Zal “crypto custodian-services” de weg vrijmaken voor de volgende bull-run?

Als institutionalisering de sleutel is voor het vrijmaken van de volgende bullmarkt van Bitcoin, dan zou ‘crypto spring’ net om de hoek kunnen liggen omdat twee grote instellingen hun eigen custody-services hebben opgezet. Hoewel het debat over institutionele adoptie de Bitcoin community op zijn kop heeft gezet, zal de opleving van de tradingactiviteiten waarschijnlijk een directe impact hebben op het long-term traject van de markt.

Toch is de grote uitdaging voor vele institutionele beleggers nog steeds de zogenaamde “crypto custody”.

Institutionele beleggers met grote Assets Under Management (AUM) moeten hun assets toevertrouwen aan een zogenaamde ‘qualified custodian’.

Er is alleen één probleem: waar vind je een custodian die voldoende “gekwalificeerd” is? Eén die je vertrouwt een vermogen te beheren dat makkelijker te stelen en te verliezen is dan obligaties, aandelen en grondstoffen.

Zou dit een belemmering kunnen zijn voor grootschalige institutionele adoptie van crypto?

Wat is een Bewaarder (custodian) ?

Een custodian service is eenvoudigweg een dienst die voor de klant een vermogen bewaart. Ze kunnen alleen op verzoek van de klant worden verkocht en kunnen niet gebruikt worden voor een deel van de activiteiten van de custodian.

In de traditionele financiële markten zullen deze bewaarders een overvloed aan verschillende assets bezitten. Deze omvatten activa zoals cash, obligaties, edelmetalen, aandelen en andere liquide effecten.

Een custodian die de fondsen beheert is niet zomaar een kwestie van keuze – het is de wet.

In de VS schrijft de SEC via de Investment Advisor Act voor dat ondernemingen met meer dan 100 miljoen dollar in AUM gebruik moeten maken van de services van een custodian.

Deze wet is ontstaan in de jaren veertig van de vorige eeuw en is voortgekomen uit de onaangename ervaringen die talrijke beleggers in de grote crisis hebben doorstaan.

Gezien de hoeveelheid fondsen die door deze bewaarders worden beheerd, zijn het meestal zeer gerenommeerde banken met een gevestigde staat van dienst op het gebied van het beheer van deze assets.

In wezen wil geen enkele vermogensbeheerder echt een risico nemen voor de ” new kid on the block” als het gaat om de veiligheid van hun vermogens.

Dit creëert natuurlijk een barrière voor de crypto-industrie, aangezien er geen bedrijven zijn met een dergelijke staat van dienst. De asset class zelf is nog maar een paar jaar oud.

Bovendien vormt de aard van cryptocurrency unieke uitdagingen die niet worden geconfronteerd met andere assets…..

 

Fidelity en Swissquote zullen ervoor zorgen dat institutionele beleggers in staat zijn om in cryptografische valuta te beleggen zonder dat ze een virtuele handelsrekening hoeven te openen. Custody vermindert het risico van verlies of diefstal door ervoor te zorgen dat assets veilig worden bewaard bij een geloofwaardige derde partij. Gezien de opkomst van cyberaanvallen op crypto exchanges zal de opkomst van de cryptobeheerder het voor traditionele beleggers aantrekkelijker worden.

Waarom is het met cryptocurrencies anders?

Cryptocurrencies zijn verschillend van de meeste andere financiële assets. Ze staan als een record op een publieke blockchain en zijn alleen toegankelijk via een handtekening die met een unieke private key is ondertekend.

Ze kunnen worden opgeslagen op een enkele thumbdrive of zelfs op een stuk papier. Het verlies van deze private keys kan leiden tot het verlies van alle coins. Deze kunnen in wezen voor altijd worden vergrendeld in een permanente staat van de blockchain structuur.

Aan de andere kant van het spectrum, zodra iemand toegang heeft tot de private sleutels in kwestie, kan hij/zij de assets gemakkelijk overdragen en is het bijna onmogelijk om ze terug te krijgen. Daarom is cryptodiefstal zo lucratief voor de online hackers.

Hackers bedreigen de custodian

Wat op de loer ligt online…..

Het is vanwege deze uitdagingen dat de traditionele custodian oplossingen niet in de kloof van crypto custody zijn gestapt. En hoewel er mogelijkheden voor cryptobewaring zijn, kunnen zij deze vermogensbeheerders niet de garantie bieden van een custodian met een lange staat van dienst.

Het is verre van ideaal.

Natuurlijk weten we dat er veel vermogensbeheerders zijn die de cryptomarkten zijn binnengestapt. Volgens een aantal schattingen is er inmiddels 3,5 miljard dollar aan geschatte assets under management op meer dan 250 specifieke cryptofondsen.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat deze fondsen grote hoeveelheden munten op een crypto exchange zullen houden. Er zijn verschillende voorbeelden van cryptocurrency exchanges die gehackt werden of waarvan de stichter met de private keys stierf en de munten meenam in zijn graf (zie QuadrigaCX).

Als gevolg daarvan zullen de meeste van deze fondsen dus hun eigen bewaringsoplossingen in de praktijk brengen. Dit omvat meestal een combinatie van een beveiligde cold storage en multi-signatuur wallet technologie.

Hoewel dit nog steeds een risico is voor deze fondsen, zijn ze niet wettelijk verplicht om een custodian te zoeken. Als ze minder dan 100 miljoen dollar AUM hebben, dan voldoen ze niet aan de criteria van de Wet Beleggingsadviseur.

Het is een situatie waarin grote institutionele asset managers, zelfs als ze hun tenen willen onderdompelen in cryptocurrency assets, geen fatsoenlijke bewaarder oplossing kunnen vinden.

Er bestaan geen oplossingen met een track record omdat de sector zo nieuw is. Om dit track record te creëren heeft de custodian in de eerste plaats klanten nodig om al dan niet gebruik te maken van hun services, track record of niet.

Zijn er oplossingen die deze status-quo kunnen veranderen?

Game-changers?

Tot voor kort waren de enige ondernemingen die custodian-oplossingen aanboden de cryptocurrency exchanges en meer op maat gemaakte crypto-opslagoplossingen. De lancering van Fidelity Digital Assets overschaduwde de intrede van een andere belangrijke speler in het cryptocurrency ecosysteem. Nu is er buiten Fidelity ook nog Swissquote, dit is een toonaangevend platform voor online bankieren. Het kondigde vrijdag aan dat het met een blockchain startup zal samenwerken om zijn eigen cryptocurrency custody service te leveren. Door samen te werken met Zug-gebaseerde Crypto Storage heeft Swissquote een nieuw platform ontwikkeld dat gebruikers in staat stelt om hun eigen digital assets over te brengen tussen hun externe wallet en Swissquote account.

Het doel van Fidelity volgens de CEO van Fidelity, Abigail Johnson:

“Ons doel is om digitaal native assets, zoals Bitcoin, toegankelijker te maken voor beleggers”.

Fidelity is misschien een belangrijke naam in de industrie van het investmentmanagement en zorgt voor meer dan $7.1 triljoen in cliëntfondsen. Ze worden niet alleen door de reguliere retailbeleggers maar ook door collega-investeringsmanagers goed gewaardeerd.

Zij brengen dat “gekwalificeerde” component mee die zij bij hun custodian zoeken.

Fidelity Crypto Custody

Naast de naamsbekendheid die deze custody oplossingen met zich meebrengt, zal het ook beschikken over een sterke technologie. Het zal gebruik maken van cold storage protocollen en multi-level beveiliging en cyber controls.

Het lijkt er zelfs op dat Fidelity niet alleen staat in hun ambities om dergelijke services aan te bieden.

Bedrijven als Nomura, JP Morgan, Bank of New York Mellon en de Northern Trust Corp overwegen bijvoorbeeld allemaal hun eigen crypto custody oplossingen aan te bieden.

Dit alles wordt waarschijnlijk aangewakkerd door de intense vraag die deze bedrijven waarnemen. Bijvoorbeeld, op basis van dit BNY Mellon rapport:

“Er is een toenemende vraag in de markt naar een traditionele, gevestigde custodian om de bewaring van cryptocurrencies te verzorgen”, aldus BNY Mellon.

 

Dit is allemaal zeer bemoedigend en voor velen zou het de brug kunnen zijn die de institutionele beleggers in staat stelt om in de crypto te springen.

De markten zijn aan het herrijzen.

Zelfs zonder custody services is de institutionele handel in Bitcoin en andere cryptocurrencies de afgelopen zes maanden in opkomst. Volgens The Block beleefde het Bitcoin futures product van CME een recordstart in 2019 met 18.338 verhandelde contracten. Dat is het equivalent van 91.690 Bitcoin.

Tegelijkertijd hebben institutionele handelaren zich tot “private bilaterale contracten” gewend om op Bitcoin te wedden. Zoals Bloomberg vorige maand rapporteerde, kan de omzet in deze markt zo hoog zijn als $500 miljoen per maand.

Dan is er nog de niet aflatende toename van de trading activiteit op crypto exchanges. Eerder deze week, overschaduwden de dagelijkse tradingvolumes van Bitcoin $11 miljard, een cijfer dat bijna drie keer hoger is dan het vierde kwartaalgemiddelde. Het is algemeen bekend dat over-the-counter markten gelijk zijn aan of groter zijn dan crypto exchanges. Hoe dan ook, de belangstelling voor Bitcoin neemt duidelijk toe.

Conclusie

Hoewel het nog maar net begonnen is voor de cryptocurrency custody industrie, is het bemoedigend om te zien dat er bedrijven zijn die met mogelijke oplossingen komen.

Het is natuurlijk niet realistisch te verwachten dat een custody oplossing de eerste aanzet is voor een opleving in de crypto. De beleggingsbeheerders moeten op dit moment nog steeds een positief beeld hebben van de markten voor de middellange termijn.

Maar als de zaken toch beginnen te draaien en diezelfde vermogensbeheerders besluiten om in crypto te beleggen, kunnen ze een reeks veilige en betrouwbare opslagmogelijkheden bij de hand hebben.

Dus, met de juiste voorwaarden, kunnen deze gekwalificeerde custodian oplossingen de weg vrijmaken voor massale institutionele crypto adoptie.

 

Heeft u vragen over dit artikel of heeft u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

What's your reaction?

Leave a comment