Zal het conflict tussen Iran en Amerika een voordeel opleveren voor de Bitcoin prijs?

Het conflict met Iran neemt toe. Zoals velen van u weten heeft de Verenigde Staten onlangs één van de hoogste leiders van de Iraanse regering gedood. Deze man, de Iraanse commandant Qasem Soleimani, was het hoofd van de Islamitische Revolutionaire Garde, een door de VS aangewezen buitenlandse terroristische organisatie.

Deze actie heeft het startschot gegeven voor een reeks van gebeurtenissen die voortdurend blijven escaleren. Er werden talloze luchtaanvallen uitgevoerd vanuit de Verenigde Staten die mensen hebben gedood hebben. Er waren tal van verbale dreigementen die via verschillende kanalen uit de Verenigde Staten, Iran, Irak en andere landen werden gecommuniceerd. In de vooravond van 8 januari werd het echter nog erger.

Iran vuurde minstens een dozijn raketten af op twee afzonderlijke militaire basissen in Irak die onderdak bieden aan Amerikaanse en Iraakse troepen. Iran beweert dat er meer dan 30 Amerikanen zijn gedood. De Verenigde Staten beweert dat er niemand is gedood. Helaas zal het lang duren voordat de waarheid aan het licht komt, maar de Amerikaanse verklaring is waarschijnlijk betrouwbaar.

Ik heb normaal gesproken een hekel aan het schrijven over politiek of VS-specifieke beleidslijnen die geen betrekking hebben op cryptocurrencies maar in dit geval heb ik wel veel gedrag gezien in de crypto-gemeenschap dat volgens mij alarmerend is en moet worden benoemd. Ten eerste is oorlog niet iets om enthousiast over te zijn. Eigenlijk is het net het omgekeerde.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Dit is een heel belangrijk punt. Mensen gaan dood als we naar de oorlog gaan. Soms zijn ze onschuldig. Soms zijn ze dat niet. Maar ongeacht hun schuld of onschuld is het menselijk leven de prijs van het gevecht. We moeten dit onthouden in tijden van geopolitieke spanning.

Dit gegeven is zeer belangrijk in mijn ogen want in tijden van chaos, instabiliteit en onzekerheid zal de prijs van Bitcoin waarschijnlijk stijgen. Vanuit de positie van een investeerder betekent Bitcoin’s appreciatie in USD-waarde dat we ons werk goed doen. Vanuit het menselijk perspectief zou Amerika niet tot oorlog moeten overgaan om te kunnen slagen.

We hebben deze film al eerder gezien. In mei 2019 nam de wereldwijde instabiliteit toe. Er waren bedreigingen vanuit de VS om meerdere handelsoorlogen met China, Mexico en andere landen in te voeren. Bitcoin waardeerde ~ 55% die maand en zag een negatieve correlatie met de S&P (-0,9) en goud (-0,8). De manier waarop wij die periode evalueerde was dat Bitcoin de belofte van een “chaoshaag” in vervulling deed gaan.

Dat brengt ons terug naar vandaag. Amerika heeft een handelsoorlog met China. Er worden verlammende economische sancties opgelegd aan Noord-Korea, Iran, Venezuela en andere landen. Amerika is momenteel bezig met twee oorlogen in Afghanistan en Irak, met een mogelijke derde oorlog in Iran op komst. Er is een beschuldiging ingediend tegen de president van de Verenigde Staten. In de VS hebben tal van vooraanstaande bedrijven gezichtverlies geleden (WeWork, enz.). En het lijkt wel of er over elke dag iets nieuws opduikt (Australische branden, enz.).

Ik ben nooit het type geweest dat angst inboezemt, maar zoals Jason Williams zei: “Het Amerikaanse beleggerssentiment gaat waarschijnlijk van de aanval naar de verdediging als dit zo doorgaat”. Ik deel deze zelfde mening. In die tijd zouden assets als Bitcoin en goud het redelijk goed moeten doen.

Toekomstperspectieven die je in je achterhoofd moet houden.

Nu heb ik geen kristallen bol, dus ik voorspel niet wat er gaat gebeuren. Maar ik weet wel dat de Verenigde Staten op dit moment de rente verlaagt, hun balans uitbreidt en te maken heeft met grote geopolitieke risico’s/onzekerheid. Dit alles gebeurt in ~ 5 maanden voordat de monetaire Bitcoin-supply in mei 2020 “ge-halved” wordt.

Deze gebeurtenissen zijn belangrijk om aandacht aan te besteden. Beleggers lezen de krantenkoppen. Ze kijken naar het nieuws. Ze zullen bezwijken voor angst en hebzucht – dat doen ze altijd. In tijden als deze is het belangrijk om diep adem te halen. Ontspan je. Stap terug. Kijk objectief naar de markten. Wat is er veranderd? Wat is er verbeterd? Wat heeft meer risico’s met zich meegebracht? Hoe speelt elk scenario zich af? Wat mogen we verwachten als we ten strijde trekken tegen Iran? Wat gebeurt er als de president van de Verenigde Staten wordt beschuldigd? Kan de Federal Reserve de balans voor altijd blijven uitbreiden? Hoe laag kan de rente verlaagd worden?

Er zijn veel meer vragen dan antwoorden, maar als je intelligent bent in je voorbereiding, is de kans op succes aanzienlijk groter. De Bitcoin prijs is gestegen met 10% in de afgelopen 72 uur. Dat betekent niet zoveel vergeleken met slechts één datapunt. Maar het zou kunnen suggereren dat de chaoshaag weer zal presteren? Misschien of misschien niet. Waarschijnlijk wel de moeite waard om er kritisch over na te denken.

Zoals ik eerder al zei, het duurt lang voordat innovatie tot stand komt. Er is een voordeel aan het hebben van lange tijdshorizonnen. Soms is het de moeite waard om niets te doen. Andere investeerders hebben het voordeel om te handelen, waarbij het dagelijkse nieuws en de koersbewegingen veel belangrijker zijn. Begrijp wie je bent en wat je strategie is. Bent u een trader? Bent u een lange termijn belegger? Zet een plan op om gedisciplineerd te blijven, ongeacht wat er in de markten plaatsvindt.

Kansen, zowel positief als negatief, komen in de pijplijn. Degenen die voorbereid zijn, zullen er veel baat bij hebben. Degenen die niet op hun hoede zijn, zullen eronder lijden. Onzekerheid brengt volatiliteit in de markten. De vraag is – Hoe bent u van plan om ze te sturen?

What's your reaction?

Leave a comment