Zoals wij al eerder schreven, Bitcoin doet wat hij hoort te doen!

Bitcoin had dit jaar een prijsdaling van 50% in één dag. Dat soort volatiliteit schrikt meestal zwakke handen af en zorgt ervoor dat veel beleggers het asset afschrijven. De mensen die tijd hebben doorgebracht om Bitcoin te begrijpen, worden echter niet beïnvloed door dit niveau van volatiliteit.

De reden van deze fluctuaties

Innovatie leidt bijna altijd tot volatiliteit. Ons favoriete voorbeeld hiervan zijn de Amazon-aandelen. Elk jaar, sinds het bedrijf naar de beurs is gegaan, is het aandeel met dubbele cijfers gedaald. De gemiddelde intra-jaarlijkse opname is meer dan 30%. Amazon’s aandeel is zelfs op een bepaald moment met 90%+ gedaald. Desondanks is Amazon toch één van de best presterende aandelen in de laatste 20 jaar en blijft het aandeel groeien.

Een ander voorbeeld zijn startups in een vroeg stadium. Het zijn illiquide beleggingen, dus er is geen publieke prijsvorming op dagelijkse basis. Als dat wel het geval zou zijn, zouden de prijzen van startende bedrijven ongelooflijk volatiel zijn. Ze kunnen de hoogste pieken en de laagste dieptepunten allemaal in dezelfde week meemaken. Dit is iets heel anders dan grotere, beursgenoteerde bedrijven die fanatiek bezig zijn met het realiseren van hun prognoses en het laten zien van een gestage, voorspelbare groei. We weten dat startup-investeringen enkele van de beste beleggingsresultaten opleveren. Waarom? Je hebt volatiliteit nodig om koersstijgingen te krijgen, net zoals je volatiliteit nodig hebt om koersafschrijving te krijgen. Volatiliteit is op zich geen slechte zaak. Mensen haten volatiliteit enkel en alleen wanneer het tegen hen ingaat.

Waarom doet dit er nu toe?

Toen we op het moment van schrijven naar de ‘year-to-year’ rendementen van verschillende assets keken, verraste het ons om het volgende te vinden:

  • Olie: -51%
  • S&P 500: -23%
  • Dow Jones: -16%
  • Bitcoin: +22%
  • Goud: +13%

Het publieke verhaal op dit moment is dat de aandelenmarkt zich herstelt en dat de Federal Reserve fatsoenlijk werk verricht. De bovenstaande cijfers vertellen ons een heel ander verhaal. De aandelenmarkt is nog steeds aanzienlijk lager dan het jaar ervoor, maar de inflatie-hedge assets stijgen met een dubbelcijferig percentage. Dit is wat je kan verwachten wanneer de Fed beslist om biljoenen dollars bij te drukken.

Het goud was eerder dit jaar met meer dan 12% gedaald en Bitcoin was in één dag met 50% gedaald. Toch hebben ze zich allebei hersteld en doen ze het beter dan bijna elke andere activaklasse. Je zou het niet weten door naar het nieuws te kijken. Dit past niet in het verhaal dat ze proberen te vertellen. Het gaat eigenlijk tegen het verhaal in.

Laten we nu teruggaan naar ons gesprek over volatiliteit. Toen Bitcoin 4x meer naar beneden ging dan goud, zagen veel mensen dat als een negatief punt. Goud diende als een betere store of value dan Bitcoin. Dit is een kenmerk, maar het is geen fout. Zoals we destijds schreven zal diezelfde volatiliteit de komende 18 maanden ook van toepassing zijn op de rally.

Goud zal waarschijnlijk in waarde blijven stijgen door alle monetaire stimulansen. Bitcoin zal ook toenemen, maar het is veel volatieler dan goud, dus het zou een grotere prijsstijging moeten ondergaan. Vergeet niet dat volatiliteit op beide manieren werkt.

Tot slot is de Bitcoin halving ongeveer 6 dagen van ons verwijderd. Hierdoor zal er een programmatische reductie zijn van de dagelijkse Bitcoin aanvoer van 1.800 per dag naar slechts 900 Bitcoin per dag. Die aanbodschok heeft historisch gezien geleid tot een materiële prijsstijging gedurende de komende 18-24 maanden.

Deze tijd zou niet anders moeten zijn. In feite geloven we dat de Bitcoin die gehalveerd wordt op hetzelfde moment dat de Federal Reserve (en andere centrale banken over de hele wereld) biljoenen in het financiële systeem injecteren, zal dienen als ‘rocketfuel’ voor Bitcoin. Dit is de ultieme set-up voor een asset die de afgelopen tien jaar heeft gediend als het best presterende asset.

De meeste mensen zeggen “Vecht niet tegen de Fed” en wij zijn het er helemaal mee eens. Ze gaan drukken en drukken en drukken. De inflatie-hedge assets zullen hier veel baat bij hebben en als u gelooft in de economie van vraag en aanbod, moet u zich ervan bewust zijn dat een programmatische aanbodschok, zoals de Bitcoin-halving die biedt, een groot risico met zich meebrengt.

Afgelopen zomer schreven we over het potentieel voor renteverlagingen, massale quantitative easing en de Bitcoin-halving die zich allemaal tegelijk voordoet. Hier zijn we dan. Het is bijna precies zo verlopen zoals we beschreven. Ongelooflijk.

Nu we hier zijn, blijven we geloven dat Bitcoin het beste uit deze financiële crisis zal komen. Het is gebouwd tijdens de laatste financiële crisis en het zou moeten gedijen in deze crisis. Het niveau van innovatie dat ingeluid is door een werkelijk gedecentraliseerde, digitale munt wordt door velen onderschat.

Maar zoals we weten leidt innovatie tot volatiliteit. Die volatiliteit werkt in beide richtingen. En als je de korte termijn prijsbewegingen kunt negeren, is de vraag- en aanbodeconomie nog altijd even actueel.

Hopelijk heeft ieder een leuke dag. Blijf aardig voor iedereen in deze moeilijke tijden.

What's your reaction?

Leave a comment