Zal de crypto mining giant Bitmain één van de grootste IPO’s ooit worden?

Bitmain Technologies, Ltd., ’s werelds grootste blockchain conglomeraat, gaat dit jaar naar de beurs met een deal die zou kunnen worden beschouwd als één van de grootste in de geschiedenis.

Bitmains aanvraag voor een IPO

De in China gevestigde crypto-onderneming is van plan om in september een initial public offering (IPO) aan te vragen ter waarde van maar liefst $18 miljard met een marktkapitalisatie van maar liefst $50 miljard, zo blijkt uit bepaalde bronnen. Zodra het aandeel is goedgekeurd, zal Bitmain genoteerd worden op de beurs van Hongkong.

De IPO is hoger dan het getal dat Bitmain vorige maand verspreidde. Vorige maand beweerde ze nog dat ze via openbare verkoop tot $15 miljard wilden ophalen. De hogere waardebepaling volgde nadat Bitmain een financieringsronde van $1 miljard onder leiding van Tencent Music en SoftBank Group afronddee, twee Chinese bedrijven die ook van plan zijn om dit jaar naar de beurs te gaan.

Met $18 miljard zou Bitmain de negende grootste beursintroductie in de geschiedenis worden, net voor Facebook Inc. ($16,01 miljard) en Enel ($16,59 miljard), een Italiaanse energiedistributeur.

Concurrentie

Zoals we vorige maand meldden, is Bitmain niet de enige Chinese blockchain krachtpatser die openbaar wil gaan. Ebang Communication en Canaan Creative, de grootste concurrenten van Bitmain hebben ook plannen aangekondigd om dit jaar IPO’s te lanceren. Elk bedrijf is van plan om minstens 1 miljard dollar op te halen.

Bitmain behoudt wel een voorsprong dankzij een reeks succesvolle financieringsrondes en een gediversifieerde bedrijfsstrategie gericht op de productie van mining materiaal, het verhuur van apparatuur en mining pools. Deze strategie heeft het mogelijk gemaakt voor Bitmain om winst te maken en dit ondanks de sterke daling van de prijzen op de crypto-markt.

Het bedrijf is op schema voor zijn meest winstgevende jaar ooit, want in 2018 zullen de laatste twee jaarlijkse uitzettingen bijna verdubbelen. De inkomsten zijn de afgelopen 12 maanden ook verviervoudigd en overtroffen de topper Nvidia uit Silicon Valley.

Bitmain breidt haar wereldwijde voetafdruk al uit met plannen om een datacenter van 500 miljoen dollar te exploiteren in Texas. De investering zou tot 400 banen opleveren in een regio die zwaar getroffen is door de-industrialisatie.

De uitbreiding van Bitmain is niet zonder controverse verlopen. Het bedrijf is ervan beschuldigd dat het “geheime miningpools” zou runnen met eigen ASIC-hardware. Hoewel CEO Jihan Wu deze beschuldigingen resoluut heeft ontkend, heeft de ontwikkelaar Hakkane het tegendeel bewezen.

Ondanks de controverse is Bitmains ambitie om één van de grootste beursintroducties ooit te worden een belangrijke mijlpaal voor de blockchainsector, die worstelt om de mainstream acceptatie te krijgen. De enorme economie die voortkomt uit de bitcoin revolutie vertoont tekenen van expansie, ondanks de onderliggende volatiliteit van de crypto assets zelf.

 

What's your reaction?

Leave a comment