Zijn tradingbots nu een goed idee of niet?

De markt voor crypto asset trading is enorm en de introductie van trading bots/algoritmische trading in deze ruimte is opportuun.

Maar wat zijn tradingbots nu precies?

Trading bots zijn computerprogramma’s die verschillende indicatoren gebruiken om trends te herkennen en automatisch trades uit te voeren. Terwijl algoritmische trade software wordt gebruikt door hedgefondsen op de aandelen-, grondstoffen- en valutamarkten, kwamen trading bots het eerst voor bij privé-investeerders in de trading wereld van de traditionele valutahandel. Ze hebben zich al snel een weg gebaand naar de crypto-markt.

Als u in de cryptocurrency wereld zit, bent u zich er waarschijnlijk van bewust dat de markt zeer volatiele prijsschommelingen kent. Traders kunnen in een paar uur tijd extreme winsten en verliezen ervaren. Veel beleggers willen daarom graag crypto’s gebruiken om hun winsten te verhogen en tijd te besparen.

In dit artikel brengen we u meer duidelijkheid hierover.

Cryptocurrency trading bots

Er zijn op dit moment tientallen cryptocurrency trading bots te vinden. Ze variëren van gratis software die iedereen kan gebruiken tot dure op abonnementen gebaseerde bots voor professionele crypto day traders. Maar zelfs de meest populaire cryptocurrency trading bots variëren in kwaliteit, bruikbaarheid en winstgevendheid.

Hoewel bots gemak kunnen bieden, is het belangrijk om de verschillen tussen off-the-shelf crypto bots en op maat gemaakte bots te begrijpen. Off-the-shelf bots zijn erg handig voor handelaren die niet beschikken over de mogelijkheid om te programmeren. Bovendien bieden zij een verzekeringsmogelijkheid die traders in staat stelt hun holdings te verkopen als de markt onder een bepaald punt zakt. De bots zijn ook verbonden met de elektronische orderboeken van de cryptocurrency exchange en hebben over het algemeen een trading strategie, terwijl andere bot-providers u toelaten om uw trading strategie te ontwikkelen binnen hun bestaande kader. Voorbeelden van de bekendste Off-the-shelf bots zijn Haasbot en Cryptotrader.

Voor welke redenen zou je een bot gebruiken?

Voor u zich toewijdt aan een crypto bot, is het echter belangrijk om de bot te herkennen als een hulpmiddel bij de oorspronkelijke strategie. Er zijn veel factoren die het succes van een bot bepalen, u moet ervoor zorgen dat uw handelsstrategie sterk en robuust is. Indien deze correct wordt geïmplementeerd, kan een bot de beleggingsstrategie van de trader verbeteren om meer gegevens en inzichten te verzamelen. Crypto bots worden gezien als een softwareprogramma dat snel trends kan waarnemen en beslissingen kan opvolgen. Handelaren kopen bots omdat het hen meer tijd en flexibiliteit geeft. Langs de andere kant als het onderliggende algoritme en kader slecht zijn ontworpen, zou het gebrek aan controle het verlies van de investeerder kunnen versterken.

Iemand als Warren Buffet zou  lachen om het begrip bots, maar hij begrijpt crypto ook niet en zijn spel is heel anders. Uiteraard zijn er ook een heleboel slechte bots en er zijn er maar een handvol die echt werken. Succesvolle en ervaren traders zullen hun eigen methodes hebben en hoeven eerlijk gezegd hun systeem niet echt te veranderen als het al werkt, maar er zijn bepaalde eigenschappen bij bots die in het voordeel van een trader kunnen werken. De kennis combineren met een tool is uniek en zorgt voor de hoogste profit enkel indien je er juist mee omgaat. Voor de meerderheid van de mensen die beginnen met crypto trading kan het leren van de benodigde kennis ontmoedigend zijn (en kostbaar als je overhaast bent of niet weet hoe risico’s te beheren).

Daarom is het belangrijk als je begint met trading dat je start met de juiste mindset,attitude en beseft dat je niet met elke trade winst gaat maken, maar ook verlies. Dit zijn de situaties waaruit je leert en waaruit je doorzettingsvermogen moet groeien. Wij zijn ervan overtuigd dat als je de houding aanneemt om alles te willen leren dat je zult slagen.

Wij hebben alvast een paar voor- en nadelen uitgeschreven die u kunnen helpen in je beslissing of je nu wel met een bot moet werken of niet.

1. De crypto-markt sluit nooit en een mens kan niet 24/7 wakker zijn.

Een bot kan draaien op een Virtual Private Server (VPS) en honderden valuta’s en transacties monitoren zonder ooit te stoppen, tenzij u het zegt. Sommige van de beste verkopen kunnen voorkomen in het midden van de nacht, wanneer wij slapen en de Aziatische markten wakker worden.

2. Een bot is emotieloos

Van zodra je het parameters geeft, houdt het zich eraan vast. Een mens heeft emoties en door hebzucht of angst kan je soms veel geld verliezen waardoor je in een positie komt waar je niet meer zo makkelijk uit komt. Iedereen leidt onder emoties behalve de pro traders die jaren van discipline hebben aangescherpt en zich aan de regels zullen houden, zij zullen door ERVARING geen overhaaste beslissingen nemen. Het punt dat wij hier willen maken is dat de bot consequent zal zijn in wat je hem zegt/ingeeft.

3. Consistente, stabiele winst.

Als u geen ervaren trader bent, zult u waarschijnlijk slechte beslissingen nemen en kunt u geld verliezen of uw trading saldo kan behoorlijk gaan schommelen. Met een bot kan je maandelijks behoorlijk wat vaste winsten boeken mits de juist parameters, de enige uitzondering die je kan hebben is met zware crasches zoals afgelopen maanden. Bij vele andere crashes die niet zo extreem zijn zal je trade saldo aanzienlijk hoger ligger omdat je bot trendlijnen sneller zal herkennen dan uzelf.

Voordelen van algoritmische trading

Het is vanzelfsprekend dat een tradingsoftware gemakkelijker is omdat het automatisch de koers en de moving-average indicatoren opvolgt om vervolgens de buy-en sellorders te plaatsen wanneer die voorgedefinieerde condities zijn voldaan, maar er zijn ook vele andere voordelen aan trades met behulp van bots.

Sommige daarvan omvatten:

 • Nauwkeurige timing voor het plaatsen van een order.
 • Betrouwbare manier om trades uit te voeren tegen de beste prijs.
 • Geautomatiseerde controles op diverse markt situaties.
 • Minder risico op menselijke fouten.
 • Real-time data trading.
 • Traders hoeven niet constant de live prijzen en grafieken in het oog te houden of de orders handmatig invoeren.
  Het algoritmische trading system voert automatisch trades uit door het correct identificeren van de ‘Trading Opportunity’.

Nadelen van algoritmische trading

Het is ook belangrijk om op te merken dat bots in de cryptocurrency trading de neiging hebben om sterk te variëren in termen van kwaliteit, bruikbaarheid en winstgevendheid.

Enkele andere uitdagingen die bedrijven, investeerders en traders onder ogen zien:

 • Het verkrijgen van top programmeertalent met diepgaande expertise in computational trading, zoals optimalisatie en machine learning, enz.
 • Infrastructurele uitdagingen zoals back-up power en netwerkverbindingen.
 • De afhankelijkheid van een duurzame hardware.
 • Een gebrek aan verfijnde strategieën.
 • Onvoldoende tests van de trading strategieën.

De bekendste bots op de markt

Haasbot

Haasbot is waarschijnlijk de populairste crypto trading bot die er vandaag verkrijgbaar is. De bot biedt candlestick chart patroonherkenning en stelt gebruikers in staat om dat te combineren met verschillende andere trading signalen om meer geavanceerde crypto trading strategieën te ontwikkelen. Bovendien wordt Haasbot ondersteund door een lange lijst van grote bitcoin exchanges en is deze volledig aanpasbaar wat betreft het tijdstip waarop het orders moet uitvoeren.

Het stelt gebruikers ook in staat om arbitrage tussen beurzen uit te voeren en hun beleggingen te beschermen door middel van onder meer stop-loss limieten. Bij een prijs die varieert van 0,035 BTC tot 0,084 BTC voor een driemaands licentie, is deze bot duurder en aanbevolen voor meer geavanceerde traders. Let wel, door eigen ervaring kunnen we zeggen dat het verschil tussen het beginner abonnement en die van expert heel groot is. Test het eerst voor je die aankoopt want de leukste bots zitten natuurlijk in het expert abonnement.

Crypto trader

CryptoTrader is een cloud-gebaseerd platform dat gebruikers in staat stelt om hun eigen cryptocurrency trading bots die worden gehost op het platform te ontwikkelen. De software ondersteunt meerdere valuta’s, exchanges en zorgt voor een grondige backtesting van handelsstrategieën. Bovendien biedt CryptoTrader een marktplaats waar gebruikers handelsstrategieën kunnen verkopen die ze hebben ontwikkeld, evenals strategieën van andere gebruikers.

De prijzen voor abonnementen op CryptoTrader variëren van 0,0013 BTC tot 0,016 BTC per maand en kunnen zowel in bitcoin als in litecoin worden betaald.

Gekko

Gekko is een gratis open-source bitcoin trading bot die te vinden is op Github. Het staat gebruikers toe om basis cryptocurrency trading strategieën uit te voeren. De bot groepeert live koersgegevens, berekent indicatoren, voert live orders uit en kan live markten simuleren met behulp van historische koersgegevens voor het backtesten van tradingstrategieën.

Terwijl zijn functionaliteit enigszins beperkt is in vergelijking met enkele van zijn collega’s, is Gekko een goede trading bot voor degenen die nieuw zijn op de cryptocurrency markten die willen testen op verschillende geautomatiseerde trading strategieën.

Cryptohopper

Cryptohopper is een cloud-gebaseerde (24/7) cryptocurrency bot, wat betekent dat de bot kan blijven traden, zelfs als de computer van de gebruiker is uitgeschakeld. Ervaren traders kunnen handmatig handelen en de trading configureren op basis van meerdere technische indicatoren. Cryptohopper beschikt ook over ingebouwde externe signalers, die onervaren handelaren in staat stellen om hun bot te laten traden op automatische piloot, het uitvoeren van trades zoals aanbevolen door vertrouwde en prestatie gerangschikte 3e partijen.

De bot biedt ook backtesting, trailing stop loss en de mogelijkheid om te traden met behulp van meerdere exchanges. De eerste maand van de trading is gratis, met trapsgewijze abonnementspakketten van $19 tot $90 de maand daarna.

Gunbot

De Gunbot trading bot bevat een breed scala aan instellingen en specificaties die zijn ontworpen voor zowel beginnende als gevorderde handelaren. Het kan worden gebruikt over een reeks van grote exchanges (Bittrex, Binance, Cryptopia, CEX.io, Cryptopia, Bitfinex, Kraken, Poloniex en Gdax) en wordt ondersteund door een grote gebruikers community. De prijzen variëren van 0,026 tot 0,16 BTC, afhankelijk van de gewenste functiesets.

Zenbot

ZenBot is een andere open-source cryptocurrency trading bot die kan worden gevonden op GitHub. Het kan gratis worden gedownload en de code kan worden gewijzigd door iedereen die denkt dat het een upgrade kan gebruiken. Zenbot ondersteunt meerdere digital assets en maakt gebruik van een technische analysegerichte benadering om trading strategieën uit te voeren. Het biedt ook high-frequency trade uitvoering, uitgebreide backtesting en een papieren trading functie om strategieën in real-time te testen. Dat gezegd zijnde, op de Zenbots GitHub pagina waarschuwt de ontwikkelaar voor het gebruik van grote hoeveelheden trading kapitaal, aangezien sommige gebruikers verliezen in live trading hebben gerapporteerd, zelfs wanneer de paper trades winst lieten zien.

Is dit soort platforms de toekomst?

NaPoleonX

NaPoleonX wil het aantal menselijke fouten in de digitale asset management verminderen, door middel van de creatie van een open online computer gedreven asset management platform dat kwantitatieve strategieën selecteert van world class traders. Met elk cryptofonds dat gewijd is aan een specifieke asset class, hopen ze het traditionele model te versterken door de governance ervan te verbeteren en dit via smart contract implementatie.

NaPoleonX specialiseert zich in low frequency quantitative trading op liquiditeit door middel van futures, waardoor het mogelijk wordt om zeer grote hoeveelheden te behandelen en periodiek rendement te behalen. Door het implementeren van een ecosysteem van nieuwe asset management tools in de vorm van trading bots die worden ondersteund door open-source, efficiënte en betrouwbare technologie staan zij aan het front van de toekomst in crypto asset management. Om er zeker van te zijn dat de trading bots niet defect raken of verkeerde trades uitvoeren heeft NaPoleonX een oplossing bedacht om dit probleem aan te pakken en het gebeurt in de vorm van een Decentralized Autonomous Fund (DAF) dat bestaat uit een strategie met meerdere trading bots die ze samenbrengt in één DAF. Het is in wezen een combinatie van meerdere trading bots. NaPoleonX is ook bezig met de ontwikkeling van de technologie die hen in staat stelt derivaten te gebruiken om cryptocurrency schommelingen te hedgen.

Conclusie

Cryptocurrency bots kunnen echter nuttig zijn als u professioneel gaat traden: met een bot moet uw oorspronkelijke trading strategie worden gebouwd in de bot. Uw strategie zal waarschijnlijk veranderen tijdens het traden, dus een vast algoritme kan niet erg effectief zijn. Het succes van een bot hangt daarom ook af van uw inzicht in de marktomstandigheden en uw technische vermogen om die bot continu te programmeren.

Dus kort samengevat is het succes van een bot afhankelijk van een paar belangrijke factoren:

 • Uw kennis en ervaring in de cryptocurrency markt
 • Uw technische vermogen om de bot te maken
 • Uw technische vermogen om de functies van de bot voortdurend aan te passen en te wijzigen volgens de markt

Als dit helaas veel hard werken lijkt, is het dat ook. Als u nieuw bent in de cryptocurrency trading, moet u zich inspannen om de markt te begrijpen, programmeervaardigheden op te doen en voortdurend de effectiviteit van uw crypto bot te testen.

 

What's your reaction?