Zit er meer achter de rentverlaging van de Federal Reserve?

De Federal Reserve kondigde op dinsdag 3 maart een renteverlaging van 50 basispunten aan. Deze aankondiging zorgt ervoor dat de richtrente tussen 1% en 1,25% naar voren wordt geschoven. Deze beslissing werd genomen naar aanleiding van de schrik voor het coronavirus, wat tot nu toe alleen maar heeft geleid tot beursdalingen en algemene onzekerheid.

Eerlijk gezegd is dit precies waar wij het nu al maanden over hebben. Centrale banken hebben slechts twee instrumenten als we in een recessieperiode terechtkomen: het verlagen van de rentetarieven en het bijprinten van geld. Zoals wij afgelopen juli schreven, zijn deze vormen van monetaire stimulering zeer positief voor Bitcoin.

Wat echt interessant is aan deze ontwikkeling is niet dat het gebeurd is, maar eerder de timing van dit alles. Mensen vragen al meer dan een jaar om een rente van 0% en nog meer quantitative easing. Een deel van deze vraag wordt gedreven door nultarieven of negatieve tarieven in andere landen en een ander deel wordt gedreven door de egoïstische verwachting dat de markten steeds hoger moeten blijven gaan en voor altijd naar rechts moeten gaan.

De markt sell off van vorige week doet er eigenlijk niet toe, ondanks de angst voor een economische terugval als gevolg van het coronavirus, waardoor de Federal Reserve het besluit nam om de tarieven te verlagen, te versnellen.

Nu wordt het interessant

Vergeet niet dat de laatste drie keer dat de Federal Reserve een noodverlaging met 50 basispunten heeft doorgevoerd, voor 9/11, de woningcrisis/Lehman-kwesties en vandaag is.

Ja, dat heb je goed gelezen. De centrale bank van de Verenigde Staten reageert met hetzelfde belang en kracht op de huidige situatie als bij 9/11 en de huisvestingscrisis. Wat ongelofelijk is.

Maar nu komt het gekste van dit verhaal: de renteverlagingen en de daaropvolgende gelddruk zullen binnen enkele maanden na de Bitcoin halving plaatsvinden.

Dus terwijl in de fiatwereld de devaluatie van hun basiseenheid versnellen, zal Bitcoin
de schaarste en de waarde van zijn basiseenheid programmatisch verhogen. Dit soort zaken kan je niet zomaar verzinnen.

Verlaag de rentes. Druk geld bij. Kijk hoe Bitcoin’s halving event zich verder ontwikkelt.

Dat is wat er de komende 60-75 dagen gaat gebeuren. We hebben de renteverlaging gekregen. De gelddruk komt eraan. En de Bitcoin halving zal in mei 2020 plaatsvinden. Je gelooft ons toch niet dat er geld wordt bijgeprint? Kijk dan hier maar eens naar:

Minder dan een uur nadat de Federal Reserve de renteverlaging aankondigde, twitterde president Trump al over het nog verder verlagen van de tarieven en het bijdrukken van meer geld. Letterlijk een uur later. Nogmaals, dit kan je niet zomaar verzinnen.

Maar hier is het addertje onder het gras: de renteverlagingen en de quantitative easing zullen VEEL minder impact hebben dan in het verleden. We zijn inmiddels verslaafd aan de monetaire stimulans. Net zoals een crackverslaafde meer en meer drugs nodig heeft om high te worden heeft, in de loop der tijd, onze economie een steeds grotere stimulans nodig om te kunnen blijven doorgaan.

Kijk eens naar de balans van de Fed in de afgelopen maanden. Het spel heeft zich uitgebreid. Ze kunnen zeggen dat dit geen quantitative easing is, maar als dat niet zo is, dan weten wij het ook niet meer.

Het heeft niets uitgemaakt. We verkeren nog steeds in een positie waarin de Fed vandaag de dag moet ingrijpen met een gedwongen tariefverlaging. Ze moeten mettertijd extremer gaan opereren om steeds dezelfde impact te blijven hebben als voorheen. Historisch gezien heeft de Fed de rente met 500 basispunten of meer verlaagd gedurende recessieperiodes, maar we hebben natuurlijk niet zo veel meer over om nog te verlagen. Als ik een gokker was, zou ik wedden dat we spoedig een negatieve rente gaan zien in de VS.

Verlaag de tarieven. Print geld. Het draaiboek van de centrale bank wordt nu getest.

Blijf op je hoede. We betreden onbekend terrein. Manage je risico’s en maak het jezelf zo comfortabel mogelijk in tijden van chaos.

Schaaf je tradingskills bij met een tradingcursus van Fairtrader, onze Trade.be huisanalyst!

Een no-nonsense cursus van 4 weken waarin je charts analyseert, coins evalueert op hun potentieel en écht leert traden!

What's your reaction?

Leave a comment