Zullen deze 3 projecten met DPOS slagen in de toekomst?

Delegated Proof of Stake (of ‘DPoS’) is een consensusmodel dat de voorlopers Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS) wil vervangen door toezeggingen van meer efficiëntie en meer representatieve democratie onder coin houders met betrekking tot platform beslissingsprocessen.

Een consensusmechanisme is hoe blokken worden geverifieerd, met een ingebouwd protocol om fouten zoals onbedoelde forks te voorkomen.

In tegenstelling tot zijn voorgangers is DPoS niet zozeer beschreven als de naamgenoot van de PoS, maar meer als de Proof of Action. Het is ook beschreven als een aanpak waarbij “mensen in een bepaalde cryptocurrency community stemmen op getuigen om hun computernetwerk te beveiligen”.

Wat is DPOS?

Delegated Proof of Stake is niet zozeer verschillend van PoS als je het bekijkt. Beleggers zetten hun token holdings in een stemprocedure die beslist over de toewijzing van een select aantal ‘gedelegeerden’ of ‘getuigen’ (in plaats van de vrije miner aanpak van PoW).

Deze personen zijn verantwoordelijk voor een breed scala aan belangrijke verantwoordelijkheden in afwachting van de netwerkexploitatie. Op elk moment kunnen belanghebbenden hun vertrouwen in deze afgevaardigden intrekken als ze het gevoel hebben dat ze ondermaats presteren of niet in staat zijn hun taken uit te voeren.

Aangezien DPoS een nog niet zo goed gekozen consensusmechanisme is, is er momenteel een breed scala aan verschillende invalshoeken – en weinig gestandaardiseerde definities. We proberen om meer inzicht te krijgen in de manier waarop het kan worden toegepast, evenals in de verschillende interpretaties van deze nog steeds ontluikende technologie die beschikbaar is.

1. Gedecentraliseerde E-Commerce

CyberMiles wil een combinatie van vertrouwde en originele technologieën gebruiken met de intentie om e-commerce te decentraliseren door middel van gedecentraliseerde blockchain technologie. Het platform is van plan om op 15 oktober 2018 te migreren naar een eigen onafhankelijke blockchain en bevindt zich momenteel op de Ethereum blockchain, maar het bevat DPoS.

CMT Cubes is één van de meest unieke aspecten van de CyberMiles aanpak en ze spelen de rol van ‘delegators’. De cubes zijn hardware-gebaseerd en fungeren als de primaire methode om interne valuta (‘CMT’s’) in te zetten voor de verkiezing van blockchain validators.

Deze zullen beschikbaar zijn voor investeerders om aan te kopen en er wordt ook verzekerd dat ze een eenvoudig te gebruiken gebruikersinterface hebben, samen met ingebouwde beveiligingsfuncties en een laag stroomverbruik.

De eigen programmeertaal van het team voor smart contracts en DApps heet Lity en vormt de basis voor alle projecten die op hun platform worden uitgevoerd. Het zal ook cross-compatibel zijn met Solidity.

De tijd zal leren of de aanpak van CyberMiles succesvol zal zijn.

2. Een besturingssyteem voor DApps maken

EOS is een project met een sterke token en dit is in het verleden bewezen geweest.

Het EOS-ecosysteem is op grote schaal aangeduid als een blockchain infrastructuur voor DApps op commerciële schaal, evenals “het eerste blockchain besturingssysteem”. Met de EOS implementatie van DPoS, kunnen we letterlijk stellen dat de coin de werking van het platform voedt.

Met de zogenaamde ‘Approval Voting’ kan elke EOS-tokenhouder deelnemen aan een stemproces waarbij hij of zij zijn of haar belang in maximaal 30 kandidaten mag stellen. De macht van de belegger is evenredig met één token voor één stem en aan het einde van het proces worden in totaal 21 validators gekozen. Deze validators worden door EOS aangeduid als blockchain producenten.

EOS is door zijn populariteit het slachtoffer geworden van een handvol aanvallen, waardoor beveiligingsfouten in hun systeem aan het licht zijn gekomen. Desondanks blijft het populair.

3. Het internet decentraliseren

TRON is het laatste project dat we zullen behandelen en het is een andere belangrijke coin op market-cap aggregaten. Een veelomvattend blockchain project en utility-token dat een breed scala aan technologieën combineert, TRON’s ethos is het mogelijk maken van de decentralisatie van het internet.

Het topproduct van het bedrijf wordt het ‘TRON-protocol’ genoemd en stelt zich net als EOS voor als een soort op een blockchain gebaseerd ‘besturingssysteem’, dat als basis dient voor DApps en andere projecten om hun eigen oplossingen te bouwen.

Extra creaties die momenteel beschikbaar zijn, zijn onder meer de TRON Blockchain Explorer en Project Genesis: een beloningspool die wordt verdeeld als stimulans voor evenementen zoals programmeerwedstrijden – alsmede de ‘Tron Accelerator Loan’.

TRON gaat zelfs zover om hun DPoS-benadering ‘TPOS’ te noemen om het te onderscheiden van de vele andere interpretaties die er bestaan. Eén van de meest indrukwekkende factoren in vergelijking met de concurrentie is de omvang van de delegatiegemeenschap die zij hebben bereikt. Ze noemen afgevaardigden ‘supervertegenwoordigers’ en hebben er 143, naast 937 online nodes.

Net als de naamsverandering zijn de meeste veranderingen van DPoS hier oppervlakkig en vertonen ze geen grote verschillen in het technische gebruik. De coin vertoont op dit moment signalen van grote beloftes, wat weerspiegelt in de marktwaarde van de TRX coin.

Wat is de toekomst van dit soort consensus?

Delegated Proof of Stake heeft veel vragen opgeroepen binnen de cryptogemeenschap: vooral vanwege het experimentele karakter ervan, maar voorbeelden zoals CyberMiles, EOS en Tron tonen veelbelovende en succesvolle implementaties aan van dit protocol.

Met de opkomst van op DPoS gebaseerde oplossingen lijkt het erop dat we waarschijnlijk een stadium bereiken waarin het tot de traditionele PoW- en PoS-consensusmechanismen kan behoren (en als een haalbaar alternatief voor). Sommige van deze projecten staan zelfs in de top 100 in termen van marktkapitalisatie.

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

What's your reaction?

Leave a comment