Zilliqa (ZIL)

Zilliqa is ’s werelds eerste openbare blockchainplatform met hoge schaalbaarheid, ontworpen om duizenden transacties per seconde te verwerken. Zilliqa brengt de theorie van het ‘sharding’ in de praktijk met haar nieuw protocol dat de transactiesnelheden verhoogt naarmate het netwerk groter wordt. Het platform is ontworpen om veilige datagestuurde decentrale apps mogelijk te maken, die voldoen aan de schaalvereisten. Zilliqa is al twee jaar bezig met onderzoek en ontwikkeling en heeft diverse baanbrekende commerciële implementaties.

Concept

Zilliqa introduceert een nieuw blockchainplatform dat in staat is duizenden transacties per seconde te verwerken, met het potentieel om te concurreren met de transactietijd van gecentraliseerde betalingstransactiesystemen. Om het protocol naar dit niveau te brengen, gebruikt Zilliqa een mechanisme genaamd “sharding”, waarbij de transactie doorvoer lineair toeneemt met de grootte van het netwerk. Als we een voorbeeld nemen van 1000 nodes gebaseerd op het protocol, zou Zilliqa automatisch het netwerk verdelen in 10 delen met elk 100 nodes. Deze delen kunnen dan transacties parallel aan elkaar verwerken. Als elke deel 10 transacties per seconde kan verwerken, dan kunnen alle delen samen 100 transacties per seconde verwerken.

Dit betekent dat er, althans in theorie, geen limiet is aan het aantal transacties dat het platform per seconde kan verwerken.

Zilliqa had een ICO waar ze in januari 2018 $22M hebben opgehaald.

Technologie

ZIL is op dit moment een ERC20 token, maar zodra het mainnet gelanceerd is, wordt ZIL verplaatst naar de Zilliqa blockchain en gebruikt als een stimulans voor miners om transacties te verifiëren, transactiekosten te betalen en te betalen voor de smart contract uitvoering.

Schaalbaarheid is een zeer reëel probleem in de huidige blockchain industrie, en Zilliqa biedt een head-on oplossing.

Het maakt gebruik van een verscheidenheid aan functies, zoals sharding waarbij de gegevens esentiëel worden gesplitst en ook hybride consensusalgoritme dat Proof-of-Work combineert met Practical Byzantine Fault Tolerance.

Zoals elk blockchain project bevat Zilliqa ook smart contracts.

Gebruik

Zilliqa’s blockchain, gerund onder de codenaam ‘Red Prawn’, is momenteel een openbaar testnet. Dit is ontworpen om de basis van de functionaliteit van het platform te tonen. Het in Singapore gevestigde team van ontwikkelaars beweert dat het netwerk tijdens interne stresstests meer dan 2.400 transacties per seconde (TX/s) kon bereiken. Dit resultaat is veel hoger dan de huidige TPS van Ethereum met 15 TX/s. Het komt zelfs al lichtjes de buurt van Visa, dat met 8.000 TX/s de grootste betalingsverwerker ter wereld is.

Het Ziliqa-team schat dat hun platform meer dan 15.000 TX/s zou kunnen bereiken mocht het evenveel knooppunten hebben dan Ethereum. Dit is bijna twee keer zoveel als de gemiddelde doorvoersnelheid van het VISA-netwerk.

Beschikbaarheid en prijs

ZIL is genoteerd op verschillende belangrijke exchanges, waarvan de belangrijkste zijn:
Binance (28% van het volume), Bithumb (20%), Huobi (16%), Upbit (11%), Korbit (7%) en Coinone (5%). Ook op BitForex, OKEx, Gate.io, UEX, GOPAX, Kucoin en meer.

Bitcoin is de meest populaire pairing, maar ook gekoppeld met KRW, USDT, ETH, BNB, USD.

7,7 miljard van de 12,6 miljard tokens zijn momenteel in omloop.

ZIL is dit jaar één van de betere altcoins met één grote pomp midden mei. Sindsdien is de prijs gedaald, zowel in termen van BTC als fiat.

De ATH is $0.23 en werd behaald op 10 mei tijdens die pomp van mei dus het verlies is aanzienlijk in vergelijking met de huidige $0.03

Andere aspecten

Zilliqa is niet het enige netwerk dat zich richt op het integreren van sharding in hun platform. Sinds het begin van het jaar is Ethereum hard aan het werk met een eigen shardingoplossing en wordt er verder gewerkt aan het Raiden Netwerk, een snelbetalingsnetwerk dat vergelijkbaar is met het lightning netwerk dat momenteel de Bitcoin-blockchain test.

Er zijn momenteel ongeveer 46 medewerkers volgens LinkedIn. Zij hebben een kantoor in Singapore. Zilliqa is al twee jaar in ontwikkeling.

Het Zilliqa team heeft een sterke academische achtergrond en 3 van de oprichters zijn oud-studenten van de prestigieuze National University of Singapore.

De samenwerkingsverbanden omvatten Mediamath, Mindshare en Rubicon Project, die enorme wereldwijde media-, reclame- en marketingdiensten zijn.

Er is veel concurrentie in de sector omdat er veel smart contract platforms zijn.

Ontwikkeling

Testnets versies 1.0 en 2.0 zijn uitgebracht. Met 2.0 dat ongeveer 2 maanden geleden werd uitgebracht. Het concentreert zich op het stimuleren van mensen om te beginnen met het programmeren van applicaties in de programmeertaal Scilla.

De release van het mainnet vindt eind 2018 of januari 2019 plaats en de eerste dapps volgden kort daarna.

Ze hebben onlangs updates gegeven over het Project Proton, een initiatief van verschillende belangrijke partners van Zilliqa, voornamelijk op het gebied van reclame. In Project Proton gaan ze op zoek naar oplossingen voor het adverteren op de blockchain.

TradeView

Team

Xinshu Dong, CEO van Zilliqa, heeft al ervaring in onderzoek en ontwikkeling van blockchain bij Anquan, een schaalbare en veilige blockchain. Anquan wordt voornamelijk ingezet voor financiële en e-commerce toepassingen en is in veel opzichten een voorloper van het Zilliqa-project. Als Lead Engineer van Anquan verrijkt hij het Zilliqa-team zowel met zijn blockchainkennis en zijn leiderschapservaring.

Christel Quek (CMO), is een all-star lid van het Zilliqa-team. Christel was medeoprichter van BOLT, een live TV- en gamingdienst (meer dan 3 miljoen gebruikers in Kenia, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika). Ze leidde ook het eerste kantoor van Brandwatch in Azië en was voormalig Hoofd Content op Twitter voor hun internationale markten. Christel’s indrukwekkende staat van dienst als zakelijk leider in de technologische industrie is een sterk punt voor dit project.

Andere kernleden van het team zijn Prateek Saxena (CSA), onderzoeksprofessor informatica aan de Nationale Universiteit van Singapore, die zich richt op blockchain en computerbeveiliging. Yaoqi Jia, een blockchain-architect en Juzar Motiwalla (Strategist), een durfkapitaalverstrekker voor investeringen in Azië en Silicon Valley, zorgen voor de technologische ontwikkeling en de zakelijke kant van Zilliqa.

Adviseur is Loi Luu, oprichter van Khyber. Hij is een veelgevraagd spreker in Bitcoin- en Ethereum-workshops zoals DevCon2, EDCON en een beïnvloeder in de cryptospace. Adviseur Stuart Prior is een Fintech veteraan met meer dan 20 jaar ervaring in investment banking. Momenteel werkt hij aan initiatieven op het gebied van corporate banking voor de toepassing van blockchain-technologie. Met het plan van Zilliqa om de betaalmarkt over te nemen, zal het zeker in hun voordeel zijn om Stuart Prior aan boord te hebben.

Conclusie

Zilliqa heeft enorm potentieel om het ver te schoppen in de blockchain-wereld. Het concept is een oplossing voor de schaalbaarheidsproblemen die er nu zijn. Het grote probleem volgens ons is de concurrentie. Sharding wordt door meerdere projecten geviseerd als oplossing om de TPS (transacties per minuut) te behalen van VISA. Eenmaal we dit kunnen bereiken, is crypto terug een grote stap dichter bij algemene adoptie. Ethereum kan hier wel wat roet in het eten gooien door hun populariteit, mensen gaan misschien denken dat Ethereum met deze techniek eerste op de markt is en door hun hoge marketcap ook ETH verkiezen boven ZIL. We zien wel een parallel bestaan voor Zilliqa mogelijk, naast Ethereum.

De concurrentie omvat uiteraard Ethereum maar ook NEO, Ardor, EOS, Cardano, NEM, Aelf en nog veel meer.

De marktkapitalisatie is vrij hoog gezien de ontwikkelingsfase: Zilliqa heeft op dit moment zelfs geen mainnet.

Het team is echter zeer ervaren, groot en actief. Ook de technologie lijkt op punt te zijn, testnet was succesvol en de marketing partnerships betekenen dat Zilliqa in staat moet zijn om de nodige populariteit te bereiken.

Het is een veelbelovend project, maar we vinden de waardering iets te hoog. Ja, in vergelijking met EOS of Cardano is het goed, maar er zijn ook projecten met een lagere waardering en verder in ontwikkeling.

Score

Links

Website | Blog | Whitepaper | |   |

What's your reaction?

Leave a comment