Zal de Stock-To-Flow ratio in 2020 voldoen aan de verwachtingen? Of zal dit model grandioos falen?

PlanB, een erkende Bitcoin (BTC) kwantiteits-analist, besprak hoe de stock-to-flow (s2f) ratio een impact heeft op de prijs van Bitcoin. De s2F-ratio wordt gebruikt om de schaarste van een specifieke asset te meten. Deze ratio is nuttig om te begrijpen hoe lang het zou duren om dezelfde hoeveelheid van een asset te genereren dat op dat moment in omloop is. Zolang een asset in de bovenstaande categorieën valt – zoals goud, zilver of de meeste edele metalen – kunnen we het stock-to-flow model toepassen om de toekomstige prijs te voorspellen. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat dit model uiteindelijk geen zin meer heeft wanneer het aantal Bitcoins zijn maximaal beschikbare voorraad bereikt. Laten we eens kijken hoe het model werkt en wat het ons kan vertellen over de toekomstige prijs van Bitcoin.

In essentie

Bij het stock-to-flow model, is de stock – de grootte van de bestaande voorraden of reserves van een asset en de flow – is de jaarlijkse productie. Kijkend naar Bitcoin, is de stock het aantal circulerende Bitcoins, op het moment van schrijven is dit meer als 18.000.000 – terwijl de flow het aantal geproduceerde Bitcoins is in dat jaar, wat momenteel neerkomt op een gemiddelde van 657.000 BTC per jaar tegen de huidige block reward van 12,5 BTC.

Goud heeft de hoogste stock-to-flow ratio met 62, aangezien het 62 jaar zou duren om het huidige niveau van de goudvoorraad te bereiken. Zilver heeft een verhouding van 22, terwijl Bitcoin momenteel op 27 staat. Deze hoge stock-to-flow ratio’s maken ze tot monetaire producten.

Zoals uitgelegd door PlanB:

“Er bestaat een statistisch significante relatie tussen stock-to-flow en de marktwaarde. De kans dat het verband tussen stock-flow en marktwaarde door toeval wordt veroorzaakt, is bijna nihil”.

Tot slot benadrukte de auteur dat:

Goud en zilver, die totaal verschillende markten zijn, liggen in lijn met de “Bitcoin-model waarden” voor het stock-to-flow model.

Stock-to-Flow Ratio en de invloed ervan op de Bitcoin-prijs.

Zoals eerder vermeld, voorspelt de s2f dat het 62 jaar zou duren om dezelfde hoeveelheid goud te delven als er momenteel wereldwijd wordt bewaard. Daarnaast zou het 27 jaar duren om alle huidige Bitcoin te ontginnen.

Tijdens een recent gesprek op de “What Bitcoin Did” podcast, besprak PlanB de impact van de s2f ratio op Litecoin (LTC) en Bitcoin. Hij legde uit dat Litecoin en Bitcoin zich niet op dezelfde manier gedragen.

Veel enthousiastelingen suggereerden dat de prijs van Bitcoin niet zal stijgen na de halving, gezien het feit dat Litecoin erna hard gedaald is. PlanB vermeldde dat de LTC-prijs geen significante relatie heeft met de stock to flow, dus de halvering is niet relevant voor deze crypto.

In mei 2020 zal Bitcoin naar verwachting een nieuwe halvering ondergaan die de nieuwe reward van BTC zou verminderen van 12,5 BTC tot 6,25 BTC per block gedurende de komende vier jaar.

PlanB heeft hierover een opmerking gemaakt:

“Op dit moment heeft goud de beste stock to flow waarde, maar niet voor lang. Bitcoin jaagt het op en met de komende periode, ergens in mei volgend jaar, zal de Bitcoin-voorraad in waarde stijgen van 27 naar 52”.

Na de halving van 2020 verklaarde PlanB dat als de s2f-verhouding een correcte indicator is, de Bitcoin-marktkapitalisatie het niveau van $1 biljoen zou kunnen overtreffen.

In een recente tweet heeft hij ook verklaard dat het s2f-model $100.000 per BTC voorspelt voor december 2021. Als dit niet gebeurt, faalt het s2f-model. Hij vroeg de beleggers of ze geloven dat de digitale valuta voor december 2021 $100.000 zou bereiken.

55% van de deelnemers zei dat ze denken dat het mogelijk is dat Bitcoin dat niveau bereikt, terwijl 23% zei dat Bitcoin niet in de buurt van $100.000 zou komen. 22% antwoordde dat ze niet weten of dat mogelijk is.

Lange termijn Bitcoin-waarde

Volgens het stock-to-flow-model kunnen we zien dat de Bitcoinprijs na de volgende halvering (of net daarvoor, afhankelijk van hoe mensen op het nieuws reageren) stijgt.

De laatste paar jaar houdt het model stand en de prijs van Bitcoin vertoont nog steeds een sterke correlatie met de hoeveelheid munten in omloop versus het aantal munten dat geslagen en HODLed wordt door crypto-enthousiastelingen.

Als dit model blijft voldoen aan de voorspellingen van de toekomst, dan is dit wat er in de komende jaren met Bitcoin zou kunnen gebeuren:

Bitcoin zou 100.000 dollar kunnen bereiken ergens in 2021…
Bitcoin zou ergens in 2025 $1.000.000 kunnen bereiken…
Bitcoin kan ergens in 2029 10.000.000 dollar bereiken…

Natuurlijk, als zulke prijzen ooit bereikt worden, betwijfel ik ten zeerste of mensen niet al een of andere vorm van de Bitcoin-standaard zullen gebruiken, aangezien het gemakkelijker zal zijn om de prijzen in satoshis te meten in plaats van in BTC of USD.

We zullen zien wat de toekomst brengt. Zal het stock-to-flow model blijven voldoen, of zal het volledig in elkaar vallen?

What's your reaction?

2 Comments

Leave a comment