Zal Overstock de first-mover zijn binnen de tokenization trend?

Eén van onze voornaamste inzichten in de blockchainindustrie is dat elk aandeel, obligatie, valuta en grondstof uiteindelijk gedigitaliseerd (ook wel tokenized genoemd) zal worden. Overstock.com Inc, een beursgenoteerde onderneming op de NASDAQ, heeft gisteren een belangrijke stap gezet in die richting.

Het heeft een plan aangekondigd om één digitaal aandeel uit te geven voor iedere tien gewone aandelen die door een investeerder wordt gehouden. Dit 10:1 dividend is interessant omdat het een directe brug vormt tussen de oude financiële markten en de nieuwe, op blockchain gebaseerde financiële markten.

Zo werkt het:

  • Alle gewone aandeelhouders hebben momenteel traditionele aandelen (laten we ze “elektronische aandelen” noemen) die verhandeld worden via de NASDAQ-beurs.
  • Voor elke tien elektronische aandelen die een belegger in zijn bezit heeft, ontvangt hij een dividend van één digitaal aandeel.
  • Dit digitale aandeel zal worden verhandeld op het alternatieve handelssysteem voor PRO-effecten. Dit platform is eigendom van een dochteronderneming van Overstock (tZERO) en dit is dezelfde ATS die eerder dit jaar is begonnen met het ondersteunen van tZERO’s security token trading.
  • De digitale aandelen zullen vereffend en bewaard worden door Electronic Transaction Clearing en het Computershare zal de transfer agent zijn.

Deze aankondiging werd beschreven via verschillende cryptonieuws platformen, maar slaagde er niet in om de mainstream aandacht te krijgen. Dit is voor ons niet echt verwonderlijk. Veel mensen kennen het belang niet van wat hier aan het gebeuren is.

Is Overstock de first mover in deze trend?

Een publieke onderneming heeft ervoor gekozen om een dividend uit te keren in de vorm van een digitaal token dat dezelfde juridische en stemrechten behoudt als de traditionele aandelen. Beleggers die te veel beleggen in aandelen worden langzaam maar zeker in de wereld van de digitale securities geduwd, of ze het nu leuk vinden of niet.

Overstock wordt gerund door Patrick Byrne, de zoon van John Byrne die de verzekeringsmaatschappij GEICO van Berkshire Hathaway leidde. Patrick is al lange tijd een criticus van de handels- en settlement-infrastructuur in traditionele kapitaalmarkten, wat oorspronkelijk zijn interesse in Bitcoin en digitale effecten heeft opgewekt. In de persmededeling van gisteren, zei Byrne ,“onze oude OSTK-aandelen handelen in een kapitaalmarkt met handels- en afwikkelingsmechanismen waarover ik al lang mijn kritiek en twijfels aan het publiek kenbaar heb gemaakt”.

Vanwege deze bekommernissen, lijken Overstock en Byrne het tempo van innovatie te stimuleren als een poging om in een beter, robuuster systeem te kunnen werken, in plaats van simpelweg het woord blockchain op marketingmaterialen te slaan en te hopen dat de aandelenkoers zal stijgen. Het is vrij duidelijk dat de meeste bedrijven willen werken via de “blockchain-based” kapitaalmarkten die Patrick Byrne blijft aanprijzen, maar de echte vraag is of die markten daadwerkelijk kunnen worden uitgebreid.

Het probleem dat wij tot op heden hebben gezien, is dat de meeste bedrijven proberen om Wall Street en het oude financiële systeem te ontmantelen. Dit is uiteraard onwaarschijnlijk. De bedrijven die succes hebben, opereren binnen de bestaande regels en werken samen met de grote financiële organisaties. Innovatie op de financiële markten kan gewoonweg niet op een eiland plaatsvinden.

We zijn onder de indruk van wat Patrick Byrne tot nu toe heeft weten te bereiken. Hij is altijd koploper geweest als het gaat om het digitaliseren van eigendomsrecht van Overstock.com. Wij blijven voorzichtig optimistisch dat andere overheidsbedrijven dit voorbeeld zullen volgen, maar realiseren ons dat deze trend zich niet zal versterken zolang de infrastructuur niet wordt verbeterd.

Zoals Bill Gates zegt: “We overschatten wat we in één jaar kunnen bereiken, maar onderschatten wat we in tien jaar kunnen bereiken”. De investeringstheorie van de digitalisering van elk aandeel, elke obligatie, elke valuta en elke grondstof brengt grote implicaties met zich mee, maar de rendementen zullen alleen behaald worden door diegenen die geduldig genoeg zijn om te wachten.

What's your reaction?

Leave a comment