Zal China het eerste land zijn een door de staat gesteunde cryptocurrency uitbrengt?

Op 28 augustus kwam er nieuws dat China dichter bij de introductie van een door de staat gesteunde cryptocurrencie is dan de meeste ooit hadden durven dromen. Tal van vestigingen melden dat de technologische ontwikkeling van het nieuwe project sinds vorig jaar voltooid is. Het huidige distributieplan zal het ook mogelijk maken dat gebruikers van Chinese producten zoals Tencent, Alibaba en andere Chinese consumentenproducten vroegtijdig toegang zullen krijgen tot het project.

Uiteindelijk zou de centrale bank graag meer wereldwijde adoptie zien, ook in de Verenigde Staten, dit via corresponderende bankrelaties. Simpelweg, dit is een ECHT groot probleem en iedereen moet hier aandacht aan schenken.

Of je nu een technoloog, econoom of financier bent, het idee dat China de Verenigde Staten zou kunnen verslaan bij het creëren en distribueren van een door de staat gesteunde cryptocurrencie is best wel verontrustend. Dit zal waarschijnlijk ertoe leiden dat de dollar in de loop der tijd zijn status als wereldwijde reservemunt zal kwijtraken.

Het is onvermijdelijk dat digitale valuta op basis van blockchain-technologie wereldwijd zullen worden ingevoerd. Ze zijn gemakkelijker te verhandelen. Ze zijn goedkoper om te verhandelen en ze nemen de afhankelijkheden van gecentraliseerde derden weg of verminderen ze.

Een goedkopere, snellere en wereldwijd toegankelijkere munt heeft onmiskenbare voordelen. Maar aangezien de technologie voor iedereen beschikbaar is, zowel voor publieke of private organisaties als voor particulieren, wordt de grote vraag: “Welk monetair beleid zal als eerste worden aangenomen?’.

Als de Verenigde Staten niet snel in actie komt om deze zet van China tegen te gaan, dan zien we misschien de begindagen waarin de dollar de wereldwijde reservestatus aan de Chinese Yuan afstaat. Ook al is dit vandaag de dag moeilijk denkbaar, toch is het mogelijk.

De Verenigde Staten is gebouwd op innovatie en ondernemerschap. Als ze de mondiale supermacht willen blijven, is het van essentieel belang dat ze snel terugkeren naar die fundamentele eigenschappen.

 

What's your reaction?

Leave a comment