Zit het Stock-To-Flow model van ‘Plan B’ nog op schema?

We hebben al eerder een artikel geschreven over het twitter fenomeen ‘PlanB’, beter bekend als @100TrillionUSD op Twitter. Hij is een pseudoniem dat als eerste het stock-to-flow pricing model toepaste op Bitcoin en de quantitative analyse van het digital asset heeft gepopulariseerd. In een podcast onthulde PlanB dat hij deel uitmaakt van een 10-koppig beleggingsteam uit Nederland dat ongeveer 100 miljard dollar beheert in een institutionele setting.

Dus het is niet bepaald de willekeurige tiener die in de kelder van zijn ouders zit, want dat is doorgaans de manier waarop de meeste pseudonieme Twittergebruikers worden afgeschreven. In het geval van PlanB geeft hij een zeer overtuigend argument voor de recente prijsbewegingen van Bitcoin, waaronder het feit dat Bitcoin zich nog steeds precies zo gedraagt als we zouden moeten verwachten.

Hier is het meest recente stock-to-flow model van PlanB:

De dunne zwarte lijn zijn de geprojecteerde prijsbewegingen van Bitcoin. De rode stippen vertegenwoordigen de werkelijke prijs van Bitcoin op verschillende momenten gedurende het proces. De blauwe stroken staan voor de “betrouwbaarheidsintervallen” (bij gebrek aan een betere term), wat betekent dat dit de foutmarges zijn omtrent de geprojecteerde prijsbewegingen.

Voor degenen die geen kwantitatieve analisten zijn, laat deze grafiek in wezen zien dat de Bitcoin-prijs een zeer voorspelbaar model blijft volgen. In feite neemt de nauwkeurigheid van dit model in de loop van de tijd alleen maar toe. Dit kan worden gemeten door iets wat coïntegratie wordt genoemd, dat de langetermijnrelatie tussen meerdere variabelen meet.

Waarom het Stock-To-Flow model iets is om rekening mee te houden

Het werk dat PlanB heeft verricht is echt interessant om deze twee redenen: (1) het biedt een zeer datagestuurd model om te meten of Bitcoin afwijkt van wat er verwacht wordt te doen en (2) het geeft ons een vrij duidelijk beeld van wat er in de toekomst waarschijnlijk zal gebeuren als het model accuraat blijft. Er zijn genoeg mensen die een hekel hebben aan het idee om met een wiskundig model een vluchtig, soms speculatief goed als Bitcoin te beoordelen. Deze mensen negeren simpelweg data, feiten en wiskunde.

Een goed voorbeeld is Bitcoin’s recente “price-crash”. Er werd veel weer geschreeuwd (zoals gewoonlijk) op Twitter, samen met mensen die ons mailden om te vragen of Bitcoin “faalde”. Het stock-to-flow prijsmodel liet echter iets heel anders zien. Het toonde zelfs aan dat Bitcoin gewoonweg dichter bij zijn voorspelde prijs kwam, wat betekent dat de prijsvorming in feite efficiënter / rationeler werd.

Wij zijn altijd voorzichtig wanneer we mensen uitleggen dat het stock-to-flow model een gegeven is dat ze in de gaten moeten houden, maar het mag niet dienen als een soort van bijbel die de prijsacties bepaald voor hen. Er is altijd een kans dat (a) het model in de toekomst verkeerd zal gaan en/of (b) externe krachten op Bitcoin inwerken die een afwijking op het model kunnen veroorzaken (bijvoorbeeld: technische fout, wereldwijd verbod op eigendom, etc.). Met dit gezegd zijnde, is het werk van PlanB een grote stap in de richting om een beter begrip te krijgen van Bitcoin.

Zoals we de afgelopen maanden in detail hebben besproken, is het belangrijk om niet te veel te reageren op prijsbewegingen. Bitcoin is een eenmalige kans. Het zal naar onze mening een vrij binaire uitkomst hebben. Het zou de volgende wereldwijde reservevaluta kunnen worden of het zou naar nul kunnen gaan. Hoe dan ook, mensen moeten gedisciplineerd blijven in hun kijk op het digital asset. Gezien de onzekerheid en instabiliteit in het macro-economische landschap, zou het ons niet verbazen als we meer volatiliteit in Bitcoin te zien krijgen dan normaal. Als dat gebeurt, is het belangrijk om met deze tips rekening te houden:

belangrijk bericht als we de volgende Bitcoin-stierenmarkt betreden:

  • BTC is zeer volatiel
  • Je kunt al je geld verliezen
  • Investeer alleen wat oké is om te verliezen
  • Twitter geeft geen beleggingsadvies
  • Koop BTC niet met creditcards
  • De voorkeur voor een lage tijdsduur behouden

Doe je eigen onderzoek “DYOR” Ik hoop dat jullie allemaal een geweldige week gaan hebben. Het wordt steeds vreemder op straat. Dus blijf veilig!

What's your reaction?

Leave a comment