Zilliqa is ’s werelds eerste openbare blockchainplatform met hoge schaalbaarheid, ontworpen om duizenden transacties per seconde te verwerken. Zilliqa brengt de theorie van het ‘sharding’ in de praktijk met haar nieuw protocol dat de transactiesnelheden verhoogt naarmate het netwerk groter wordt. Het platform is ontworpen om veilige datagestuurde decentrale apps mogelijk te maken, die voldoen aan de schaalvereisten. Zilliqa is al twee jaar bezig met onderzoek en ontwikkeling en heeft diverse baanbrekende commerciële implementaties.

Concept

Zilliqa introduceert een nieuw blockchainplatform dat in staat is duizenden transacties per seconde te verwerken, met het potentieel om te concurreren met de transactietijd van gecentraliseerde betalingstransactiesystemen. Om het protocol naar dit niveau te brengen, gebruikt Zilliqa een mechanisme genaamd “sharding”, waarbij de transactie doorvoer lineair toeneemt met de grootte van het netwerk. Als we een voorbeeld nemen van 1000 knooppunten gebaseerd op het protocol, zou Zilliqa automatisch het netwerk verdelen in 10 delen met elk 100 knooppunten. Deze delen kunnen dan transacties parallel aan elkaar verwerken. Als elke deel 10 transacties per seconde kan verwerken, dan kunnen alle delen samen 100 transacties per seconde verwerken.

Technologie

Zilliqa zal worden aangedreven door zillings (ZIL’s), die in veel opzichten analoog zijn aan ETH over het Ethereum-protocol. ZIL’s worden gebruikt om vergoedingen te betalen aan de netwerkknooppunten (nodes). Het token zal initieel als een ERC-20 token gedistribueerd worden tot aan de lancering van het mainnet, waarna de ERC-20 geruild zal worden met een ZIL-token. Binnen het ZIL-ecosysteem beloont elk blok meerdere miners tegelijk. Bovendien is het protocol zo ontworpen dat de inkomsten van miners stabieler zijn in vergelijking met andere chains.

Gebruik

Zilliqa’s blockchain, gerund onder de codenaam ‘Red Prawn’, is momenteel een openbaar testnet. Dit is ontworpen om de basis van de functionaliteit van het platform te tonen. Het in Singapore gevestigde team van ontwikkelaars beweert dat het netwerk tijdens interne stresstests meer dan 2.400 transacties per seconde (TX/s) kon bereiken. Dit resultaat is veel hoger dan de huidige TPS van Ethereum met 15 TX/s. Het komt zelfs al lichtjes de buurt van Visa, dat met 8.000 TX/s de grootste betalingsverwerker ter wereld is.

Het Ziliqa-team schat dat hun platform meer dan 15.000 TX/s zou kunnen bereiken mocht het evenveel knooppunten hebben dan Ethereum. Dit is bijna twee keer zoveel als de gemiddelde doorvoersnelheid van het VISA-netwerk.

Beschikbaarheid en prijs

Andere aspecten

De lancering van Zilliqa’s publiek testnet komt eerder dan de release van het mainnet. De lancering van dit testnet staat ergens in het derde kwartaal van 2018 gepland. Het testnetplatform dat nu live is, is een ‘verkleinde’ versie, beperkt tot 1000 knooppunten.

Zilliqa is niet het enige netwerk dat zich richt op het integreren van sharding in hun platform. Sinds het begin van het jaar is Ethereum hard aan het werk met een eigen shardingoplossing en wordt er verder gewerkt aan het Raiden Netwerk, een snelbetalingsnetwerk dat vergelijkbaar is met het lightning netwerk dat momenteel de Bitcoin-blockchain test.

TradeView

Team

Xinshu Dong, CEO van Zilliqa, heeft al ervaring in onderzoek en ontwikkeling van blockchain bij Anquan, een schaalbare en veilige blockchain. Anquan wordt voornamelijk ingezet voor financiële en e-commerce toepassingen en is in veel opzichten een voorloper van het Zilliqa-project. Als Lead Engineer van Anquan verrijkt hij het Zilliqa-team zowel met zijn blockchainkennis en zijn leiderschapservaring.

Christel Quek (CMO), is een all-star lid van het Zilliqa-team. Christel was medeoprichter van BOLT, een live TV- en gamingdienst (meer dan 3 miljoen gebruikers in Kenia, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika). Ze leidde ook het eerste kantoor van Brandwatch in Azië en was voormalig Hoofd Content op Twitter voor hun internationale markten. Christel’s indrukwekkende staat van dienst als zakelijk leider in de technologische industrie is een sterk punt voor dit project.

Andere kernleden van het team zijn Prateek Saxena (CSA), onderzoeksprofessor informatica aan de Nationale Universiteit van Singapore, die zich richt op blockchain en computerbeveiliging. Yaoqi Jia, een blockchain-architect en Juzar Motiwalla (Strategist), een durfkapitaalverstrekker voor investeringen in Azië en Silicon Valley, zorgen voor de technologische ontwikkeling en de zakelijke kant van Zilliqa.

Adviseur is Loi Luu, oprichter van Khyber. Hij is een veelgevraagd spreker in Bitcoin- en Ethereum-workshops zoals DevCon2, EDCON en een beïnvloeder in de cryptospace. Adviseur Stuart Prior is een Fintech veteraan met meer dan 20 jaar ervaring in investment banking. Momenteel werkt hij aan initiatieven op het gebied van corporate banking voor de toepassing van blockchain-technologie. Met het plan van Zilliqa om de betaalmarkt over te nemen, zal het zeker in hun voordeel zijn om Stuart Prior aan boord te hebben.

Score

Conclusie

Zilliqa heeft enorm potentieel om het ver te schoppen in de blockchain-wereld. Het concept is een oplossing voor de schaalbaarheidsproblemen die er nu zijn. Het grote probleem volgens ons is de concurrentie. Sharding wordt door meerdere projecten geviseerd als oplossing om de TPS (transacties per minuut) te behalen van VISA. Eenmaal we dit kunnen bereiken, is crypto terug een grote stap dichter bij algemene adoptie. Ethereum kan hier wel wat roet in het eten gooien door hun populariteit, mensen gaan misschien denken dat Ethereum met deze techniek eerste op de markt is en door hun hoge marketcap ook ETH verkiezen boven ZIL. We zien wel een parallel bestaan voor Zilliqa mogelijk, naast Ethereum.

Links

Website | Blog | Whitepaper | |   |

What's your reaction?

Leave a comment

Inschrijven voor onze nieuwsbrief!

Trade.be © 2018. All rights reserved.

DutchEnglishFrenchGerman

Crypto Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor steeds het laatste crypto nieuws !