Zullen deze 3 factoren zorgen dat Bitcoin een nieuwe belangrijke mijlpaal bereikt?

Na maanden van accumulatie is het mogelijk dat de prijs van Bitcoin (BTC) in een langdurige stijgende fase komt, die een weerspiegeling is van de meerjaarlijkse rally die in oktober 2015 begon en in december 2017 zijn hoogtepunt bereikte. Om te begrijpen waarom, moeten we drie samenhangende factoren in kaart brengen:

  • Technische analyse
  • “Smart money” accumulatie
  • Retail interesse.

Technische analyse

Zoals we eerder deze maand meldden, werd de prijs van Bitcoin officieel bullish nadat het 50-day moving average de 200-day MA had overschreden. Een analyse van de verschillende timeframes toont aan dat Bitcoin op het punt staat om iets te doen wat het sinds oktober 2015 niet meer heeft gedaan.

Zoals crypto trader Jonny Moe onlangs opmerkte, lijkt er een bullish crossover van het 20-dagen moving average (SMA) en 200-dagen SMA in het verschiet te liggen. Als de vorige cyclus een indicatie zou zijn, dan zou deze kruising een langdurige rally kunnen aanwakkeren die Bitcoin naar nieuwe recordhoogtes leidt.

De onderstaande grafiek geeft het traject van de twee moving averages weer en hun waarschijnlijke samenloop in de niet al te verre toekomst. Let ook op de sterke overbought levels die weerspiegeld worden in de Relative Strength Index (RSI). Dit betekent dat investeerders een afkoeling van de prijsactie kunnen verwachten.

"Smart money" accumulatie

Mainstream mediakanalen wezen er al snel op dat de institutionele belangstelling voor Bitcoin niet is toegenomen vanwege de volatiliteit en de problemen met custody. Maar de eigenlijke data toont het tegendeel aan.

Instellingen traden zelfs intensiever in Bitcoin. zoals we in februari al eerder meldden, heeft de markt voor particuliere bilaterale Bitcoin contracten een waarde van tussen de 125 miljoen en 500 miljoen dollar per maand. Hoewel dit een daling is in vergelijking met meer conventionele asset classes, ontkracht het het idee dat instellingen bang zijn om Bitcoin te traden.

Op 4 April bereikte de CME Bitcoin futures een record van 22.542 verhandelde Bitcoin futures contracten, volgens Bloomberg. Dat komt overeen met 112.710 BTC. Op 8 april was het gemiddelde dagelijkse verhandeld volume voor CME Bitcoin futures 13.400 contracten. Dat is ruim vijf keer meer dan de maand tot en met 1 maart.

Smart money heeft ook veel van de verkoopdruk geabsorbeerd, zoals blijkt uit de scherpe daling van de short posities. Volgens de BTCUSD-Shorts grafiek zijn de Bitcoin short posities van het afgelopen jaar met bijna 42% gedaald. De short posities zijn ook meer dan 50% lager dan vorig jaar.

Grotere interesse bij de zogenaamde "retail traders"

De kleine traders waren de belangrijkste drijfkracht achter de bulkmarkt van 2017. Tijdens het hoogtepunt van de crypto euforie was het vrijwel onmogelijk om een nieuwe trading account te openen op één van de leidende crypto-exchanges vanwege de enorme hoeveelheid aanvragen. Dit bracht veel crypto exchanges tot tijdelijke stopzetting voor het aanmaken van nieuwe accounts totdat ze hun infrastructuur en middelen hadden versterkt.

Toen de crypto-bubble leegliep, nam de belangstelling van de retailsector bijna volledig af. Dit werd niet alleen weerspiegeld in de scherpe daling van het trading volume, maar ook in de plotselinge daling bij Google’s zoekopdrachten naar termen als “Bitcoin” en ” Cryptocurrency”.

Google-zoekopdrachten is een betrouwbare proxy voor de belangstelling van detailhandel voor digital assets. Toen de markt zijn hoogtepunt bereikte, behaalde Google de hoogst mogelijke score voor “Bitcoin” en “cryptocurrency” (100/100). Vanaf 6 april zijn de zoekopdrachten naar deze trefwoorden opnieuw enorm toegenomen.

Zoals de volgende grafiek laat zien, bereikte de bitcoin-trendscore 74/100 in de week van 6 april. Sindsdien is het teruggevallen tot 57, maar het blijft ruim boven het niveau van de bearmarkt.

De activiteit op de exchanges, waarin het merendeel van de retail traders actief is, is ook sterk toegenomen. In vergelijking met het laagste niveau van vorig jaar zijn de tradingvolumes tussen de verschillende markten ruim zes keer zo groot geworden.

Tot slot

Op basis van de hierboven uiteengezette factoren blijven de vooruitzichten voor Bitcoin positief en lijkt een vervolg van de recente opwaartse trend waarschijnlijk.

Natuurlijk kan het in de crypto-wereld van de ene op de andere dag drastisch veranderen. Voor investeerders is de sleutel het managen van short-term fluctuaties met de long-term waardepropositie. De long-term visie is beter dan ooit.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment