensen dat hier aanwezig waren, niet waren gekomen om hun nieuwe business van de grond te krijgen met behulp van blockchain. Nee, dit was een conferentie vol ‘highly-skilled people’ die een diep inzicht vertoonden in blockchain en alles wat erbij komt kijken.

IMG_20180308_134649

Mijn eerste lezing van de dag, was één over ‘compliance en taxes’. Lefteris Karapetsas, een Ethereum developer, vertelde over zijn open-source platform ‘Rotkehlchen’ (roodborstje in het Duits), wat een asset management, tax-reporting en accounting tool is voor crypto. Het definieerde zich uniek omdat je je data niet in handen van derden geeft, maar deze zelf behoudt. Rotkehlchen is dan ook geen website waar je naartoe kan surfen. Het is een programma die je zelf kan downloaden en lokaal kan runnen. Voorlopig helpt het je met de belastingaangiften volgens de Duitse wetgeving, maar andere wetgevingen zullen volgen in het systeem.

De volgende lezing die ik bijwoonde, was van Patrick McCorry, die de concepten van mining pools en hun betrokkenheid bij miner attacks onder de loep nam. Hij lichtte concepten toe die, ondanks ze geen grote kans hebben voor te komen, toch mogelijk zijn. Wat mij vooral is bijgebleven , is dat Smart Contracts hier ook hun nut hebben, dan wel in de negatieve zin. Aanvallers maken bijvoorbeeld een smart contract aan met een bijhorende ‘bribe’, om de mining pools aan te sporen om mee te doen. Slaagt de aanval, dan zullen de mining pools sowieso hun beloofde beloning ontvangen, wat de hele aanval een stuk interessanter maakt!

Twee andere lezingen van die dag waren zeker ook heel interessant, waarvan één gegeven door Trent McConaghy. Hij leerde mij het concept van Token Engineering, wat een manier van aanpak is om een coin te gaan opbouwen. De vergelijking werd gemaakt met machine optimalisatie. Bij een blockchain concept met tokens, is er bijvoorbeeld ook een optimalisatie functie, net als bij machine optimalisatie. “You can get people to do stuff by rewarding them tokens.” is wat Trent zei en gelijk heeft hij. Dit is exact wat je wil optimaliseren, hetgeen wat je mensen wil laten doen. Een token maken is dus niet enkel een kwestie van quick money, het moet in functie zijn van een reeks objectieven die je op voorhand opstelt en evalueert aan de hand van je policy.

De tweede lezing die heel interessant – al wel heel theoretisch – was, was die van Vlad Zamfir, een toch wel redelijk bekende naam in de crypto space. Hij vertelde over Casper en Sharding, wat twee uitbreidingen zijn bovenop het Ethereum project, om problemen in verband met consensus op te lossen. Hoe deze effectief werken en welke impact ze hebben op het systeem, volgt nog in latere blogpost.

Na een korte nacht, zat ik iets voor negen klaar bij de eerste lezing van de dag: Raine Revere over de cultuur van crypto investing. Ze begon met het volgende concept: “When people start with crypto, their social entrypoint isn’t that great. All they find are trolls, fud, etc.”. Dit is exact wat wij bij Trade.be willen tegenwerken, daar wij een first-go community willen zijn voor alle types crypto investeerders en enthousiasten binnenin de Benelux.

Toen ik achteraf haar mening vroeg over het project, was ze dan ook laaiend enthousiast en kon ze het initiatief enkel toejuichen. “It is important to create an inclusive environment, where newcomers aren’t put into a different category, but where they can be open and insentivised to ask questions.” is wat ze zei. Een workshop die ik die dag ook volgde, ging over Game Theory for Blockchain. Hierbij werd ons spelenderwijs de verschillende economische dilemma’s toegelicht, zoals the prisoner’s dilemma. Het interessante aan de workshop was dat, desondanks we een spel aan het spelen waren, iedereen onderling een debat aanging over wat de beste keuze zou zijn binnenin het dilemma en hoe dit reflecteerde in het concept van blockchain en crypto trading.

Net iets na de middag was echter ‘le moment suprème’. In de ochtend kreeg ik een melding dat het tijdschema aangepast was, met tot mijn verbazing een extra toevoeging van niemand minder dan Vitalik Buterin aan de lijst. Mijn eerste gedachte was al snel dat dit iemand van de organisatie was die de dag ervoor net iets teveel had gedronken en dit zag als een leuke grap. Toch was er een sprankje hoop. Toen ik mijn broodje over de middag buiten verorberde, zag ik plots iemand het plein binnen wandelen en de trap af gaan. Iemand met een wat eigenaardig postuur, kort haar, redelijk jong… zou het dan toch?

Al snel begaf ik mij in de richting van het auditorium waar de lezing van Vitalik zou plaats vinden. Ik dacht, al is het over videochat, het zal sowieso wel interessant zijn. Net voor ik de deur van het auditorium betrad, stond ter mijn verbazing Vitalik aan de linkerkant, casual met zijn smartphone in de hand. Ik stelde me voor, bedankte hem voor zijn werk met Ethereum en vroeg om een selfie (ja ik ben een fanboy, sorry!). Binnen in het auditorium drong het pas tot me door. Ik had zonet een man van miljoenen ontmoet, die slechts anderhalf jaar ouder is dan mezelf. Hoe gek is dat?! Een half uur en een overvol auditorium later begon Vitalik aan zijn lezing over Plasma Cash. “How many of you send me 0.3 to 0.7 Ether?” begon hij, wat refererende naar de vele Twitter scams die de laatste tijd plaats vinden. Zijn talk was verbazingwekkend duidelijk voor een technisch persoon. Hij wist overtuigend en in een korte tijd het verhaal van Plasma Cash, wat slechts vier dagen oud was, aan ons uit te leggen. “Plasma Cash is Plasma, but more scalable” zei hij. Hoe het effectief werkt en welke impact het zal hebben, komt zeker nog aan bod in latere blogpost.

IMG_20180308_170544
IMG_20180309_131042

Op de derde en laatste dag van de conferentie merkte ik al snel op dat er een stuk minder volk aanwezig was in de ochtend. Vrijdag avond waren veel mensen een stapje gaan zetten in Parijs (mezelf inclusief), wat er voor zorgde dat velen hun bed verkozen. Ik woonde twee insurtech gerelateerde lezingen bij, waaronder één van Christoph Mussenbrock van Etherisc, een ‘risk sharing application’ die zich in Malta grondvest. De lezing die me die dag vooral is bijgebleven, is die van David Knott van OmiseGo. Dit enerzijds door zijn overdreven enthousiasme als spreker, maar ook door de inhoud van de lezing: Plasma – A blockchain scaling story. Zoals ik reeds aangehaalde, was er de dag ervoor een talk over Plasma Cash. Deze lezing van David zorgde er vooral voor dat ik de fundamenten van Plasma begreep en waarom het een heel belangrijk concept is voor ‘scalability’. In de namiddag verliet ik het congres om nog wat van Parijs te genieten, vooraleer ik terug de TGV nam richting ons Belgenland.

Het was een enorm leerrijke ervaring, met veel interessante mensen, boeiende toespraken en een enorm inclusieve sfeer waar veel community’s iets van kunnen leren!

What's your reaction?

Leave a comment