Zullen de whales Bitcoin gaan “pumpen”?

De huidige vierjarige cyclus van Bitcoin zal eindigen met een razendsnelle stijging naar een nog nooit eerder gezien niveau, aldus een anonieme eigenaar van meer dan 7.000 BTC. In een exclusief interview met CCN zegt de anonieme Bitcoin-whale dat hij verwacht dat de prijs op zijn minst in drie jaar tijd 50.000 dollar zal bedragen, al kan het wel vijf jaar duren voordat deze piek zich zal voordoen.

Dus, wat heeft de whale te zeggen? Belangrijker nog, kunnen mensen met zijn positie de prijzen naar eigen wens manipuleren? Het antwoord is een beetje ingewikkeld.

Wat heeft de whale te zeggen?

Het is algemeen bekend dat het moeilijk is om een toekomstig prijsdoel op Bitcoin te zetten, maar een anonieme whale die door CCN werd geïnterviewd, gelooft dat 50.000 dollar in de volgende drie tot vijf jaar een haalbare waarde zal worden. Deze visie hangt een beetje samen met de vorige analyse van trade.be over de vierjarige cyclus van Bitcoin.

“Ik geloof dat we ofwel al een bull market return gaan zien. Zo niet, dan zien we het in de komende maanden,” vertelde hij aan CCN. “Een belangrijke indicator is de toename op de exchanges en de OTC trading. Ook de Bitcoin consolidatie boven de 200-day moving average en het naderende halving event zijn bullish indicatoren”.

De koers van Bitcoin heeft vorige maand de zogenaamde golden cross behaald. Dit gebeurt enkel wanneer het 50-day moving average boven het 200-day moving average uitkomt. Het technische aspect is steeds beter geworden, waardoor sommigen speculeren dat een terugkeer naar de $6.000 voor de deur stond. Bij de laatste test handelde Bitcoin rond de $5.950 en veroverde het zo 55,8% van de totale cryptocurrency markt.

De whale in kwestie is al sinds het prille begin betrokken bij Bitcoin, toen het nog ver van de mainstream-aandacht verscholen was. Hij evalueerde de onderliggende technologie achter de cryptocurrency en stelde zo vast dat het een “geweldig vooruitzicht voor de samenleving had”. Hij heeft tijdens zijn leven 7.000 BTC geaccumuleerd, wat overeenkomt met ongeveer 40 miljoen dollar aan de huidige marktprijs. Dit vermogen zou tot 350 miljoen dollar kunnen toenemen als BTC het doel van 50.000 dollar zou bereiken.

Zijn de whales bezig met het manipuleren van Bitcoin?

Whales spelen wel een belangrijke rol in de cryptomarkt, maar “manipulatie” is waarschijnlijk niet de beste manier om hun gedrag te beschrijven. Net als elke andere marktdeelnemer hebben ook whales een gevestigd belang bij de prijs van Bitcoin en als long-term holders zouden ze waarschijnlijk graag de cryptocurrency in de toekomst zien stijgen.

In september evalueerden wij of de whales verantwoordelijk waren voor de ondergang van Bitcoin in 2018. We hebben met name gekeken naar een plotselinge correctie in de bitcoinprijs begin september, waarbij $1.000 over een periode van 24 uur werd afgebroken. Een whale mag dan wel de verkoop hebben versneld, maar de bearmarkt is zeker niet de schuld van de whale.

Uit een recent rapport van Chain analysis is gebleken dat de Bitcoin whales toch niet zo moordend zijn. Eigenlijk worden ‘walvissen’ grotendeels verkeerd begrepen.

Om te beginnen is een grote meerderheid (ongeveer tweederde) van de whales geen actieve trader. Zoals opgemerkt wordt in het report van chain analysis:

“Ze lijken, in totaal, de markt te hebben gestabiliseerd tijdens recente prijsdalingen, in plaats van de prijsbewegingen te verergeren. Dit is logisch omdat deze trading whales zeer professioneel zijn en er geen belang bij hebben om de markt plotseling te tanken. Wanneer zij liquiditeit nodig hebben, zullen traders waarschijnlijk gebruik maken van OTC trading platforms die uitgerust zijn om grote transacties te beheren met een minimale verstoring van de markt”.

Ook nu weer betekent dit niet dat whales geen invloed hebben op de prijs van Bitcoin. Dat doen ze zeker. Het meest recente voorbeeld deed zich eind maart voor toen één trader voor $100 miljoen aan BTC kocht op drie afzonderlijke cryptocurrency exchanges. BDC Group bevestigde dat de drie beurzen Coinbase, Kraken en Bitstamp waren.

Dankzij dit kooporder werd er een 20% rally in bitcoin’s prijs ontwikkeld, wat leidde tot één van de beste maandopbrengsten in de recente geschiedenis.

Maar het geheimzinnige kooporder kwam er na maanden van gestage accumulatie van Bitcoin. Nadien werd er ook nog eens bevestigd dat Bitcoin aan het begin van 2019 zijn nieuwe vierjarige cyclus was ingegaan, aangezien de prijsactie zich steeds verder van het dieptepunt van december verwijderde. Met andere woorden, de markt was al lang veranderd alvorens de whale met de aankoop begon.

Als beleggers geïnteresseerd zijn in het in de gaten houden van de Bitcoin whales, dan zouden de lange slapende accounts de plaats moeten zijn om mee te starten. Sommige van deze slapende wallets werden in de laatste periode van 2018 geactiveerd; op dat moment was het de vraag of het nu om nettokopers of nettoverkopers van BTC ging. Nu de ondergrens van de prijs duidelijk vastligt, lijkt het erop dat de activiteit grotendeels gebaseerd was op de long-term.

De cryptomarkt is sinds begin dit jaar een belangrijke mijlpaal geworden, maar het traject is niet zonder grote obstakels. De markten zijn in een dominante uptrend, maar er zijn grote en pijnlijke shake-outs mogelijk. Voor de long-term houders zal dit geen probleem zijn. Degenen die Bitcoin op margin kopen of een overmatige leverage gebruiken zullen de pijn wel voelen.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment