Zal quantum computing het Bitcoin Netwerk kunnen ondermijnen?

Quantum computing is één van de meest voorkomende onderwerpen die in gesprekken steeds weer naar boven komt.

Hoewel we het niet zeker weten, geloven wij dat veel vragen worden gedreven door Google’s recente aankondiging van hun doorbraak op het gebied van quantum computing. Google kondigde aan (maar verwijderde dit snel) dat ze een computer hebben gemaakt die in minder dan 250 seconden complexe berekeningen kan maken, waarvoor een computer meer dan 10.000 jaar zou nodig hebben.

Dit klinkt natuurlijk als een groot probleem en eerlijk gezegd is het een voortdurende ontwikkeling voor de quantum computerindustrie. Maar deze openbaring heeft, samen met quantum computing, weinig te maken met Bitcoin en de veiligheid van het netwerk. Ten eerste zouden de huidige mogelijkheden van ’s werelds sterkste quantumcomputer bijna 30X moeten worden verbeterd om in de buurt te komen van Bitcoins netwerk (Google heeft op dit moment een capaciteit van 53 qubit en het kraken van Bitcoins netwerk zou ten minste 1500 qubits vergen). Ten tweede begrijpen veel mensen niet hoe cyberveiligheid en de evolutie van de cyberbedreigingen werken.

Terwijl de cyberdreigingen verbeteren, verbetert de cyberveiligheid ook. In het begin zou encryptie niet opgewassen zijn tegen de huidige cyberdreigingen en rekenkracht. Gelukkig, naarmate de bedreigingen sterker en intelligenter worden, zijn ook de beveiligings- en defensiefuncties geëvolueerd om een voorsprong op de concurrentie te behouden. Voor alle duidelijkheid, dit betekent niet dat alle computernetwerken veilig zijn of dat het Bitcoinnetwerk op een dag niet gehackt kan worden. Het betekent gewoon dat de evolutie van de technologie werkt op een manier waarbij de positieve toepassingen en de snode toepassingen van de technologie tegelijkertijd evolueren en de positieve applicaties in het verleden over het algemeen een stap voor zijn gebleven.

Wat is het belangrijkste om te weten?

Het Bitcoinnetwerk is veilig genoeg om een quantum aanval te weerstaan en er is geen reden om aan te nemen dat technologen in de buurt komen om de quantumcapaciteiten voldoende te verbeteren om een levensvatbare bedreiging te worden.

Dit brengt me bij de meest voorkomende follow-up vraag – “Als quantum computing op dit moment geen serieuze bedreiging is, wat denk je dan dat de meest waarschijnlijke bedreiging is voor Bitcoin”?

Normaal gesproken wordt van mij verwacht dat ik inga op de aanvallen die door de staat worden gesteund, complexe gecoördineerde 51% aanvallen door miningpools of een ander sprookjesscenario, maar geen van deze zijn mijn antwoord. In plaats daarvan geloof ik dat de meest levensvatbare bedreiging voor Bitcoin bestaat uit een zelf toegebrachte wond.

Er staan honderden miljarden dollars op het spel in het gedecentraliseerde computernetwerk. Een kleine fout in de software kan het hele systeem compleet verwoesten. Hoewel dit soort zelf toegebrachte wonden onwaarschijnlijk is, kunnen ze zich voordoen tijdens een software-update of een soortgelijke verandering.

Waarom is dit dan onwaarschijnlijk? De ontwikkelaars van Bitcoin zijn er op gefocust om methodisch en doelbewust te zijn in hun werk. Ze begrijpen wat er op het spel staat. Ze nemen hun tijd. Ze hebben geen haast. Ze houden zich niet bezig met de laatste schande of het meest recente schandaal. De intentionaliteit van hun handelen zorgt voor een gebrek aan fouten.

Maar mensen zijn niet perfect. Het is mogelijk dat er een fatale fout wordt gecreëerd. Tegelijkertijd is het hoogst onwaarschijnlijk dat dit zou gebeuren.

Nog steeds vertellen wij mensen een paar eenvoudige ideeën:

  • Bitcoin is nieuw en de mensen proberen nog steeds uit te zoeken waarom het belangrijk is.
  • Het heeft het punt bereikt waarop de mainstream media er dagelijks over praat en institutionele beleggers er aandacht aan besteden.
  • Als het succesvol is, kan het een grote impact hebben op de wereld zoals wij die kennen.
  • Maar er is nog steeds geen nul kans dat Bitcoin zal falen.
  • Beleg niet al uw geld, of u nu een instelling of een individu bent, in de digitale munt.
  • Maar realiseer u ook dat het waarschijnlijk een vergissing is om geen exposure te verkrijgen naar een niet gecorreleerd, asymmetrisch rendementsprofiel.

Verlies ’s nachts niet de slaap over quantum computing. Maak u geen zorgen over door de staat gesteunde aanvallen of geheime collusie in mining-pools. Besef dat het Bitcoin-experiment al meer dan tien jaar bestaat en zelfs tot bloei is gekomen. Zoals het gezegde luidt, wat je niet doodt, maakt je alleen maar sterker. Volgens het Lindy-effect “is de toekomstige levensverwachting van sommige niet-bederfelijke dingen zoals een technologie of een idee evenredig met hun huidige leeftijd, zodat elke extra periode van overleven een langere resterende levensverwachting impliceert”.

Bitcoin is momenteel het sterkste computernetwerk ter wereld. Uiteindelijk zal de rest van de wereld wakker worden en de waarde van het product nauwkeurig beginnen te waarderen.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment