Zal het standaardontwerp van Bitcoin genaamd “Bitcoin halving”, de prijs in 2020 naar boven stuwen?

In 2018 heeft de cryptocurrency de duizelingwekkende gevolgen van een bearmarkt ondergaan en Bitcoin is er niet in geslaagd om een prijs boven de $6.000 aan te houden. Talrijke investeerders, vooral nieuwkomers, beginnen te capituleren en verliezen hun interesse in de markt. De tegenstanders zijn luider dan ooit, met name Warren Buffet die Bitcoin “rattengif in het kwadraat” noemde.

Voor velen lijkt het alsof de bearmarkt geen einde lijkt te hebben en de kortzichtigheid is bij velen te voelen. Zelfs met een afnemend publiek sentiment en een grote ‘noodtoestand’ die denkt dat de toekomst van Bitcoin over is, maar wij geloven nog steeds in Bitcoin en wij zijn er zelfs van overtuigd dat het asset in 2021 een prijs van 80.000 dollar kan bereiken!

We beginnen bij het begin

Om over Bitcoin halving te beginnen, moeten we begrijpen hoe deze cryptocurrency in de eerste plaats tot stand is gekomen. Zoals u waarschijnlijk weet, wordt Bitcoin, in tegenstelling tot fiat valuta’s, niet gereguleerd door een centrale autoriteit. In plaats daarvan werken miljoenen computers (ook wel ‘Miners’ genoemd) over de hele wereld aan het registreren van transacties en het controleren van hun nauwkeurigheid.

Simpel gezegd is het de taak van de Bitcoin-mining om nieuwe data-blocks toe te voegen aan een database die algemeen bekend staat als de ”public ledger”. Voor hun inspanningen en om alle kosten van mining te dekken, beloont het netwerk hen met Bitcoin.

Centrale banken controleren de geldhoeveelheid om de inflatie binnen een redelijke doelstelling te houden. Er is geen limiet op de hoeveelheid geld die ze kunnen afdrukken. Maar met Bitcoin is het een ander verhaal. De maximumlimiet voor de voorziening van Bitcoin is 21 miljoen. Met andere woorden, zodra de blockchain die kapitalisatie bereikt, wordt er geen BTC meer gegenereerd.

Dus hoe voorkom je inflatie als de valuta wordt verdeeld?

Satoshi Nakamoto heeft deze vraag al in 2008 in een e-mail aan de orde gesteld:

“Het feit dat er nieuwe coins worden geproduceerd betekent dat de geldhoeveelheid met een geplande hoeveelheid toeneemt, maar dit leidt niet noodzakelijkerwijs tot inflatie. Als het aanbod van geld in dezelfde mate toeneemt als het aantal mensen dat er gebruik van maakt, blijven de prijzen stabiel. Als het niet zo snel stijgt als de vraag, zal er sprake zijn van deflatie en zullen de vroege bezitters ervan in waarde zien stijgen. Coins moeten in eerste instantie op de een of andere manier verdeeld worden en een constante koers lijkt de beste formule”.

 

Door de beloning voor miners – in eerste instantie 50 BTC – te halveren, garandeert het netwerk dat Bitcoin niet te lijden heeft onder een hoge inflatie tijdens de progressieve distributie.

Zoals uit bovenstaande grafiek blijkt, ligt de jaarlijkse inflatie van Bitcoin nu dicht bij 3,8 procent. Volgend jaar zal ‘halving’ de inflatie terugdringen tot 1,8 procent.

Wat is Bitcoin halving

Nieuwe bitcoins worden elke 10 minuten door het Bitcoin-netwerk uitgegeven. De eerste vier jaar van Bitcoin zijn bestaan werden er elke 10 minuten 50 nieuwe bitcoins uitgegeven. Elke vier jaar (ongeveer 210k blocks) wordt dit aantal gehalveerd. De dag dat het aantal wordt gehalveerd wordt zoals u al had kunnen afleiden “halving” genoemd.

De Bitcoin halving is ook bedoeld om de goudwinning te evenaren, omdat de goudwinning duurder en moeilijker wordt naarmate er meer en meer goudreserves van de aarde worden gewonnen. Niet alleen wordt het duurder, maar elk jaar komt er minder nieuw goud op de goudmarkt.

Het standaardontwerp schrijft voor dat de beloning met 50% moet worden verlaagd zodra er elke 210.000 blocks aan de blockchain worden toegevoegd. In 2012 is het aantal nieuwe bitcoins dat elke 10 minuten werd uitgegeven gedaald van 50 naar 25 bitcoins. In 2016 daalde het van 25 naar 12,5. Nu, in 2020 halving, zal het dalen van 12,5 naar 6,25 bitcoins.

 

Waarom is het belangrijk

De halving reduceert de hoeveelheid nieuwe bitcoins die per block worden gecreëerd. Dit betekent dat de aanvoer van nieuwe bitcoins lager is. In normale markten leidt een kleiner aanbod met een stabiele vraag meestal tot hogere prijzen. Maar is dat wel degelijk het geval?

In het verleden heeft de prijs van Bitcoin patronen laten zien met block reward halvings. We hebben een paar van deze cycli waargenomen waarbij het tij ongeveer een jaar voor deze data begint te veranderen.

Minder 'reward', minder mining?

Zoals eerder vermeld, vermindert “Bitcoin halving” de helft van de beloning die miners ontvangen voor hun diensten. Wat is het effect van Bitcoin halving op de mining-activiteit?

In 2016 veranderde de Bitcoin blockchain van 3.600 BTC/dag naar 1.800 BTC/dag, en de block reward werd verlaagd van 25 BTC naar 12,5 BTC.

Hoewel dit misschien klinkt als een grote ‘loonsverlaging’ voor iedereen, hebben miners hun computers niet uitgeschakeld. In feite is de hash-rate – de rekenkracht die door het Bitcoin-netwerk wordt verbruikt – stabiel gebleven. Maar….. waarom?

Als de Bitcoin-prijs voldoende stijgt om de beloningsreductie als gevolg van de halving te compenseren, dan is de kans groot dat de hash-rate geen significante veranderingen ondergaat.

De winstgevendheid van Bitcoin mining bevat meerdere factoren. De block reward is er maar één van. Om te begrijpen of minen echt een goed idee is, moeten miners ook kijken naar:

  1. Hashrate
  2. Mining moeilijkheidsgraad
  3. Elektriciteitskosten
  4. Vermogensverbruik
  5. Pool kosten

De elektriciteitskosten zijn afhankelijk van waar uw mining-apparatuur zich fysiek bevindt. Landen als Argentinië, Rusland of China bieden zeer concurrerende tarieven in vergelijking met de VS of de EU.

De prestaties van het apparatuur die door miners wordt gebruikt, heeft ook invloed op het resultaat. Hoe geavanceerder het apparatuur, hoe beter het vermogen per watt.

Bij de huidige koers van Bitcoin van 3.896 dollar is de mining in veel landen onrendabel geweest. Venezuela lijkt één van de goedkoopste locaties om dit te doen. Volgens schattingen van vorig jaar bedragen de kosten voor het minen van één enkele BTC in het land juist geen 500 dollar.

Zal het gebeuren en is het allemaal wel waar?

De prestaties uit het verleden geven uiteraard geen garantie voor de toekomstige resultaten – dit is een uitdrukking die veel gebruikt wordt. Als we naar het verleden kijken, kunnen we wel zien welke patronen nuttig kunnen zijn bij het mogelijkerwijs voorspellen van de ontwikkeling.

In het verleden hebben we een paar cycli gezien waarbij het getij van de bear/storm ongeveer een jaar voor de “halving data” begint te veranderen. Dit betekent dat ‘halving’ doorgaans een bull market op gang heeft gebracht en als je nagaat hoe lang de huidige bear market al duurt, dan zou het niet gek zijn dat ditzelfde patroon zich kan voordoen.

De volgende halving wordt geschat op 23 mei 2020 (de datum wordt geschat op basis van het blocknummer).

Conclusie

De ‘verschuivingspunten’ (laagste prijs) vonden plaats op 378 en 329 dagen voor de respectievelijk 2012 en 2016 “halving”. Als we het gemiddelde nemen van 352 dagen dan kan dit wijzen op een bodem in de periode van 14 juni 2019.

Betekent dit dat Bitcoin lager zal gaan? Niet noodzakelijk omdat dit een gemiddelde is en elke bear/bull marktcyclus op individuele basis bekeken moet worden.

De algemene conclusie van de halvering is dan ook dat de Bitcoin-voorspelling voor 2020 zeer optimistisch zou moeten zijn als we de geschiedenis analyseren en ook kijken naar hoe lang de huidige bearmarkt al aan de gang is.

Dit is geen garantie, maar een mogelijke gebeurtenis.

Zijnoot – Hoewel de voorspellingen over de impact van deze gebeurtenissen van elkaar kunnen verschillen, is er iets heel duidelijk: de volgende halving datum zal een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de cryptomarktomstandigheden voor de komende jaren. Het is zeker een datum om nauwlettend in de gaten te houden voor zowel de cryptominers als de HODLERS.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment