Zal Serenity de gamechanger voor het Ethereum blockchain zijn?

De prijs van Ether zag op donderdag 1 november een bescheiden stijging nadat Vitalik Buterin, de oprichter van het protocol, een roadmap onthulde voor een belangrijke netwerkupgrade die sinds 2014 in de maak is.

Tijdens de lezing van Vitalik, die de laatste spreker was tijdens het evenement, begon hij met het bespreken van de belangrijkste problemen die Ethereum moet oplossen en hoe deze problemen kunnen worden aangepakt met de introductie van Ethereum 2.0. Hij begon met op te merken dat Ethereum in de loop van de tijd zal evolueren en dat 2.0 de basis zal leggen voor hoe het protocol er in de toekomst uit zal zien.

In essentie zal Ethereum 2.0 het kernmodel van het protocol bevorderen door middel van sharding. Om het met zijn woorden te omschrijven, sharding is als het creëren van een blockchain met honderd verschillende universa met verschillende accountruimtes in elk universum. Maar deze universa zijn niet alleen maar afzonderlijke blockchains, volgens Vitalik zijn het systemen die met elkaar verbonden zijn, die ook een consensus delen. Sharding wordt ook gezien als een quadratische schaalbaarheid. In dit artikel gaan we dieper in op het begrip ‘sharding’.

Serenity is coming!!

Ethereum 2.0 komt binnenkort en het zou de capaciteit van het Ethereum-netwerk om transacties te verwerken duizendvoudig kunnen vergroten. Dit waren de woorden van Ethereum oprichter Vitalik Buterin, die woensdag kwam spreken op de Devcon4 conferentie in Praag (Tsjechië). Hij zei dat de komende Serenity upgrade in de nabije toekomst zal worden gelanceerd. Hoewel Buterin geen datum opgaf, impliceerde hij dat de release relatief snel zal plaatsvinden.

De upgrade die nu Serenity heet, voorheen bekend als Ethereum 2.0, belooft het netwerk sneller, veiliger, minder energie-intensief en in staat te stellen om duizenden transacties per seconde te verwerken.

Serenity zal verschillende upgrades implementeren die de afgelopen jaren buzzwords zijn geworden voor de Ethereum community. Door Serenity zal Ethereum eindelijk overschakelen van proof-of-work naar proof-of-stake, een model waarin mensen en organisaties met ether hun eigen coins “inzetten” om het netwerk te onderhouden, en daarvoor blockrewards verdienen. In 2018 besloten de core-ontwikkelaars van Ethereum om de halfslachtige maatregelen van het hybride model waaraan ze gewerkt hadden op te geven en in plaats daarvan een pad in te slaan dat aanvankelijk langer zou duren, maar dat “een proof-of-stake en sharded blockchain zou opleveren met de eigenschappen die we zoeken”, aldus Buterin. Schaalbaarheidsverbeteringen door middel van sharding, zoals hierboven eerder vermeld is een vorm van verdeling, die grote databases in kleinere, gemakkelijker te beheren delen scheidt (shards). Deze datascheidingen verwijzen in wezen naar kleinere delen van een veel grotere database.

De lancering van Ethereum 2.0 zal verschillende testnetten nodig hebben, naar aanleiding van de geleerde lessen van de Ethereum 1.0-implementatie, waarvan Buterin toegaf dat deze te snel plaatsvond.

Ethereum 2.0 is bedoeld om veel van de kwalen aan te pakken die momenteel het netwerk teisteren. De samenstellende delen weerspiegelen een aantal jaren van onderzoek en ontwikkeling die lang voor de bullmarkt van 2016 dateren. De gevolgen van die bullmarkt waren bijzonder pijnlijk voor Ethereum, dat soms te maken kreeg met een existentiële crisis die verband hield met een afnemende reservatievraag en het gas-probleem waarbij netwerkkosten worden betaald in andere activa dan ether.

De ontwikkeling van Ethereum zal niet eindigen met Serenity. De kwesties van transactieprijzen en governance zullen blijven bestaan, aldus Buterin. Hij en andere kernontwikkelaars zijn al begonnen met het in kaart brengen van toekomstige aanpassingen aan het proof-of-stake model, samen met andere technische verbeteringen.

Serenity, aldus Buterin, is “de wereldcomputer waar het echt om draait, en niet een smartphone uit 1999 die slechts 20 transacties per seconde kan verwerken”.

 

“The Ethereum killer is Ethereum, the Ethereum of China is Ethereum, the Ethereum of Taiwan is Ethereum… 2.0.”

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

[/vc_column][/vc_row]

What's your reaction?

Leave a comment