Zal het aftellen naar het “halving-event”de Bitcoin-prijs ten goede komen of juist niet? Lees het hier!

De laatste drie weken waren spannende tijden in de Bitcoin markten.

De Bitcoinprijs is gestegen van iets meer dan 5.000 dollar naar het niveau van 8.800 dollar. Veel bulls hebben nu hun ogen gericht op het magische niveau van de 10.000 dollar.

Toch, is dit alles gerelateerd aan een grotere fundamentele kracht?

Zou het Bitcoin halving-event een institutionele bull-run kunnen bespoedigen en zou dit in 2020 kunnen leiden tot nieuwe hoogtepunten?

In deze post, gaan we een soort van diepgaande analyse geven over deze theorie en wat het in de toekomst zou kunnen betekenen.

Maar laten we eerst beginnen met de basics.

Wat is het halving-event concreet?

Het Bitcoin halving-event is het protocol dat ervoor zorgt dat de Bitcoin block reward gehalveerd wordt. In principe, krijgen miners gewoon de helft van hun Bitcoin terug die zij kregen voor het verspreiden van nieuwe blocks.

Het “halving event” is een geniale oplossing voor het zogenaamde “coin inflatie” probleem. Dit is vast gecodeerd in het Bitcoin-protocol, bij ieder halving-event zal de coin-inflatie ook halveren.

Bitcoin halving charts

We hebben sinds 2008 al 3 halving-events meegemaakt en het zal blijven doorgaan totdat Bitcoin aan zijn maximum aanbod van 21 miljoen coins zit. Dit wordt naar schatting verwacht in het jaar 2140

Het volgende halving-event wordt verwacht op 22 mei 2020 en het BTC block reward zal van zijn 12,5 BTC (huidige block reward) naar 6,25 BTC gaan.

Hierdoor zal ook de huidige inflatie dalen van 3,78% tot 1,80%.

Waarom zou er een rally plaatsvinden?

Eén van de meest fundamentele redenen waarom mensen een opleving in de prijs voorspellen/verwachten is vanwege de eeuwenoude economische discipline van vraag en aanbod.

Aangezien er minder Bitcoin wordt gemined, zal het aanbod ook afnemen. Dit zal in de toekomst blijven plaatsvinden tot we het “plafond” van 21 miljoen bereiken.

De vraag naar Bitcoin neemt alleen maar toe omdat zowel particuliere als institutionele beleggers de voordelen zien van een gedecentraliseerde en onveranderlijke digitale store of value.

Het is ook vermeldenswaardig dat na het halving-event, de Bitcoin-inflatie onder die van de meest recente 2,1% van de Core US-inflatie zal liggen.

Overigens, het laatste kan sterk veranderen en wordt beïnvloed door maatregelen van de beleidsmakers. De beleidsmaker achter de Bitcoin-inflatie is simpelweg de code – die onveranderlijk is.

Er zijn ook veel crypto-analisten die de voorgaande Bitcoin prijsbewegingen in het kader van eerder halving-events hebben geanalyseerd. Zowel de maanden ervoor als de maanden erna.

Hieronder is een grafiek van @100triljoenUSD die de prijs van Bitcoin volgt en grafieken maakt met betrekking tot de maanden naar de volgende halvering.

Dit was zijn “stock-to-flow” theorie en zoals u kunt zien, komt de Bitcoin-prijs tot en met enkele maanden na de halvering bij elkaar.

Inderdaad, het ziet er naar uit dat de Bitcoin-prijs op dit moment voldoet aan de eerdere trends. U hebt ook een opwaartse schuine futures-curve. Zo liggen de futures van juni en september op de Deribit Exchange boven die van de spotprijs.

Als dit Bitcoin stock-to-flow model een goed model is, dan betekent dit dat Bitcoin een paar maanden na het halving-event klaar is voor een hele sterke bull-run.

Dit is een visie die door meerdere ‘crypto-bullers’ wordt gedeeld, waaronder de medeoprichter van Morgan Creek Digital, “Pomp” himself.

Toch, kunnen al deze voorspellingen een beetje overdreven zijn en is de markt het misschien beu om hoge ambities en gemiste prijsdoelen te hebben?

Waarom niet?

Er zijn heel wat analisten die denken dat het argument voor een crypto rally een beetje te veel wordt opgeblazen.

Ten eerste richten ze zich op de mogelijke correlatie met gebeurtenissen uit het verleden. Er zijn maar twee halving-events geweest waar dit soort rally’s plaatsvonden.

Het gebruik van zo’n kleine steekproef om de koersontwikkelingen te extrapoleren is hooguit dubieus. Bij het opstellen van “statistische relaties” met historische data, geldt dat hoe verder de back-testing teruggaat, hoe nauwkeuriger de voorspellingen zijn.

In de statistieken, de theorie wordt de “Wet van grote getallen” genoemd en het geldt net zo goed voor tijdreeksen als voor meer fundamentele statistische studies die op basis van steekproeven worden uitgevoerd.

We moeten ook kijken naar de relative impact van de voorgaande en de meest actuele halveringen.

Volgens Kyle Samani van het hedgefonds Multicoin Capital:

De eerste halvering bracht de inflatie van 40% naar 20%. De tweede halvering bracht de inflatie van 20 naar 10%. De volgende halvering zal de inflatie verlagen van ongeveer 3,8% naar 1,9%. In het algemeen, wordt elke halvering steeds minder relevant.

Dus, de impact op de uitbreiding van het coin-aanbod zal bij de volgende halvering waarschijnlijk nog minder belangrijk zijn. Het zou misplaatst kunnen zijn om te veronderstellen dat de prijsbewegingen vergelijkbaar zullen zijn omdat het aanbod kleiner wordt.

Een ander veel fundamenteler aspect om rekening mee te houden is dat de Bitcoin-halvering een volledig voorspelbare gebeurtenis is. Iedereen weet dat het eraan komt en  op welke dag dat het zal gebeuren.

We kunnen ervan uitgaan dat de meeste beleggers redelijk vooruitdenkend zijn bij een gebeurtenis als deze . Ze weten al 6 maanden van tevoren dat het Bitcoin halving-event eraan zit te komen, toen bedroeg de Bitcoin-prijs nog minder dan 4.000 dollar. Zodra de halvering is uitgevoerd, hebben ze uiteraard al de gewenste positie geaccumuleerd.

Andere factoren

Natuurlijk zijn er andere factoren in het spel die veel meer invloed kunnen hebben op de prijs dan de halvering zelf.

De institutionele adoptie neemt bijvoorbeeld steeds sneller toe. We zien bewegingen van Bakkt, Fidelity, JP Morgan en nog veel meer.

Natuurlijk zijn er nog steeds vragen over een potentiële Bitcoin ETF en de impact die een ETF zou kunnen hebben op de Bitcoin-prijs.

Het laatste nieuwe bedrijf dat een SEC-goedkeuring probeert te verkrijgen voor een Bitcoin ETF, is Bitwise Asset Management. Hun aanvraag werd onlangs uitgesteld, wat een krachtige reactie in de markt veroorzaakte.

We moeten ook rekening houden met de impact van een volledig gereguleerde custody-oplossing op de Bitcoin-markten. Zoals wij in een eerder artikel heb besproken, zou dit wel eens een supersnelle weg kunnen zijn naar een grootschalige institutionele adoptie in Bitcoin.

Conclusie

“Bitcoin-halving” is ongetwijfeld een monumentale gebeurtenis in de geschiedenis van de cryptografie.

Het wonder van dit alles is: het is een onveranderlijke, door het protocol gedefinieerde regel die puur gebaseerd is op code en niet op één enkele entiteit.

Natuurlijk zijn er veel voorspellingen over wat er met de prijs kan gebeuren. Dit kan inderdaad waar zijn als direct gevolg van het beperkte aanbod of de hype die rond de halvering ontstaat.

Hoe dan ook, er zijn waarschijnlijk vele andere factoren die de Bitcoin-prijs op de korte en middellange termijn zullen bepalen.

Met nog 356 dagen en 16 uur te gaan, zullen wij bij Trade.be die BTC-ticker nauwlettend in de gaten houden….

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment